Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europa strahuje od islamizacije

U Europi živi oko 40 milijuna muslimana

A woman in a Niqab walks by a Christmas Pyramid in downtown Hanover, Germany November 18, 2015, the day after a soccer match between Germany and Netherlands was cancelled due to security concerns.   REUTERS/Axel Schmidt
Foto: Reuters/PIXSELL
1/3
24.11.2015.
u 16:36

To što se "svetost obitelji" među Europljanima izgubila stajat će ih demografskog deficita, kaže zagrebački imam Mirza ef. Mešić

S rijekom migranata, koja se slijeva u europske zemlje, raste strah od naglog porasta broja muslimana u većinski kršćanskim zemljama, koji bi mogli promijeniti njihovu demografsku sliku.

– Teško je odrediti točan broj muslimana koji žive trenutačno u Europi, odnosno u Europskoj uniji. Brojka varira od 30 do 45 milijuna. Najviše muslimana ima u Francuskoj, od pet do sedam milijuna, no to su različiti podaci različitih istraživača. Zatim, u Njemačkoj oko 4,8 milijuna, Velikoj Britaniji oko 2,7 milijuna itd. Treba pridodati autohtone europske muslimane Albance, Bošnjake i Turke, dakako ne računajući Tursku, premda je Turska i europska država – kaže zagrebački imam Mirza ef. Mešić, dodajući kako svi naglašavaju očekivani demografski rast muslimanske populacije u Europi s jedne strane, a s druge da se ovakvim podacima "Europljani žele uplašiti".

Ostarjela Europa

– Prema istraživanju američkog Centra za istraživanje globalnog kršćanstva "Kršćanstvo u globalnom kontekstu, 1970.– 2020.", broj muslimana će s 2,9 posto iz 1970. porasti na 6,8 posto ukupne europske populacije do 2020., što je porast od oko četiri posto. Razlog tome, što je moje osobno viđenje, možemo pronaći u dvije činjenice. Prva se odnosi na stalne migracije u Europu, gdje više od 80 posto svih migranata čine muslimani, a drugi razlog ogleda se u činjenici da se "svetost obitelji" među Europljanima gotovo potpuno izgubila. Okrenutost materijalizmu, hedonističkom iživljavanju, bludnim radnjama, porast homoseksualizma, nebriga za roditelje i obitelj, stajat će Europljane demografskog deficita – kaže Mešić, dodajući kako Europu naseljavaju mladi ljudi iz Sirije, Iraka i Afganistana "koji još njeguju i čuvaju obiteljske veze, koji se 'rano' žene i udaju, koji vole svoje obitelji i svoju vjeru".

– I zbog toga, nažalost, postaju "opasnost" za ostarjelu Europu. Zbog toga je danas desničarima postala omiljena, ali i opasna, floskula "islamizacija Europe". Treba napomenuti da iznošenjem ovakvih činjenica, nažalost, među Europljanima raste i ksenofobija, islamofobija pa i rasizam, tj. opasne bolesti od kojih se Europljani još nisu izliječili, a koje su ih u prošlosti mnogo puta stajale – kaže Mešić.

S druge strane, primjetan je i porast broja Europljana koji prelaze na islam, o čemu ima vrlo malo preciznih podataka.

– Najviše prelazaka na islam broji Velika Britanija, zatim Njemačka i Francuska. Prema nekim istraživanjima, zvuči apsurdno, najveći broj prelazak na islam dogodi se nakon vala islamofobije prouzročene nekim terorističkim napadima kroz koje se islam i svi muslimani "izjednačavaju" s nasiljem. Europljani otvorena uma, koji se ne daju uplašiti, žele podrobnije upoznati islam te čitanjem i druženjem sa susjedima muslimanima odlučuju primiti islam. Na internetu možemo pronaći podatke, premda ne znamo koliko su pouzdani, da je nakon 11. rujna 2001. porastao broj Europljana koji su konvertirali u islam kao nikada do tada – kaže Mešić. On dijeli mišljenje s mnogim analitičarima da je getoizacija muslimana u Europi veliki problem, ali taj problem muslimani dijele sa svim ostalim migrantima na zapadu.

Ne žele u geta

– Što se mene osobno tiče, mi muslimani nemamo potrebe da se getoiziramo. Mi smo uvjereni u ispravnost svoje vjere i svojih moralnih načela te bismo se slobodno trebali uključiti u aktivan rad društva zajedno sa svojim sugrađanima nemuslimanima. Zapravo, to islam od muslimana i traži. Islam je dinamična vjera i ne da se ukalupljivati u stare obrasce običajnog prava koje je, nažalost, kod nekih muslimanskih etničkih zajednica koje žive u Europi često važnije nego sama vjera – kaže Mešić, dodajući kako, nažalost, s jedne strane imamo "nepovjerenje Europljana prema muslimanima koje raste nakon događaja kakav se dogodio u Parizu te stalne medijske hajke, a s druge strane imamo muslimane koji se 'boje' više otvoriti smatrajući da će 'izgubiti' svoju vjeru i tradiciju koju su njihovi djedovi donijeli sa sobom u Europu".

– Postoji već peti naraštaj Pakistanaca, Arapa ili Turaka koji bolje govore engleski, njemački ili francuski od jezika svojih djedova, ali se nisu dovoljno aktivno uključili u rad zajednice. A to će postići isključivo obrazovanjem, otvorenošću i pokazivanjem volje da žele pridonositi društvu u kojem već petu generaciju žive i rade, rađaju se i umiru, a ne samo pasivno "uživaju" u blagodatima demokracije – kaže imam Mešić.

>> Možemo li negirati vezu između terorizma i religije?

Komentara 89

Avatar AlenkaBratušek
AlenkaBratušek
17:04 24.11.2015.

Svi muslimani nisu teroristi ali nažalost kao što imamo priliku vidjeti svi teroristi u pravilu su muslimani!Kraj priče o miroljubivoj i tolerantnoj religiji!

DU
Deleted user
16:53 24.11.2015.

Mesicu - pogledaj ovu sliku gore pa nam reci zasto se ne bi plasili? Ako smo tako losi mi krscani, zast onda svi ti Muslimani zele zivjeti medju nama? Ako je ta vasa vjera I kultura tako plemenita, zasto ste tako jadni i ubijate jedni druge? Zasto ubijate ljude koji se a vama ne slazu? Kamenujete žene I homosexualce? Objasni nam malo.

TO
tolitol
17:09 24.11.2015.

Neka se imam radije jasno i nedvosmisleno odredi o barbarskim dijelima koja u ime islama provodi ISIL i Boko Haram.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije