Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
mornar najavio

Mijenjat će se kriteriji za upis u srednje škole

Vedran Mornar
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
04.03.2015.
u 08:58

Pojasnio je kako će se prijamni ispiti dozvoliti u vrlo malom broju škola, primjerice 15. Gimnaziji u Zagrebu

Ministar znanosti, obrazovanja i sporta Vedran Mornar gostovao je u emisiji Hrvatskog radija 'A sada Vlada' u kojoj je najavio da će se mijenjati kriteriji za upis u srednje škole te da će se u ograničenom broju slučaja uvesti prijamni ispiti, javlja HRT.

Pojasnio je kako će se prijamni ispiti dozvoliti u vrlo malom broju škola, primjerice 15. Gimnaziji u Zagrebu i dodao kako će se srednje škole moći same zaštititi od 'neznalica' - imat će mogućnost autonomno odlučiti o tome koliki će im biti bodovni prag za upis.

Rezultati postignuti na natjecanjima, prema najavama ministra, jače će se vrednovati, a što se tiče gradiva, ministar je rekao kako se i dalje 'uči napamet', kako se treba smanjiti učenje činjenica i krenuti prema 'problemskom učenju' i razvijanju viših kognitivnih sposobnosti.

Govorio je i o Bolonji. Ocijenio ju je kao dobru stvar, ali je naglasio da je loše provedena.

- U razvijenim zemljama 70 posto posla, prema izjavama poslodavaca, mogu pokriti prvostupnici. Naši poslodavci tvrde da je taj postotak 11 posto, nije li to malo sumnjivo, rekao je Mornar i naglasio da studij ne smije biti socijalno utočište.

Cijeli članak možete čitati ovdje

>> Za znanost hitno naći minimalno 300 milijuna dodatnih kuna 

>> Mornar najavio osnivanje osmog hrvatskog sveučilišta u S. Brodu

Komentara 20

DH
dalibor.hren
09:56 04.03.2015.

Nadam se da se kriteriji upisa neće promijeniti 30. lipnja!?

Avatar Point_of_view
Point_of_view
09:50 04.03.2015.

Ne samo to g. Mornar, nego uvesti pod hitno dualni sustav za strukovno obrazovanje. Znaci, ides na naukovanje, imas ugovor za vrijeme izobrazbe sa recimo Koncarom, Dukatom, Ledom...tri i pol dana u tjednu si u poduzeci i radis a dan i pol si tjedno u skoli. Znaci, kad zavrsis zanat, mozes odmah raditi kao kvalificirana osoba. Osim toga, za vrijeme izobrazbe dobijas novac od poduzeca, socijalno si osiguran i ide ti radni staz. Naravno da nemas tiri mjeseca skolsko ferije, nego, kao i svaki drugi uposleni, godisnji odmor. Njemacka taj sustav ima preko 50 godina i vidimo da super funkcionira.

Avatar abakus
abakus
10:34 04.03.2015.

Opet?!? ---- Umjesto stalnih promjena kriterija, bilo bi puno bolje da se ministar pozabavi učestalim izostancima profesora s nastave, i to i u renomiranim gimnazijama, u kojima se zato zna dogoditi da se u četvrtom razredu tek obrađuje gradivo iz iz drugog razreda. I to ne iz bilo kojih predmeta, već iz matematike i hrvatskog jezika. Profesorica matematike u razredu moga djeteta izostala je od početka godine s nastave već više od pola sati, ali sve na sitno, tako da ni zamjenu nisu mogli imati. Čas zbog ovog, čas zbog onog... S time da je poznata po tome i učenici 4. razreda kojima predaje sada dolaze i nedjeljom u školu da bi pred maturu ipak stigli obraditi makar dio onoga što su odavno trebali. Ali i sa tih sati izostaje. Katastrofa. Pustite vi stoga kriterije za učenike i pozabavite se kriterijima za profesore i ravnatelje.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije