Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
unicef

U 35% siromašnih obitelji ne slavi se 
ni dječji rođendan

okrugli stol
Foto: Borna Filić/PIXSELL
1/3
17.06.2015.
u 19:28

"U Hrvatskoj imamo 295 tisuća djece predškolske dobi, a petina ih je u siromaštvu"

Čak 68% obitelji koje primaju socijalnu pomoć nedostaje novca za hranu, njih 42% ne može djeci osigurati meso svaki dan, 60% tih obitelji ne može djeci priuštiti jaslice i vrtić, a 20% ne može djeci priuštiti igračku. Svako treće dijete nema nijednu slikovnicu ili dječju knjigu, svako drugo nema vlastiti krevet, a 35% obitelji ne može djeci osigurati proslavu rođendana...

Zabrinjavajući su to podaci lani provedenog istraživanja na temu “Kako žive siromašna djeca predškolske dobi čiji roditelji primaju socijalnu pomoć” koji su bili okosnica današnjeg UNICEF-ova okruglog stola “Utjecaj siromaštva na najmlađu djecu”.

– U Hrvatskoj imamo 295 tisuća djece predškolske dobi, a petina ih je u siromaštvu, a u nas se samo 1,6% BDP-a izdvaja za obitelj i djecu – kazao je Zoran Šućur iz istraživačkog tima Studijskog centra socijalnog rada, dok je njegova kolegica Marijana Kletečki Radović upozorila na velik rizik da siromašna djeca poslije postanu siromašni odrasli ljudi te da odrastanje u siromaštvu dovodi i do toga da takva djeca kaskaju u razvoju jer nemaju jednake prilike za usvajanje mnogih znanja i vještina. Olja Družić Ljubota istaknula je da je problem siromaštva djece u sustavu socijalne skrbi nevidljiv, a da je činjenica da u Hrvatskoj gladne djece – ima, dok je Zdenko Babić kazao da odrastanje u siromaštvu utječe i na intelektualni, psihološki te emocionalni razvoj djece.

Hrvoje Sadarić iz Ministarstva socijalne politike priznao je da, unatoč tome što smo socijalna država, ne izdvajamo dovoljno za sustav socijalne skrbi. Pravobraniteljica za djecu Ivana Milas Klarić opet se založila za uvođenje dječjeg proračuna, kazavši da su siromašna djeca, djeca siromašnih obitelji i siromašnih društava. Mirella Rašić iz Europske komisije ističe da će Hrvatska do 2020. iz jednog od fondova primiti 36,6 milijuna eura za borbu protiv siromaštva.

>> Od Hrvata su u Europskoj uniji siromašniji jedino Bugari i Rumunji

>> 'Invalid sam i kad podmirim ratu kredita nemamo za kruh i režije'

Foto: Alcatel

Komentara 10

HR
H.R.T.99
07:27 18.06.2015.

"Živjela" vlada i ministrica Opačić. Nesposobna u otpisu dugova, nesposobna u borbi protiv siromaštva...

DL
davor.lovkovic
22:21 17.06.2015.

Ma bit ce djece vec... Radje nam recite koje su novosti sa svastikom na stadionu... valjda je to bitnije....

OK
okus
07:38 18.06.2015.

Glavno da su politicke trbusine dobro ugojene i dzepovi DOBRRO napunjeni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije