Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Nisu podlegli trendu iseljavanja

Zašto se Bračani drže otoka

23.09.2010., Brac - Sutivan mjesto gdje u odnosu na broj stanovnistva ima dosta djece. Patricija i Kristijan na ljuljackama.PRI KORISTENJU FOTOGRAFIJE ZASTITITI IDENTITET DJETETA! (PREKRITI OCI)  Photo: Ivana Ivanovic/PIXSELL
Foto: Ivana Ivanovic/PIXSELL
21.03.2017.
u 00:03

Broj stanovnika Brača u stalnom je porastu. Prema istraživanju Jelene Nakićen i Anice Čuka, većina otočana ne razmišlja o iseljavanju

Dok hrvatske otoke na kojima, prema posljednjem popisu stanovništva, živi 124.955 otočana obilježava depopulacija, Brač je jedan od otoka koji unatoč tome što je godinama bio izložen intenzivnoj depopulaciji u novije vrijeme bilježi porast stanovnika.

Broj stanovnika Brača je u stalnom, iako blagom porastu, nakon popisa 1981., a većina otočana danas je zadovoljna životom na otoku. Iako Brač na kojem živi gotovo 14 tisuća stanovnika ima dugu tradiciju iseljavanja, većina otočana ne razmišlja o iseljavanju. S Brača bi se iselilo tek 23% ispitanika, a njih 30% možda bi se iselilo ako bi im se za to pružila prilika.

Pokazuje to istraživanje “Demografski razvoj otoka Brača i sklonost otočana iseljavanju”, Jelene Nakićen i Anice Čuka, objavljeno u posljednjem broju znanstvenog časopisa Migracijske i etničke teme. No, Bračanima, za razliku od brojnih građana koji su se odselili u inozemstvo, odlazak izvan zemlje nije na listi prioriteta, pa bi oni koji su se izjasnili da bi se odselili otišli u Split (30% ispitanika), a potom u druge hrvatske gradove, njih 25%.

U istraživanju je anketiran 151 punoljetan Bračanin iz sedam bračkih naselja: Bola, Nerežišća, Pučišća, Selca, Su­martina, Supetra i Sutivana. U Supetru živi najviše stanovnika, njih 3213, a Supetar je od 1948. do 2011. imao i najveći porast stanovnika. Uz Supetar, na Bolu, te Pučišćima i Postirama živi 55,7% otočana.

Većina ispitanika zadovoljna je uvjetima života na otoku i ne razmišlja o odlasku. Ni učestalost posjeta Splitu kao regionalnom središtu ne utječe na želju Bračana za odlaskom s otoka. Iako na Braču, navode autorice istraživanja, ima i dio starijih stanovnika koji se zbog različitih povlastica popisuju kao stalni stanovnici otoka, a veći dio godine borave na kopnu, a neki i u drugim državama, njihov broj nije značajan.

Većina Bračana kao prednosti života na otoku ističu čist zrak i more, plodnu zemlju i povoljnu klimu, potom miran način života i obiteljsku povezanost. Za četvrtinu ispitanika najveći nedostatak života na otoku je nemogućnost zaposlenja, a za 14% većinom starijih otočana to što na specijalističke preglede moraju ići u Split. Odlasci u kina, kazališta, na festivale u Split privlače manji udio većinom mlađih ispitanika, a zbog posla i školovanja u Split odlazi neznatni udio ispitanika. 

>>'Stvaramo povoljniju situaciju za mlade u kojoj će se lakše odlučiti za dijete'

Ključne riječi

Komentara 4

JO
josko
09:33 21.03.2017.

Bravo Bračani!

GO
Gomila
10:09 21.03.2017.

ja sam bio na brocu proslu godinu posjtio sam vrh i vidovu goru posjetio sam jam sto mi je nono govoria volim Nerezisca Supetar u Supetar volim groblje tu su moji djedovi svoj kosti ostavili puno je sad lipo negogo kad sm bio dijete kad sam bio u posjet

NA
navijeke
11:56 21.03.2017.

Brač je jedan od naših prekrasnih otoka i da živim na njemu samo teška muka bi me natjerala da odem. Ali pobogu, poštedite nas ovakvih "anketa", postoje jasna i vrlo jednostavna pravila kojih se pri izradi ankete treba pridržavati, a ove dvije dame prekršile su baš sva. Majko mila, 151 žitelj od 124955 je anketiran, jesu li nam dame time htjele poručiti kako trebaju pomoć pri razumijevanju izraza 'anketa'? I ako je 'anketa' takva kakva je, tko uopće može "istraživanje" te dvije dame uzeti u ozbiljno razmatranje? Pučkoškolska djeca bi to ozbiljnije odradila.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije