Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'Zajedno možemo više'

Udruga sudaca za mladež na stručnom skupu u Sisku upozorila na obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama

skup
Foto: Edina Zuko
1/2
08.10.2015.
u 16:46

Kako su suradničke udruge i organizatori stručnog skupa istaknuli, gorući problem obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama može se spriječiti samo zajedničkim i koordiniranim djelovanjem cijele zajednice

S ciljem informiranja i edukacije javnosti i stručnjaka o problemu nasilja nad ženamaobiteljskog nasilja u Sisku je u utorak, 6. listopada održan stručni skup kojeg su pod pod motom „Zajedno možemo više“ zajednički organizirali  Udruga sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež, Ženska soba-Centar za seksualna prava, Hrvatska udruga socijalnih radnika te Centar za žene „Adela“ iz Siska.

Kako su suradničke udruge i organizatori stručnog skupa istaknuli, gorući problem obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama može se spriječiti samo zajedničkim i koordiniranim djelovanjem cijele zajednice, a upravo su na taj korak pokušali potaknuti okupljene stručnjakinje i stručnjake i sve građanke i građane koji su se skupu odazvali. 

O tome što institucije i nevladine organizacije mogu zajedno napraviti i koliko je takva suradnja nužna od počinjenja kaznenog djela nasilja nad ženama do ozdravljenja žrtve koja ponovno mora postati punopravni član društva, govorila je sutkinja  Lana Petö Kujundžić, predsjednica Udruge sudaca za mladež, obiteljskih sudaca i stručnjaka za djecu i mladež i moderatorica skupa

„Nevladin sektor  i udruge koje su svoj rad posvetile pomoći žrtvama nasilja imaju ključnu ulogu za podršku i pomoć žrtvama u onom trenutku kada nasilje kulminira, u trenutku kada je ženi žrtvi ugrožen život i kada je treba  skloniti od nasilnika i pružiti joj donekle sigurnost, ovdje nevladine organizacije u Hrvatskoj doista uvelike rade taj dio posla. Bez njih imamo svega jednu vladinu organizaciju koja pokriva ovakve usluge pomoći i podrške žrtvama, a sve ostalo pokrivaju nevladine organizacije. Upravo oni i dalje trebaju donacije kako bi nastavljali svoj važan rad i trebaju prepoznavanje od strane vladinih organizacija i institucija u činjenici da su oni nama društveno doista izuzetno važni“, kazala je sutkinja Petö Kujundžić.

 „Zakoni u Hrvatskoj nisu problem, već problem nastaje kad se zakoni trebaju početi provoditi. Nedostaje nam koordinirano djelovanje. Jer zakonodavstvo kaže da istog trenutka kada se nasilje dogodilo, reagirati moraju – policija, centar za socijalnu skrb, liječnici, pedijatri koji u slučaju obiteljskog nasilja trebaju biti uključeni u podršku malodobnoj djeci. Svi oni moraju napraviti jedan zajednički krug i pomoći svakoj ženi i djetetu koji su žrtve nasilja unutar obitelji da se osnaže i da mogu krenuti dalje“, zaključila je Petö Kujundžić

Valja naglasiti i da je upravo, na okruglom stolu tematizirana međusektorska suradnja, jedan od prioriteta u Nacionalnoj strategiji zaštite od nasilja u obitelji u RH za razdoblje 2011.-2016, uz osvještavanje i senzibiliziranje zajednice za problem obiteljskog nasilja i nasilja nad ženama. 

Okrugli stol je organiziran u okviru projekta „Zajedno možemo više“ koji je počeo s provedbom krajem prošle godine, a projektne aktivnosti koje uključuju i netom održani stručni skup u Sisku, provodit će se  sve do veljače 2016. godine te nastaviti s ovakvim stručnim skupovima i javnim raspravama u drugim gradovima širom Hrvatske. Projekt je financiran od strane Europske unije iz Europskog socijalnog fonda te Ureda za udruge vlade RH.

Komentara 2

MX
Mister X
23:05 08.10.2015.

Udruga sudaca za mladež na stručnom skupu u Sisku upozorila na obiteljsko nasilje i nasilje nad ženama nasilja nad ženama može se spriječiti samo zajedničkim i koordiniranim djelovanjem cijele zajednice ,,.. A Ne kako naivčine misle vjeruju da je to to dužnost zakona i pravosuđa da to efikasno profesionalno suzbije kada se pojavi....

ZH
zlatko.harapin53
09:31 09.10.2015.

Mišljenja sam da bi Vlada RH, putem ministarstava pravosuđa, unutarnjih poslova, zdravstva i socijalne skrbi, trebala rješavati problem nasilnika i problem žrtava nasilja, a ne ne-vladine udruge. Drugim riječima, neka sve udruge počnu funkcionirati poput jedinstvene vladine organizacije za rješavanjeje problema nasilja. Na taj bi način bili izbjegnuti propusti na organizacijskom, operativnom i koordinacijskom nivou, što bi u konačnici rezultiralo kvalitetnijom uslugom te transparentnošću financijskih sredstava koji se za taj posao izdvajaju iz proračuna Republike Hrvatske.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije