Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sprona točka

Zračna luka zbog zgrade koju su dali Francuzima u minusu 406 milijuna kuna

Pleso
Foto: Grgur Žučko/pixsell
13.06.2014.
u 16:33

Sva imovina nakon koncesije uvećana za investicije vraća se Zračnoj luci

        Zračna luka Zagreb (ZLZ) za prošlu je godinu iskazala gubitak od čak 406 milijuna kuna, i to zbog umanjene vrijednosti imovine koju je prenijela na koncesionara Međunarodnu zračnu luku Zagreb (MZLZ).Koncesionari predvođeni francuskim tvrtkama Bouygues i Aéroports de Paris tako su dobili postojeću zgradu zagrebačkog aerodroma, autobuse i svu ostalu opremu, a imovina tvrtke ZLZ je svedena na nulu.

No u međuvremenu se pojavilo pitanje plaćanja poreza na tu transakciju. Hoće li ZLZ morati platiti porez i u kojem iznosu na taj prijenos imovine, o tome se trenutačno vode razgovori s Poreznom upravom.To nam je potvrdio i predsjednik uprave ZLZ-a Miroslav Drljača.

– Radi sagledavanja poreznog aspekta ove računovodstvene operacije umanjenja vrijednosti imovine, upućen je dopis Ministarstvu financija, u kojem se traži mišljenje o poreznom aspektu. Konzultacije na tu temu se provode u Poreznoj upravi. Na tim sastancima sudjeluju predstavnici Porezne uprave, davatelja koncesije – Ministarstva pomorstva, prometa i infrastrukture, pravni savjetnici, porezni savjetnici te direktor ZLZ-a. Ovog trenutka još nema konačnog zaključka o poreznom tretmanu predmetne transakcije – kazao nam je Drljača. On ističe da je u 2013. godini ZLZ u odnosu na 2012. ostvario rast ukupnih prihoda od 6,56 posto, smanjila je ukupne rashode 4,33 posto i ostvarila dobit veću 8,26 puta.

Ističe da ZLZ nije 2013. završio gubitkom iz poslovanja. Miroslav Drljača navodi i da će se nakon završetka koncesije ili ranije u slučaju raskida Ugovora o koncesiji, sva imovina, koju koncesionar mora održavati u funkcionalnom stanju, uvećana za investicije i investicijsko održavanje tijekom korištenja, vratiti na korištenje ZLZ-u. 

>> Francuzi moraju sagraditi terminal do kraja 2016.

Komentara 5

HE
hercegovačkiponos
19:17 13.06.2014.

Hajdaš Dončić je kriminalac većeg ranga od onog sinoćnjeg posranca Nishimure.

Avatar tituš
tituš
08:33 14.06.2014.

Nakon jebanja nema kajanja! Oni su najprije prenijeli imovinu, proveli je kroz knjige, a sada idu u Poreznu pitati što sada sa porezom??? ZLZ dobiva od šake do lakta, RH dobiva od šake do lakta, Grad Zagreb dobiva od šake do lakta, francuzima imovina za 0 (nula) kuna! Oni će je vratiti za 99 godina .. Evo ga barem 5 puta veća pljačka od one za koju se Sanader sveukupno sudski progoni i za što će odležati godine zatvora!

GE
Georgina56
20:50 13.06.2014.

Nikad mi nece biti jasno tko je i iz kojih razloga dao aerodrom u koncesiju.zivim u njegovoj blizini,i svi mi iz V.Gorice nosimo ga u srcu.i bez nase ljubavi on je ekonomski rentabilan i u plusu.zasto su ga dali strancima?zar nije drzava sama mogla financirati njegovo prosirenje?uostalom sam privredjuje dovoljno novaca i posluje pozitivno.Francuzi a je sve poklonjeno a sad cemo jos svi mi dati novce za porez na taj poklon.jezivo i strasno

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije