Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rješavanje sporova

U Tjednu mirenja pokrenite postupak bez naknade

hrvatska udruga za mirenje
Foto: Borna Filić/PIXSELL
12.10.2015.
u 14:16

Trreću godinu zaredom organizira se Tjedan mirenja u razdoblju 12. do 16. listopada

Povodom Svjetskog dana rješavanja sukoba koji se obilježava 15. listopada, Hrvatska udruga za mirenje (HUM) već treću godinu zaredom organizira Tjedan mirenja u razdoblju 12. do 16. listopada 2015. Pored brojnih edukacijskih i promotivnih aktivnosti u sklopu programa, građani tijekom Tjedna mirenja imaju priliku pokrenuti postupak mirenja u potpunosti bez naknade te dobiti dodatne informacije i savjete o alternativnom rješavanju sporova.

Hrvatska udruga za mirenje akreditirana je institucija za mirenje koja provodi postupke mirenja, kao i edukacije samih izmiritelja. Kako joj je cilj približiti građanima alternativno rješavanje sporova i promovirati nekonfliktni dijalog, komunikaciju i toleranciju u društvu, tijekom Tjedna mirenja pružena je mogućnost građanima svih uzrasta da se upoznaju s postupkom mirenja kroz interaktivnu radionicu, da otkriju osnove komunikacijskih vještina te da nauče kako upravljati svojim konfliktima. Osim radionica za građane, održat će se radionice za izmiritelje, mlade, odgojitelje u vrtiću, tribina u osnovnoj školi, predavanje na fakultetu, a pristup istima za sve zainteresirane građane je slobodan.

Mirenje (medijacija) je izvansudski način rješavanja sporova u kojem stranke nastoje sporazumno postići rješenje zajedničkog problema (spora) na obostrano zadovoljstvo uz pomoć treće nepristrane osobe – izmiritelja. Načelo dobrovoljnosti stranaka i povjerljivosti temelji su na kojima se grade mostovi komunikacije i suradnje prema sklapanju nagodbe u skladu želja i interesa stranaka. Praksa pokazuje da su za stranke najvažniji iznimna brzina, ugodna atmosfera, ekonomičnost, vlastito upravljanje postupkom i rezultatom te zadovoljstvo. Najveći broj pokrenutih postupaka mirenja pred Centrom za mirenje HUM-a dovršeno je nagodbom, a dr.sc. Srđan Šimac, predsjednik Hrvatske udruge za mirenje i sudac Visokog trgovačkog suda u Zagrebu, ističe kao jedan od najuspješnijih svakako nagodbu postignutu za 6 i pol sati, i to za vrijeme trajanja sudskog postupka koji je pokrenut prije 18 godina.

Unatoč mnogim pogodnostima koje ovaj miran način rješavanja međuljudskih odnosa pruža strankama, broj postupaka mirenja je u Hrvatskoj još uvijek nezamjetan. Razlog tome možda leži u prevladavajućem mišljenju da se svi sporovi rješavaju u sudovima. No, istraživanja provedena u Nizozemskoj i EU pokazala su da tome nije tako, navodi predsjednik HUM-a. Od 70 000 ispitanih osoba o načinu na koji oni rješavaju svoje sporove, samo 4% njih sporove rješava u sudovima (u sličnom istraživanju u EU u koje je uključena i RH, riječ je o 8%), dok 4% njih sporove rješava u državnim agencijama, 45% ih rješava ih izravnim pregovorima, a čak 47% NE RJEŠAVA svoje sporove! Zašto? Jer sebi ne mogu priuštiti sudski postupak ili mu se zbog njegove tegobnosti ne žele podvrći. Preko 80% ispitanika u istraživanju provedenom u EU izjavilo je da bi svoje sporove rado rješavali u mirenju samo ako bi im takav način rješavanja sporova bio dostupan.

Snažna podrška razvoju mirenja postoji u svijetu i u Europi s ciljem poticanja korištenja alternativnog rješavanja sporova na brži, jeftiniji i efikasniji način. Potvrda istome može se pronaći u usvojenim zakonodavnim okvirima o alternativnim načinima rješavanja potrošačkih sporova, o kojim mjerama će se raspravljati na okruglom stolu na Tjednu mirenja pod nazivom „Mirenje kao zaštita potrošača“.

U SAD-u je mirenje vrlo rasprostranjena pojava, o čemu se razgovaralo i diskutiralo u Hrvatskoj udruzi za mirenje u svibnju 2015. s pravnim stručnjacima iz SAD-a, članovima Foundation for Sustainable Rule of Law Initiatives, koju čine odvjetnici, suci, arbitri i medijatori. Predsjednik Victor Schahter i ambasador fondacije John Koeppel u suradnji s HUM-om kroz trodnevni medijacijski program upoznali su izmiritelje, odvjetnike, suce, studente i gospodarstvenike u čemu sve mogu naći i imaju interes kada je riječ o mirenju ili medijaciji kao načinu rješavanja sporova.

Hrvatska udruga za mirenje poziva sve građane da u okviru Tjedna mirenja dođu u prostorije udruge na adresi Teslina 1 u Zagrebu, a sve dodatne informacije o samom programu i rasporedu radionica pronađu na web stranici www.mirenje.hr. 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije