Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 186
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Voćar Frane Ivković:

'Jagode skuplje od 18 kn/kg su prijevara'

jagode
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
05.05.2015.
u 07:44

Jagodari tvrde da je domaća jagoda skupa zbog skupe proizvodnje

Spustite se na zemlju! Svaka cijena kilograma jagoda viša od 18 kuna lov je u mutnom i ucjena potrošača, poručuje glasnogovornik Hrvatske voćarske zajednice Frane Ivković kupcima, ali i domaćim jagodarima koji ovih dana za kilogram toga voća traže oko 30 kuna. U sezoni koja je u vrgoračkom kraju počela prije nekoliko tjedana, a u zagrebačkom prstenu ovih dana, za mjericu od oko pola kilograma treba izdvojiti 15 kuna, koliko na tržnici stoji dvostruka količina španjolskih. Vrgorački i zagrebački jagodari tvrde da građani dobro znaju što toliko plaćaju. Cijenu im, tvrde, diže i brendiranje te voćke – u Zagrebu kao Jagodice Purgerice, dok u vrgoračkom kraju rade i na zaštiti njezina zemljopisnog podrijetla.

Prve najviše tretirane

– Kad prve stave na tržište i dignu im cijenu, proizvođači i trgovci kasnije nerijetko i strane prodaju pod domaće – tvrdi pak Ivković. Pametnom politikom i strategijom država je tu osjetljivu voćku mogla imati i šest mjeseci u godini, a sada ni tri tijekom u kojima svi žele na brzinu zaraditi. No pitanje je i što se s njome unosi u tijelo jer se različitim sredstvima pospješuje dozrijevanje. Zato on prve domaće jagode na početku sezone ne kupuje iz principa, a španjolske, koje su i dvostruko tretirane – nikako.

Kako spriječiti da se i tuđe jagode prodaju pod vrgoračke, u Vrgorcu ne znaju. Razjedinjeni jagodari, njih 120, ni ove se godine, doznajemo od predsjednika tamošnjeg udruženja jagodara Berislava Govorka, nisu uspjeli dogovoriti da ih svi prodaju u plavim košaricama i u ambalaži s amblemima grada Vrgorca i udruge. Većina njih u dalmatinskom kršu nema ni trećinu hektara pa skupu proizvodnju bez državnih poticaja moraju kompenzirati i nekim drugim poslovima. Njihovu tromost koriste neretvanski jagodari, koji su i u tom biznisu sve uspješniji i “kradu” vrgoračko ime, a jedinstvena ambalaža, optužuje Govorko, ne odgovara ni velikim otkupljivačima koji pod njihovim brendom pakiraju i uvozne jagode.

Za štand 180 kuna

Na upit koliko ih je sada iz Vrgorca na zagrebačkoj tržnici Dolac koji prodaju vrgoračke jagode (a učestali su), Govorko odgovara da on poznaje samo jednog. Što ostali prodaju, on ne zna, no zna da jagoda starija od tri dana nije za jelo, a nakon berbe u Vrgorcu već sutradan je svježa bilo gdje u ponudi. Kilogram u veleprodaji trenutačno je 14 kn, a ostatak do 30 “šlag” je koji beru trgovci, kaže Govorko. Zagrebački jagodari cijenu od 30 kn pravdaju i plaćanjem štandova u Zagrebu, gdje su počeli dani domaćih jagoda, i štand po danu plate 180 kuna. Nadaju se da im kasnije cijena neće pasti na manje 20 kn jer se prodaju zrele, isti dan od branja, dok španjolske dozrijevaju putem uz pesticide.

– Rado bih onoga koji prigovara na cijenu od 15 kuna za mjericu pozvao u moj nasad da vidi kako izgleda branje, a gdje su još zaštita, zalijevanje, sadnice... koji također koštaju – kaže čelnik zagrebačkih jagodara Marijan Herceg.

>> Nisu samo slatke i primamljive već i ljekovite. Zbog ovoga biste trebali jesti – jagode!

Komentara 46

IW
iwonderwhy
13:37 05.05.2015.

Ovo mogu samo hrvati. "Treba bojkotirati domaće proizvođače dok ne spuste cijenu..." Jeste li vi ljudi normalni? Da znate IŠTA o proizvodnji IČEGA u Hrvatskoj, ne bi ovo govorili. Također, nemate pojma ni o hrvatskom tržištu. Španjolske jagode su jeftine jer im je sad špica sezone, polutrule su i bacili bi ih sutra da ih mi nismo kupili. Naše su jagode skuplje sada kada je berba tek krenula, no za 2-3 tjedna vidjet ćete po centrima pola kile jagoda za 4,99. Tako je svake godine, stoga cut the crap. U Sloveniji čim dođe slovenska jagoda (ili jabuka, ili nešto treće), oni uvozno ne žele. Ni da je upola cijene. I ne samo oni. A naši "Rvati" kažu da treba bojkotirati domaće proizvođače. Živjela Hrvatska!

A7
A7ibaba
13:22 05.05.2015.

Tko vas tjera da kupujete i jedete jagode? Fino si skuhajte krumpira i žuljajte

PA
paradajziko
13:32 05.05.2015.

..one kojima je sve domaće skupo a sve španjolsko jeftino,priupitao bih da li znaju koliko španjolci dobivaju nacionalnih poticaja za izvoz tih bezukusnih jagoda i za koju dnevnicu te iste jagode bere marokanska,tunižanska i ina gastarbeiterska sirotinja po tim plantažama a koliko naši jagodari plaćaju domaće ljude uz veliku sreću da im uopće itko i želi brati jagode(bez obzira na tzv. nezaposlenost)...nadalje,jako kratko pamćenje imaju svi i nisu se bunili lani kada je cijelokupna proizvodnja jagoda doživljavala povijesni debakl jer su otkupne cijene pale na mizeriju od 3kn za 1 kg,zbog niza teško objašnjivih razloga...i kada je cijeli niz proizvođača "ispušio sezonu" ili odustao od uzgoja....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije