Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sjednica Vlade

Milanović: Zadovoljan sam radom porezne! Linić: Nema više rezanja

Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
17.04.2014.
u 12:20

Vlada povećava trošarine na gorivo za 20 lipa po litri benzinskih i dizelskih goriva

Na današnjoj sjednici Vlada je predstavila mjere smanjenja deficita državnog proračuna koje traži Europska komisija nezadovoljna dosad učinjenim naporima, a dodatne uštede trebale bi se ostvariti kombinacijom povećanja prihoda i smanjenja rashoda.

Uoči sjednice Vlade ministar financija Slavko Linić rekao je kako je to posljednja prilagodba ove godine.

– To neće biti udar za gospodarstvo, no zbog manje potražnje posljedice će osjetiti svi građani, rekao je Linić te pozvao gospodarstvenike da se razduže i da se orijentiraju na inozemna tržišta, pogotovo na tržišta Europske unije.

Vlada, naime, povećava trošarine na gorivo za 20 lipa po litri benzinskih i dizelskih goriva, a na udaru će se naći i kompanije koje pružaju telekomunikacijske usluge jer se povećavaju radiofrekvencijske pristojbe.

Na rashodovnoj strani dodatne mjere imat će fiskalni učinak od 390 milijuna kuna. Smanjuju se subvencije kod Ministarstva financija (smanjenje za 150 milijuna kuna), Ministarstva poljoprivrede (smanjenje od 100 milijuna kuna), Ministarstva gospodarstva (smanjenje od 100 milijuna kuna) i Ministarstva poduzetništva i obrta (smanjenje od 40 milijuna kuna). Usvojeno je i smanjenje rashoda Hrvatskih cesta za 250 milijuna kuna

– Do 2016. deficit moramo smanjiti ispod 3% BDP-a. Dodatnim mjerama smanjujemo deficit za 1,4 milijarde kuna. Prihode povećavamo dizanjem trošarina na energente (20 lipa) i većim prihodima od telekomunikacijskih usluga, rekao je ministar financija Slavko Linić.

Najnovije mjere komentirao je premijer Zoran Milanović:

Godinama previše trošimo i taj novac moramo posuđivati. Ovim mjerama uskladit ćemo se s mjerama EU te biti u skladu sa sugeriranim brojkama, rekao je premijer i dodao kako je smanjenje rashoda jedino srednjoročno i dugoročno rješenje, no bez stvaranja novih radnih mjesta nema gospodarskog rasta.

– Poruka javnosti jest: Ljudi, previše trošimo, rekao je Milanović i dodao kako je, dok nema gospodarskog rasta, svaki deficit prevelik.

Osvrnuo se i na zahtjev s prošle sjednice Vlade da Porezna uprava napravi još jednu reviziju u vezi s kupnjom zgrade u Sisku. 

– Izvješće me zadovoljava i pokazuje da je Porezna uprava radila svoj posao – rekao je Milanović.

Nacrt konačnog prijedloga obiteljskog zakona predstavila je ministrica socijalne politike i mladih Milanka Opačić koja je rekla kako će se djeca udaljiti od roditelja koji su toliko neodgovorni da su im djeca završavala na psihosocijalnom tretmanu.

Svaki Centar za socijalnu skrb educirat će se o medijaciji koja kreće od 1. siječnja 2015. iako Zakon stupa na snagu 1. srpnja ove godine.

>> Vlada sutra predstavlja mjere za smanjenje deficita za 1,3 mlrd. kn!

Komentara 87

MA
Matija100
08:50 17.04.2014.

Katastrofa na pomolu, ova vlada zna samo uzimati i uništavati. Daje samo svojim provjerenim kadrovma. Pokretanje gospodarstva za njih je znanstvena fantastika.

KA
kafka
09:32 17.04.2014.

#@!@ # . . . . . . . . . . Smanjiti troškove države! . . . . . . . . . . Smanjiti državnu i i od države financiranu administraciju za 21%. . . . . .. . . . . . . . Smanjiti plaće u državnoj i javnoj upravi za 21%. Otpustiti i eventualno kazneno goniti sve direktore i menadžere javnih poduzeća koji su 'neplanirano' poslovali s gubitkom.

Avatar petrolio
petrolio
10:25 17.04.2014.

prije je nam je bilo gore "iz mjeseca u mjesec", sad je sve gore "iz tjedna u tjedan", a ova SDP/HNS vlada uskoro će nam omogućiti da nam je sve gore "iz dana u dan"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije