Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NAKON USTAVNE TUŽBE

Bandić izišao iz Remetinca, u Bužanovoj ga posjetili suradnici: 'Gradonačelnik je dobro'

Milan Bandić
Foto: RTL televizija
1/25
09.04.2015.
u 22:16

Jamčevina od 15 milijuna kuna uplaćena u državni proračun mora se vratiti na depozitni račun Županijskog suda u Zagrebu

Milan Bandić danas je izišao na slobodu iz Remetinca nakon što je Ustavni sud usvojio njegovu ustavnu tužbu. Bandić je po izlasku kratko kazao "hvala svima" te je ušao u automobil. Nije davao izjave. Po Bandića je autom došao Dragutin Ferenčak, koji mu inače šeće psa.

Bandić se iz Remetinca uputio u svoju zgradu. Spustio se u garažu bez ikakvih komentara. U Bandićevu zgradu stigli su i njegovi odvjetnici Marijan Hanžeković i Krešimir Krsnik te Ivica Lovrić, koji također nisu htjeli davati izjave. Kod Bandića su poslije stigli i njegova kći te Marijan Tomurad, predsjednik gradske četvrti Sesvete. Stigao je i koordinator Gradskog ureda za branitelje Miodrag Demo, koji je svojedobno uhićenje Milana Bandića nazvao političkim progonom.

Navečer je Bandiću stigla dostava hrane po koju se spustio Ferenčak. Hanžeković i Krsnik su oko 21.15 sati napustili zgradu. - Gradonačelnik je dobro. Večeras više neće izlaziti, niti će Rudi večeras u šetnju. Ali će zato sutra u šest ujutro obojica trčati na stazi - kazao je jedan od najbližih suradnika Milana Bandića, Ivica Lovrić na odlasku iz Bužanove.

Nova kaznena djela

Milan Bandić mora se odmah pustiti na slobodu, a jamčevina od 15 milijuna kuna uplaćena u državni proračun vratiti na depozitni račun Županijskog suda u Zagrebu, odlučio je Ustavni sud usvojivši ustavnu tužbu zagrebačkog gradonačelnika, ali ukinuvši i rješenje kojim su mu 9. ožujka bile vraćene gradonačelničke ovlasti, tako da je opet pod suspenzijom.

Sporna rješenja bila su donesena jer je Bandić osumnjičen za nova kaznena djela, ometanje istrage davanjem lažnog iskaza, sprečavanjem dokazivanja i krivotvorenjem isprave te da ih je počinio “neovisno o funkciji koju obnaša”, čime je prekršio dano obećanje. Županijski sud zaključio je da osobite okolnosti upućuju na opasnost “da će ponoviti kazneno djelo ili dovršiti pokušano kazneno djelo, ili da će počiniti teže kazneno djelo za koje se može izreći kazna od pet godina zatvora ili teža”.

Video: RTL

Za Ustavni sud jedino je relevantno pitanje može li se nekome oduzeti sloboda i jamčevina kad se utvrdi osnovana sumnja da je ta osoba počinila neko (bilo koje) kazneno djelo za koje je prema zakonu moguće izreći kaznu zatvora od pet godina ili težu kaznu, a da to kazneno djelo izlazi izvan kruga onih zbog kojih se vodi istraga i određen je zatvor, jamstvo i mjere opreza. Ne može, odgovor je Ustavnog suda. Jer je nužna konkretna i razborita naznaka postojanja opasnosti da će ta osoba počiniti citirana kaznena djela. Teško je razumjeti kako bi neka osoba u sličnoj situaciji kao Bandić, a koja recimo izazove tešku prometnu nesreću sa smrtnim posljedicama za koju je moguće izreći kaznu veću od pet godina zatvora, bila samo zbog toga u lošijoj pravnoj situaciji vezano uz prvotnu istragu i određene mjere opreza.

Štetni formalizam

S obzirom na dugogodišnju i stabilnu praksu, Ustavni sud je izrazio zabrinutost zbog odstupanja u Bandićevu slučaju jer se isključivo s kriterijem visine kazne uvodi štetni formalizam i mehaničko postupanje na štetu ustavnog jamstva slobode. Počinjenje novih kaznenih djela ne može samo po sebi biti prihvatljiv razlog za kvalifikaciju o kršenju uvjeta jamstva pa i ako su počinjena s ciljem da se oteža dokazivanje ili ometa prvotna istraga. Jamstvo je određeno za posve druga kaznena djela u kontekstu prvotne istrage za koju su određena i pravila ponašanja koja se moraju poštovati.

U-III-1451-2015

 

>> Milan Bandić
 se oteo kontroli odvjetnika!?

>> Milan Bandić ili kako je demokraciji svejedno bila u zatvoru ili na slobodi

Komentara 261

Avatar Mrki medvjed
Mrki medvjed
17:11 09.04.2015.

Ako je Ustavni sud u pravu, a vjerujem da jest, onda sudsku žabokrečinu na nižim instancama treba isušiti i lustrirati. Hrvatska postaje opasno mjesto za živjeti!

Avatar tigarbbb
tigarbbb
17:07 09.04.2015.

pa naravno sve se radi politički namješteno,e sad će pljuvaći izaći na forum,moralne vertikale će sad kritizirat.

Avatar pavo24
pavo24
17:06 09.04.2015.

Toooo, dolje Milanović i njegov partijski represivni aparat!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije