Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Preko granice za uštede

U selo Bogojevo Hrvati hrle po jeftiniju hranu

bogojevo
Foto: Branimir Bradarić
13.04.2016.
u 19:30

Najčešći su kupci stanovnici istočne Hrvatske koji kažu da im smeta to što su mnogi hrvatski proizvodi povoljniji u Bogojevu nego kod nas

Milijune kuna svaki mjesec građani Hrvatske ostavljaju u pograničnim selima i gradovima u BiH, Mađarskoj i Srbiji, kamo odlaze u kupnju namirnica. Dokaz su tome i rijeke automobile koje gotovo svakodnevno odlaze preko granice, a najveća je navala u dane vikenda. Jedno od mjesta koje građani s istoka Hrvatske posjećuju godinama, i to u sve većem broju, jest i vojvođansko selo Bogojevo uz Dunav, preko hrvatskog pograničnog sela Erdut. Za Bogojevo većina ne bi ni znala da kroz godine tamošnja mala trgovina mješovite robe nije prerasla u veliki market, a u međuvremenu su otvorene i optička radnja, ljekarna, mjenjačnica….

Ušteda i na cigaretama

U vrijeme našeg posjeta Bogojevu na parkiralištu jedne trgovine bilo je parkirano 40-ak automobila, najviše iz Hrvatske. Registracije Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Belog Manastira i drugih tamo su češće nego srpske registracije.

– Jednom mjesečno dolazimo ovamo u veliku kupnju. Naime, ovdje je sve, a tu posebno mislim na hranu, sokove i pivo, puno jeftinije nego kod nas. Za 500-tinjak kuna koje ovdje ostavim kupim mnogo više nego u Osijeku – rekao nam je Tomislav Marić iz Osijeka koji je kupio različite prehrambene proizvode, ali i paket soka, mineralne vode, piva, higijenskih potrepština…

Cigarete ovaj put nije kupovao, ali i one su jeftinije nego u Hrvatskoj.

– Najviše mi smeta što su ovdje i mnogi hrvatski proizvodi jeftiniji nego kod nas. Zašto je to tako, nikako mi nije jasno, ali to nam je svima i dokaz da i u našim trgovinama sve zapravo može biti jeftinije. Sve smo ovo mi kupci iz Hrvatske izgradili, ali tome nismo krivi mi, nego vlasnici trgovina kod nas – ističe Tomislav.

Kupci koji su tek počeli dolaziti u rukama drže kalkulator ili mobitel kako bi cijene u dinarima preračunavali u kune. – Ako se malo pripazi, može se uštedjeti čak i do 25-30 posto. Cijene nekih proizvoda približne su kao kod nas, ali je većina njih osjetno povoljnija. Za naše plaće to je puno. Isplati nam se jednom mjesečno doći ovamo u veliku kupnju – kaže Ana Perić iz Vinkovaca.

Savjet prodavača

Čak i zaposlenici trgovina savjetuju hrvatskim kupcima da račune plate karticom jer tako ne gube na proviziji koju uzima mjenjačnica pri zamjeni u dinare. 

Ključne riječi

Komentara 137

Avatar Hazl113
Hazl113
20:14 13.04.2016.

Prije 15 i više god. odlazilo se u Sloveniju kupovati hrvatske proizvode. Ko danas se sjećam da je 1kg Kraš napolitanki bilo 12kn, a u Hrvatskoj 18kn. Čokolade, kava, ma sve je bilo tamo jeftinije 30 i više posto. Litra 96% alkohola 14kn, a kod nas 70kn. I pored svega gorivo je bilo jeftinije pa si tankanjem ne samo uštedio put, nego mnogo više. Lopovska država.

Avatar bosanac1951
bosanac1951
19:48 13.04.2016.

U selo Bogojevo Hrvati hrle po jeftiniju hranu....Zašto ne ako je jeftinije. Brođani također idu u B.Brod po robu. Ponešto se i uštedi u ova turobna vremena.

HA
hacker
19:56 13.04.2016.

U siromašnijoj Srbiji je PDV 18% a u BiH 17% a u naprednoj i bogatoj Hrvatskoj enormnih previsokih 25%. To je zato jer građani RH hrane i mnoge uhljebe na državnoj sisi te socijalu kao i zbog saniranja ratnih šteta koja su nastale zbog Srpske agresije. Treba tražiti ratnu odštetu od Srbije pa neka i Srpski građani plaĆaju pdv od 30% kako bi se namirila RH.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije