Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Na udaru Đakovština

Zabrinjavajući trend trese tržište nekretnina, kuće se prodaju u bescjenje

nekretnine
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL/Ilustracija
28.07.2016.
u 19:40

U najrazvijenijem prigradskom naselju Đakova, udaljeno od središta grada tek koji kilometar, prodana je kuća za 8.000 eura

Na području Đakovštine prodaja nekretnina sve je bolja, no razlog je prilično zabrinjavajući, prodaje se u bescjenje. Na tržištu kakvo je ono u gradu Đakovu i prigradskom prstenu, a riječ je o području s oko 30.000 stanovnika, u ovom trenutku prodaje do 500 kuća i stanova

Veći interes za kupnju gotovih kuća

Vlasnik agencije Rehnšiber Vlado Rechner, ističe da im je prodaja posljednjih mjesec i pol nešto bolja. 

"U samom centru Piškorevaca, a to je najrazvijenije prigradsko naselje Đakova, udaljeno od središta grada tek koji kilometar, preko naše agencije prodana je kuća za – 8.000 eura! Kuća je to starijeg datuma s okućnicom na 700 kvadrata. Početno je stari vlasnik za nju tražio 12.000, pa 9000 i na kraju ju je spustio na 8000 eura", kaže Rechner za Glas Slavonije

Prije se tamo za taj novac nije moglo kupiti građevinsko zemljište ili vikendica. U Đakovu se zemljište za gradnju kuće moglo kupiti za 20.000 do 30.000 eura, a sada mu je cijena pala na 10 do 15 tisuća eura.

No veći je interes za kupnju gotovih kuća, a ne za njihovu gradnju jer kupnjom kuća/stanova kupci žele izbjeći plaćanje priključaka, komunalija… Procjene su da je kupnja gotovog jeftinija 30-50 posto od gradnje novoga. Rechner kaže kako su kuće jeftinije od stanova i zato trenutno bolje idu.

Prizemnice idu i za 35.000 eura

Cijena prizemnica u gradu kreće se već od 35 do 40 tisuća eura. "Kuća kod željezničkog kolodvora, s centralnim grijanjem, četiri sobe, uređena, otišla je za 35.000 eura", navode u toj agenciji.

Problem su katnice, a pojedini dijelovi grada poput Vile, Sjevera… puni su ih. Takve se kuće prodaju za budzašto u odnosu prema stvarnoj vrijednosti.Ostarjeli vlasnici žive u sobi-dvije i ostatak im je prostora teret i trošak.

"Katnice idu loše; sada im je cijena na Vili, gdje ih je velika ponuda, od 70 do 80 tisuća eura. Katnica u Preradovićevoj s više od 200 kvadrata prvo je bila oko 120.000, a sada je samo 70.000 eura, no vlasnik je spreman spustiti ju i na 60.000 eura, znači, upola manje", kaže Rechner. 

Na upit do kada će biti takve cijene nekretnina, taj trgovac nekretninama otvoreno odgovara: “Dok Đakovo i Slavonija ne počnu raditi, a ne bježati van u potrazi za poslom! Ljudi nemaju posla, a vlasti na svim razinama daju nulu s nulom!” Dodaje da je pala i cijena zemljištu, s nekadašnjih tri-četiri tisuće eura za jutro sada je ta cijena 2000 eura, pa i niže.

Ključne riječi

Komentara 8

NY
no_yes
20:12 28.07.2016.

svašta bih rekao ali banirati će me. jad i bijeda naroda koji glasa za iste one koji im djeci kruh iz usta uzimaju u toj mjeri da moraju rasprodati imovinu i bježati u inozemstvo trbuhom za kruhom !

OK
okus
22:53 28.07.2016.

Birali ste- uzivajte.

MM
maximilijanalexandar.max
19:59 28.07.2016.

jadno!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije