Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Komemoracija

Žestok Bandićev govor na 75. godišnjici proboja iz ustaškog konclogora u Kerestincu

milan bandić
Foto: Anto Magzan/Pixsell
14.07.2016.
u 15:44

''Ne možemo brkati hrvatski antifašizam koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, s državom koja je nastala na rasnim zakonima'', rekao je Bandić

Zagrebački gradonačelnik Milan Bandić na komemoraciji u povodu 75. godišnjice proboja zatočenika ustaškog konclogora u Kerestincu, borbe koju je preživjelo samo 15 od 111 logoraša, održao je žestok govor.

"Ovdje je stradao cvijet hrvatske intelektualne mladosti. Ovdje su povampirene ustaše, nakon proboja logoraša, pohvatale te ljude i pobile ih kao pse. To treba jasno reći", poručio je Bandić, javlja HRT.

Među ubijenim logorašima prije, tijekom i nakon akcije proboja neki su od istaknutih intelektualaca, čija imena danas nose hrvatske ulice i institucije: Božidar Adžija, Otokar Keršovani, August Cesarec, Ognjen Prica...

Prvi projekt nakon parlamentarnih izbora

"NDH je bila sve samo ne slobodna, demokratska i hrvatska tvorevina. Ona je bila zločinačka, izdajnička i kvislinška, rekao je Bandić i dodao da za zločine koje je pobjednička, antifašistička strana počinila u ratnoj i poratnoj Jugoslaviji, treba odgovarati i da se o njima mora govoriti.

"Ali ne možemo brkati hrvatski antifašizam, koji predstavlja pogled na svijet, koji je civilizacijska stečevina i preduvjet slobode, s državom koja je nastala na rasnim zakonima. Te dvije stvari nikada se ne mogu uspoređivati", naglasio je, između ostalog, Bandić.

Među pedesetak ljudi na komemoraciji bili su i sudionici Domovinskog rata. Na polaganje vijenaca došao je Miodrag Demo, predsjednik saborskog Odbora za ratne veterane. 

“Pomagali smo da se obnovi spomenik kerestinačkim žrtvama, kao što ćemo pomoći, hvala Bogu, da se pojavi vlada koja će obnoviti sve antifašističke spomenike u Hrvatskoj. To će biti moj prvi projekt nakon parlamentarnih izbora”, najavio je Milan Bandić.

Ključne riječi

Komentara 127

PO
portugisac
16:34 14.07.2016.

Kada će Hrvatska konačno dobiti ili izabrati političare kakove zavrijedi. Lako je manipulirati neukim Hrvatskim narodom kojemu je dovoljno da samo upreš prstom u nekoga i već ga mrze. Zašto se ne oglasi HAZU i stručno objasni političarima tko jee i šta je bila NDH. Koristiti ovakove izraze za NDH kako to čini Bandić i još neki nema veze sa zdravom pameti. Kao prvo sve koji šire laži i stvaraju nemir treba kazniti ili ih zatvoriti i dati im povijesne knjige u ruke. Kako netko može tvrditi laž da je NDH stvorena na rasnim zakonima. Halo povjesničari gdje ste da ovo razjasnite. NDH je bila težnja Hrvatskoga naroda i stvorena sa dobrom namjerom za obranu od četničkoga terora. Kasnije Ustaške vlasti stvaraju savez sa talijanskim fašistima i Njemačkim nacistima i tu preuzimaju rasni zakon. To niti u kom slučaju ne znači da je država bila zločinačka već vlada te države što je opet paradoks. Tito je kao zločinac na 10 mjestu svjetske rang liste zločinaca dok Pavelića nigdje nema. Stvorili smo svoju Hrvatsku u domovinskome ratu i nije ju nikakav Jugoslavenski antifašizam stvorio. Antifašizam je stvorio Jugoslaviju koja je za Hrvatsku bila tamnica. Da su ti antifašisti koje spominje Bandić stvarali Hrvatsku sačuvali bi NDH sa novim vodstvom i uređenjem kao što je bio slučaj sa fašističkom Italijom i nacističkom Njemačkom. Te države nisu bile uništene ili porobljene ili idtrijebljene kao što je to bio slučaj sa Hrvatima u Jugoslaviji na križnome putu od Bleiburga do Gevgelje. U Hrvatskoj trebaju svi u Vrapće na vještaćenje koji se hoće baviti politikom. Jednom moramo izači iz drugoga svjetskoga rata.

AL
alphazulu99
16:27 14.07.2016.

Samo ne znam kakve veze to ima sa nama. Generacije koje su bile punoljetne tijekom drugog svjetskog rata su gotovo izumrle. Postedite nas vasih tumacenja povijesti. Ako nas povijest bude zanimala pitati cemo povjesnicare da nam objasne povijesne dogadjaje.

Avatar zgdomorodac
zgdomorodac
17:01 14.07.2016.

Bravo druze bandicu pravi govor onak iz duse pa danas si drug jucer si bil domoljub sutra kak sam velis ak treba budes isal i sa crnim vragom tak se dela malo pezokraka na reveru pa malo krunica oko vrata a vole te tvoji i ovi i oni valjda mi nebu komentar izbrisan pa pola sam njegvih rijeci citiral ha ha pa evo vam ga glasajte za njega

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije