Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kaos zbog prekovremenih

U regionalnom prometu otkazano 15 vlakova, u Zagrebu 22 vlaka

vlak Buzin
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
31.03.2015.
u 21:14

U HŽ PP-u kažu da je u toj tvrtki zaposleno 627 strojovođa i da im je prosječna plaća oko 7600 kuna neto

Zbog odbijanja strojovođa da rade prekovremeno, jučer je HŽ Putnički prijevoz u regionalnom prometu zbog otkazivanja vlakova uveo 48 autobusa, a otkazano je 15 vlakova. Ukupno u Hrvatskoj dnevno vozi oko 700 vlakova. U gradsko-prigradskom prometu Grada Zagreba otkazana su 22 vlaka od ukupno 98 vlakova koliko ih dnevno vozi na tom području.

U HŽ PP-u kažu da je u toj tvrtki zaposleno 627 strojovođa i da im je prosječna plaća oko 7600 kuna neto. Usto, tvrde da se strojovođama redovito isplaćuje materijalni dodatak za prijeđene kilometre, oko 600 kuna neto. Radnim danom je, navode u HŽPP-u, potrebno oko 300 strojovođa, a vikendima i praznicima oko 200.

U 2014. prosječno su strojovođama mjesečno isplaćena dva i pol sata prekovremenog rada, u siječnju 2015. tri sata, a u veljači 2015. četiri sata. U slučaju da su ostvareni sati rada strojnog osoblja manji od planiranog, isplaćuje im se planirani broj sati rada, a svi prekovremeni sati su im isplaćeni, navode u HŽ PP-u.

No, predsjednik Sindikata strojovođa Hrvatske Nenad Mrgan kaže da nije točan iznos prosječne plaće strojovođa koju su naveli u upravi i da je to u biti najviša isplaćena plaća, a da je prosječna plaća oko 6000 kuna neto. On tvrdi da je strojovođa premalo u HŽPP-u zbog čega su bili stalno pozivani na prekovremeni rad, a nisu mogli koristiti ni godišnje odmore.

Uprava HŽ PP-a je, pak, zamjeniku predsjednika Sinidikata strojovođa Daliboru Petroviću odlučila dati izvanredni otkaz zbog e-maila u kojem se poziva strojovođe na neposluh i neodazivanje na pozive za prekovremeni rad. U Sindikatu strojovođa ogradili su se od tog maila i tvrde da nije autentičan, no kako nam je kazao Mrgan, u upravi tvrde da su utvrdili njegovu autentičnost.

>> Zbog bojkota strojovođa umjesto vlakova za Split voze autobusi

Ključne riječi

Komentara 7

DU
Deleted user
01:07 01.04.2015.

Ministre hajdas imate li jos kakav pametan komentar ??????

LA
LANA555
22:41 31.03.2015.

Kaj sada idu s busem.Kaj odmah panika se radi oko toga

DU
Deleted user
10:42 01.04.2015.

Bokci strojovođe imaju" SAMO" 7600 kn plaću. Tak mi ih je žal ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije