Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka agencije

Zabranjena objava dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika!

vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
04.05.2015.
u 11:38

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je da će ispoštivati tu odluku, ali će poduzeti sve pravne korake kako bi se borili protiv nje pa je najavila podizanje upravnog spora protiv agencije

Agencija za zaštitu osobnih podataka zabranila je Povjerenstvu za odlučivanje o sukobu interesa objavu dijela podataka iz imovinskih kartica dužnosnika tvrdeći kako time krši Zakon o zaštiti osobnih podataka.

Time se dovodi u pitanje budući rad Povjerenstva i njegov smisao kao i mogućnost za građanski nadzor imovinskih kartica dužnosnika.

Predsjednica povjerenstva Dalija Orešković rekla je da će ispoštovati tu odluku, ali će poduzeti sve pravne korake kako bi se borili protiv nje pa je najavila podizanje upravnog spora protiv agencije.

– Uklanjanjem podataka iz imovinskih kartica dužnosnika imovinska kartica gubi svoju moć u preventivnoj borbi protiv korupcije i ovu odluku ocjenjujemo kao veliki korak unatrag – rekla je Dalija Orešković.

Agenciji su, naime, sporni podaci o bračnom stanju dužnosnika, broju djece ili podatak imaju li uopće djece, neto iznosu plaće iz prethodnog zaposlenja te kreditna zaduženja nastala prije početka mandata u kojima se navodi naziv institucije u kojoj su se zadužili kao i rok otplate kredita.

Upravni sporovi u pravilu bi trebali trajati 60 dana, ali traju puno dulje pa je vrlo lako moguće da u izbornoj godini građani neće imati mehanizam nadzora imovinskih kartica dužnosnika.

>> 'Sve imovinske kartice, pa i sudačke, treba objaviti na jednom mjestu'

Komentara 22

TH
than
11:46 04.05.2015.

Partija ocigledno legalizira lopovluk. Nista novoga. Vec vidjeno.

KL
klokan13
11:47 04.05.2015.

Ovo je sramota. Zanima me zašto se bankama ne zabrani davanje podataka "firmama" utjerivačima dugova koje dobiju sve podatke jer su banke "prodale" dug. Mislim da je Hrvatsko zakonodavstvo daleko od demokratskih načela i čudi me kako smo dobili prolaznuu ocjenu za ulaz u EU. Na svaki način se štite vrli političari, nerjetko povezani s mafijom a stoku sitnog zuba samo gule i obespravljuju

EU
eurobanana
12:09 04.05.2015.

Dali se mafija zeli zastititi...pa u Njemackoj znamo svo o politicarima ..koliko imaju , koliko honorarno imaju zarade ..a u banani se lopovi zele zastititi zakonski ``u ime mafije ``

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije