Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 139
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Moderna igraonica

Karlovac žele pretvoriti u gejming-centar Hrvatske

09.02.2016., Karlovac - Informaticka igraonica Warp Omega vlasnika Marka Vukovica. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
1/2
12.02.2016.
u 13:51

Koncept je osmislio Marko Ivšić Vuković, sin suvlasnika karlovačke tvornice HS Produkt Marka Vukovića

Većina Karlovčana toga i nije svjesna, ali u svom gradu imaju najveću i najmodernije uređenu računalnu igraonicu u ovom dijelu Europe pod imenom Warp Omega. Da je riječ o posebnoj igraonici, jasno je na ulazu. Na par koraka do zida otvaraju se vrata kao u svemirskom brodu u popularnoj seriji Zvjezdane staze.

Dolazit će i umirovljenici

Taj motiv prati i unutrašnjost koja nalikuje svemirskom brodu iz kojeg gledate van u beskraj svemira. Svemirski izgled ima i svoju cijenu – u uređenje i opremanje informatičke igraonice, koja je uređena na vrhu MV Trend tržnog centra, uloženo je oko četiri milijuna kuna. – Već sa 17 godina počeo sam igrati igrice i s prijateljima sam išao na razna natjecanja po Hrvatskoj i Europi. Gdje god sam bio, bili su to mali prostori, natjecanja su bila u improviziranim dvoranama. Tako je nastala ideja da u Karlovcu otvorimo modernu informatičku igraonicu u kojoj bismo mogli održavati i svjetska natjecanja. Ideju sam izložio i ocu i on je pristao, tako da smo nabavili najmoderniju opremu koja trenutačno postoji na tržištu – kazao nam je Marko Ivšić Vuković, sin suvlasnika karlovačke tvornice pištolja HS Produkt Marka Ivkovića. S ocem te prijateljem Josipom Čavlovićem, koji vodi igraonicu, osmislio je koncept.

Obojica studenti strojarstva, Josip je apsolvent, kažu da su zadovoljni odazivom igrača, s obzirom na to da rade samo mjesec dana. Sat vremena korištenja igrica ili vožnje na simulatoru stoji 20 kuna, a u igraonici se može održavati i rođendan. Ubuduće će moći dolaziti i starije osobe jer planiraju otvoriti računalnu radionicu za treću životnu dob.
– Igraonica je osmišljena u dva dijela. U prvom je 20 supermikroračunala, dva Xboxa, Nintendo Wii, imamo tri Playstationa 3, jedan Playstation 4 i formulu. Tu je i kafić, a u drugom dijelu su dva pikada, dva zračna hokeja, stolni nogomet i košarka koji se igraju na žetone. Najpopularnija je igra Call of duty, ali pojasnimo igračima što sve mogu igrati – kazao je Josip Čavlović koji je još kao srednjoškolac osvajao brojne nagrade na natjecanjima u igranju računalnih igrica, a tri je godine bio i prvak Hrvatske. Igraonica je poznata među igračima u Europi.

U Karlovac stiže 160 igrača

– Dolaze nam gejmeri iz Zagreba, ali i iz susjednih zemalja, od Mađarske, Italije, Srbije, Bosne, Nizozemske, Češke, Poljske, Italije. Dolaze na par dana, odsjedaju po hotelima i igraju igrice kod nas. To dovoljno govori o tome koliko smo jedinstveni. Krajem ožujka imat ćemo i svjetski turnir, takozvani TLS, odnosno ‘The last stand’ na kojem će biti 32 ekipe iz cijele Europe, a vjerojatno i jedna ekipa iz SAD-a. Dakle, u Karlovcu će nekoliko dana boraviti oko 160 igrača i već smo imali brojne upite za smještaj u karlovačke hotele, tako da će i grad imati koristi od turnira – dodao je Čavlović.

On i Marko kažu kako je ulaganje u informatičku igraonicu u kojoj se mogu igrati sve igre i sportovi koji se igraju preko interneta, ulaganje u budućnost. – Dolaze nam igrači od 16 do 40 godina, dečki i cure. Naime, računalne igrice i sport su najbržerastuće industrije u svijetu, pretekle su i filmsku. Nama je želja , za koji igrači znaju preko foruma, pretvoriti u gejming-centar Hrvatske – dodaje Marko Ivšić Vuković. 

>>SDP tvrdio da je projekt neisplativ, u Gradu kažu da je to jedinstven projekt u Europi koji ima svoju publiku

Komentara 3

MB
mockin_bird
14:20 12.02.2016.

vrlo hrabro nema šta ...al pozdravljam ideju

MA
marko1257
17:20 13.02.2016.

"Gaming" ima jako veliku budućnost i nešto ovakvo će nam sigurno jako dobro doći u lijepoj našoj. Evo sad se 17.3. održava turnir u CS:GO u Spaladium Areni u Splitu, nagradni fond je $80.000.

Avatar Ante-Portas
Ante-Portas
17:03 12.02.2016.

gejming? Jel to pocelo priblizavanje hrvatskog pravopisa srpskom? Da ne kazem izjednacavanje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije