Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 65
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
O manjinama

Đapić: Osam manjinskih zastupnika ne smije određivati parlamentarnu većinu

Anto Đapić
Foto: Davor Višnjić/PIXSELL
28.10.2015.
u 15:05

Politička opcija koju sam 2007. predvodio osvojila je 92.000 glasova i imali smo jednog saborskog zastupnika. Zastupničko mjesto u Saboru dobio je i pripadnik jedne nacionalne manjine koji je osvojio samo 500 glasova, naveo je Đapić

Način izbora saborskih zastupnika iz redova nacionalnih manjima u potpunosti treba mijenjati, stava je Anto Đapić, čelnik stranke Desno.

– Politička opcija koju sam 2007. predvodio osvojila je 92.000 glasova i imali smo jednog saborskog zastupnika. Zastupničko mjesto u Saboru dobio je i pripadnik jedne nacionalne manjine koji je osvojio samo 500 glasova. Pozitivna diskriminacija urušava legitimitet saziva hrvatskog Sabora jer već četvrti put imamo situaciju u kojoj će osam pripadnika nacionalnih manjina odlučivati o parlamentarnoj većini – izjavio je Đapić na predstavljanju dijela svog predizbornog programa.

Dovodi to, mišljenja je, do nesrazmjera utjecaja i moći.

Milorad Pupovac zato si može dozvoliti da u izbornoj kampanji provocira hrvatsku javnost deklaracijom o federalizaciji Hrvatske. Zato što je ona praktički provedena kroz hrvatski Sabor ovakvim izbornim sustavom kojim se omogućava osmorici pripadnika nacionalnih manjina da odlučuju tko će biti većina – rekao je. Nisu protiv osam manjinskih zastupnika, dodao je, ali ih treba birati “s lista političkih stranaka pod istim uvjetima i njihova se uloga treba redefinirati”.

Izborni je zakon, stava je nadalje, diskriminirajući i hitnu mu treba promjena

– Mnogi politički akteri  dovedeni su u izuzetno diskriminirajući položaj jer se u javnosti uporno forsira teza kako se na izborima bira premijer. To je posve diskriminirajuće prema ostalim kandidatima drugih političkih stranaka – stava je Đapić.

On se protivi predizbornim koalicijama jer su “najgrublji oblik manipulacije političkog inženjeringa”, a i dovode do velike apstinencije birača na izborima. Dotaknuo se i položaja hrvatskih branitelja koji nemaju hrvatsko državljanstvo, pa time ni prava i povlastice.

– Nakon Bljeska smo u Okučanima dijelili domovnice srpskim teroristima, vođama pobune, a tisuće hrvatskih dragovoljaca nemaju ni državljanstvo, time niti bilo kakva prava. Pravo na hrvatsko državljanstvo treba ima svaki branitelj, a pod povećalo se mora stvaiti državljanstvo onih koji svim svojim radnjama daju do znanja da ne podupiru postojanje Hrvatske, a to su abolirani četnici – poručio je Đapić.

>> Anto Đapić na svoju listu stavio Antu Prkačina

Ključne riječi

Komentara 12

JA
ja123pao
15:29 28.10.2015.

Đapić: Osam manjinskih zastupnika ne smije određivati parlamentarnu većinu ------------------------------------------------------------------------------------------------------------------------- ako sdp dobije izbore najbrojnija nacionalna manjina u hrvatskoj imat će barem 50 zastupnika. oni koji nisu u sds-u otišli su u sdp.

MA
maddog
18:49 28.10.2015.

sad ne smije a kad si sa HDZ om trebao srbe dobri kao kruh bili!!

Avatar dalmos Zadar
dalmos Zadar
15:19 28.10.2015.

Dapicu problem je sto ima vise stranaka u HR nego glasaca,koliko je slatka politika pokazuje i tvoj primjer,bio si nestao sa politicke scene sad grcevito se boris za povratak.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije