Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Već 40 km žice

Unatoč štrajku policajaca izbjeglice bez zastoja prelaze u Sloveniju

Vjeran Zganec-Rogulja/PIXSELL
20.11.2015.
u 07:00

U dva dana preko prijelaza kod Murskog Središća prošlo je dvadesetak autobusa. Policajci rade ono što moraju po sili zakona

Unatoč štrajku slovenskih policajaca čekanja na graničnom prijelazu Mursko Središće – Petišovci jučer nije bilo, ni za redovne putnike ni za izbjeglice koji su odmah po prelasku granice smješteni u prihvatni centar u Petišovcima.

U dva dana prošla su preko tog prijelaza dva konvoja s ukupno dvadesetak autobusa. Svi su prihvaćeni po već ustaljenom postupku. Očito je dogovoreno da se štrajk ne smije osjetiti na prihvatu izbjeglica.

Štrajk je naljutio premijera Miru Cerara koji ga je, s obzirom na trenutak u kojem se država nalazi zbog izbjegličkog vala, ocijenio neodgovornim, nedostojnim i sramotnim.

Išlo je to organizatorima štrajka. Policajci obavljaju sve poslove koje po sili zakonu moraju. Predsjednik sindikata policije Zoran Petrovič opovrgnuo je da koriste izbjegličku krizu da se izbore za svoja prava za koja bi Cerarova vlada trebala osigurati oko 90 milijuna eura.

– Je li normalno da policajac sa 16 godina staža svojom plaćom ne može sinu kupiti rabljene skije? Štedim na užinama da bih sinu mogao kupiti skije za 100 eura – uzvratio je premijeru Ceraru policajac Sebastjan Pelcl. Državni tajnik u ministarstvu unutarnjih poslova Boštjan Šefic izjavio je da prihvat izbjeglica ide svojim tokom, bez zastoja. Slovenija je Hrvatskoj predložila vraćanje 162 osobe pristigle iz Maroka, za koje je utvrđeno da nisu izbjeglice, nego ekonomski migranti. No Hrvatska ih je odbila prihvatiti pa su ostali u Sloveniji na čekanju za prelazak u Austriju.

Šefic je poručio da ne vraćaju sve ekonomske migrante, no upozorio je da njihov broj raste. Ekonomski migranti koji ne bježe od ratnih stradanja i ne traže azil u Sloveniji. Do jučer su u toj državi primljena samo 82 zahtjeva. Kao i Slovenija, i Austrija i dalje prihvaća sve izbjeglice, poručio je jučer Šefic na konferenciji za novinare dodajući kako će biti vrlo teško odvajati izbjeglice od ekonomskih migranata. No to je nešto što će se morati činiti.

Najavljen je i razgovor zemalja na izbjegličkoj ruti o tom problemu. Slovenija, kazao je, nema obvezu uzimati otiske prstiju, već bi to trebale raditi države na vanjskoj granici Europske unije, među kojima je i Hrvatska. Slovenija nastavlja postavljati žičanu ogradu koja se već proteže na više od 40 kilometara.

>> Hrvatska više neće primati ekonomske migrante

Komentara 7

TO
tobija
07:55 20.11.2015.

čak ih i stipe alfier naziva migrantima slijedom čega bi i novinarska piskarala mogla stvari, konkretno te ljude nazivati pravim imenom. naime, izbjeglica ide u prvu mirnu zemlju, a migrant ide na sisu angele merkel po socijalnu pomoć.

HR
hromcan
08:52 20.11.2015.

Slovenski policajci su naveli razlog da nemogu kupiti rabljene skije ,a što bi rekli da imaju plaču Hrvatdkog pilicajca koja je jedanpt manja od njihove.......

BA
balic
11:10 20.11.2015.

heheheh slov.nikog ne odbija a hrvatskoj bi jucer vratila 160 ekonomskih migranata.?!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije