Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'visi u zraku'

'Vukelićev most možete i srušiti, nas spašavaju nasipi'

Most preko Korane
Foto: Kristina Štedul-Fabac/PIXSELL
27.01.2015.
u 07:00

'Čardak ni na nebu ni na zemlji', dio brze ceste na dionici Mostanje – Vukmanički Cerovac, sagrađen je prije šest godina

Most preko Korane, takozvani Vukelićev most, gradnja kojega nikad nije dovršena, koji je, tvrde mještani, bio jedan od razloga što su lani tri puta poplavljene kuće u karlovačkom naselju Mostanje, ipak nije zaboravljeni projekt. Iz Hrvatskih cesta kažu da će karlovačka obilaznica, koja uključuje i most koji nema pristupnih cesta i već je šest godina javnosti poznat kao most koji ne vodi nikamo i izgleda kao “čardak ni na nebu ni na zemlji”, biti sagrađena. Od projekta se, kažu nije odustalo.

Sad u drugom planu

– Izgradnja mosta, koji je dio projekta brze ceste kroz Karlovac, dionice Mostanje – Vukmanički Cerovac, ukupne duljine od oko šest kilometara, počela je polovicom 2007. godine te završila krajem 2009. Nakon gradnje mosta, započelo se s izgradnjom pristupne prometnice do mosta. No, uređenje pristupne ceste od Mostanja do mosta prekinuto je kako se ne bi stvorila brana nasipom ceste prema mostu. Stoga je zaključeno da je potrebno najprije napraviti obrambene nasipe, a zatim samu prometnicu – kazala je Tamara Pajić iz Ureda za odnose s javnošću Hrvatskih cesta. No, mještani Mostanja smatraju da su obilaznica i most u ovom trenu nevažni.

Promet ionako manji

– Most mogu i srušiti, što se nas tiče, ako žele, nikoga on više ne zanima. Važniji su nam nasipi! Njima će pomoći ljudima, a ne obilaznicom ili mostom – rekla je Ivanka Šimičak iz Mostanja, kojoj je kuća lani tri puta poplavljena, dijelom i zbog zaobalnih voda.

Hrvatske ceste i Hrvatske vode stoga od lani surađuju kako bi zajedno provele projekt. Prošlog su se tjedna dogovarali detalji sufinanciranja projekta.

– Nasipi će biti sagrađeni uz obalu Korane i Mrežnice, a nakon toga bi se završila gradnja započete pristupne prometnice do mosta. Dostavili smo Hrvatskim vodama svu potrebnu dokumentaciju o izgradnji tih nasipa i premještanja korita potoka Sajevac, kao i elaborate izvlaštenja. Koliko znamo, Hrvatske vode dopunjuju postojeći elaborat po novoj katastarskoj izmjeri. Prema projektu je predviđena izgradnja obrambenog nasipa uz rijeke koji se spaja na buduću cestu koja će postati i obrambeni nasip od vode. Kada cesta od Mostanja do mosta bude završena, ona će biti viša za tri metra – dodala je Tamara Pajić. Kaže da će zemlja koja je sada navezena na polje pokraj mosta trebati u gradnji nasipa.

No, Karlovčane, koji su 2007. sa zanimanjem pratili gradnju mosta vrijednog 50 milijuna kuna, vjerujući i u izgradnju obilaznice, koja bi trebala stajati pet puta toliko, danas više zanimaju obrambeni zidovi. To više što je gradnjom autocesta na državnoj cesti D1 kroz naselja Mostanje, Turanj, Tušilović, koji će biti rasterećeni od prometa gradnjom obilaznice, pa sve do Vukmaničkog Cerovca, promet ionako puno manji nego početkom stoljeća, u vrijeme kada se planirala gradnja obilaznice, što je tada poticala i karlovačka gradska vlast.

S obzirom na nove prioritete, ni danas u Hrvatskim cestama ne znaju kada će uspjeti spojiti “viseći” most s pristupnim cestama. Rok ne postoji. Svakako ga neće “približiti” ni činjenica da za gradnju ceste, koja od mosta do Vukmaničkog Cerovca na D1 prolazi šumom i poljima, na mjestima još nije ni otkupljena.

>> Karlovac će dobiti priliku razvijati se prema metropoli

Ključne riječi

Komentara 7

Avatar ingenieurhr
ingenieurhr
08:28 27.01.2015.

Nemojte rušiti most, neka ostane spomenik HDZ puta u bolju Hrvatsku i potsjetnik na dane rasta BDP-a i uspješnog gospodarstva.

Avatar gladnijura
gladnijura
08:40 27.01.2015.

Taj most su dali sagraditi kmeri infiltrirani u državotvornu i jedinu poštenu Hrvatsku partiju, HDZ.

MI
miso
08:38 27.01.2015.

Kako iskoristiti ovaj nenadmašan potencijal? Obabijestimo svijet o prvom i jedinom takvom projeku ikada napravljenom: 'Most za ptice'. Guinniss će ga sigurno objaviti!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije