Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Danas u Večernjem

Zabrinjavajući podaci: 'Slavonci u tijelu imaju 60 puta više arsena od dopuštenog'

Naslovnica 20. 3. 2017.
Foto: VL
20.03.2017.
u 00:02

Posljednja istraživanja koja su pokazala prisutnost arsena u kosi i noktima građana rađena su prije 10-ak godina. Novija ne postoje!

Strah. Neizvjesnost. Ogorčenje. Ovo su samo neki od osjećaja mještana Komletinaca, sela nedaleko od Otoka u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nakon saznanja da su godinama pili vodu prepunu arsena, željeza, mangana, amonijaka… Otkako su doznali za analizu HZJZ-a, koja je pokazala da je u litri vode koju piju 136 mikrograma arsena iako je dozvoljeno samo 10, a koja je i potvrdila određene sumnje, uobičajena slika u selu su mještani koji u kanisterima nose pitku vodu kućama za potrebe svoje obitelji. Nakon prvoga šoka mještani sada sve više iskazuju i strah od raznih bolesti koje bi višegodišnja konzumacija takve vode mogla donijeti.

– Supruga mi je bolovala od karcinoma i prije osam godina ga je operirala. I danas je pod tabletama. Po koži joj se povremeno pojavljuje i nekakav osip. Poslije svega sumnjam da je razlog svemu tome činjenica da je godinama pila vodu u kojoj su tolike količine arsena – kaže Marko Šarić (62), hrvatski ratni vojni invalid iz Komletinaca.

>> Cijelu priču pročitajte u tiskanom izdanju Večernjeg lista od ponedjeljka ili u našem e-izdanju

U današnjem broju donosimo i sljedeće teme:

>> Dan odluke za Agrokor: Što će reći Sberbank

>> Ogresta: Većine se filmova o Domovinskom ratu sramim

>> Hoćemo li jesti upola manje domaće srdele

>> Specijal: Zračna luka Franjo Tuđman

Foto: VLm

Ključne riječi

Komentara 12

NE
nevjerujženikojalaže
22:26 19.03.2017.

arsen pripada u mikroelemente i pripada u kategoriju najjačih otrova, naročito njegov anorganski dio. arsen nam prijeti naročito iz vode, povrća tretiranim pesticidima (čak se pojavio u voćnim sokovima), sredstvima za čišćenje, bojama i lakovima. - - arsen pripada uu tzv. sistemske i akumulativne otrove a tu se krije i najveća opasnost jer nalazi krvi i ureje mogu biti uredni dok se arsen akumulira u jetri, slezeni, bubrezima i koži, gdje postupno pojačava svoje razorno djelovanje. - - pogubno djelovanje arsena - - arsen se veže na hemoglobin i uzrokuje hemolizu, rad bubrega je otežan, negativno djeluje na probavni sistem, naročito napada i uništava sluznicu, arsen djeluje na enzimske procese prilikom stanične oksidacije (smanjenje kisika) u stanicama arsen ima toksičan učinak na kromosome gdje blokira mitotičke metafaze, djeluje na glatke mišiće, djelujući na krvožilni sustav, uzrokujući krvarenja, arsen povećava propusnost kapilara, loše djeluje na dišni sustav arsen stvara velike probleme na koži, preko upala, psorijaze, čireva, sklerodermu i raka kože, klinički je ustanovljeno da djeluje na upalu očiju - - simptomi trovanja arsenom - - kronični umor, vrtoglavica, mučnina, povraćanje, kašalj, promuklost, slabiji rad bubrega.

PV
prcko.vitamincic
09:55 20.03.2017.

Da se mene pita ja bi sve smeće i svu otrovnu proizvodnju preselio na granicu sa Srbijom i Rep.Srpskom. A ljude preselio u unutrašnjost zemlje. Pa neka onda rafinerija u Brodu i dalje cepa.

Avatar nekakav
nekakav
07:06 20.03.2017.

problem povećanih koncentracija arsena, mangana i željeza, u podzemnoj vodi u slavoniji je poznat od 60-ih godina prošlog stoljeća. postupci uklanjanja arsena iz pitke vode su poznati jako jako dugo. slavonci piju vodu sa povišenim koncentracijama arsena radi svojih ljudi,i, ne radi zagreba, splita, venere i mjeseca. u varaždinskoj županiji je svojedobno bio problem većih količina nitrata u vodi, pa su se gradili novi rezervoari i nova crpilišta. u slavoniji se od početka rata (to je više od 25 godina...) čeka da zagreb sve kod njih riješi i plati. nije slaovnija tolko siromašna da si sve ove godine nije uspjela sagraditi dostojnu vodovodnu mrežu i pogone za obradu vode. pa vojvođani imaju stoput goru situaciju pa ulažu ne male novce u ove pogone. internet je prepun radova na ovu temu, a mediji nam sad slažu sliku ko da netko ovo taji. ja sam u 17 sekundi našao članke iz 2001.-2002. 2012., pa i iz 1993.-e, i tako dalje. da, trebat će nešto početi i plaćati. ovaj znaor se pojavljuje sve češće. još samo njegov komentar o spacex, spuštanju na mars, i imamo nobelovca.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije