Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 197
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Reakcije na odluku

Tuđman o Perkoviću: O emigrantima tada nije odlučivala služba, nego politika

Miroslav Tuđman
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
1/3
Autori: Ivana Jakelić, Ivanka Toma
08.01.2014.
u 20:22

"Ako se ova odluka potvrdi i na Vrhovnom sudu, to je dobro za hrvatske državne interese, a loše za interes pravednosti jer se njemački sud već pokazao hladnoratovski pristranim", rekao je politički analitičar Žarko Puhovski.

Izvanraspravno vijeće Županijskog suda u Zagrebu donijelo je danas nepravomoćnu odluku da se bivšeg šefa hrvatske Službe državne sigurnosti Josipa Perkovića izruči Njemačkoj, koja je za njim raspisala europski uhidbeni nalog zbog sumnje da je 1983. godine bio umiješan u ubojstvo Stjepana Đurekovića, komercijalnog direktora Ine, koji je ubijen u Münchenu.

Odluka o izručenju izazvala je različite reakcije političara i političkih analitičara.

Miroslav Tuđman, bivši ravnatelj HIS-a: Dobro je da Perković u Njemačkoj obrazloži kakav je sustav bio i kako je funkcionirao. O emigrantima tada nije odlučivala služba, nego politika, a i Perković je bio peta, šesta razina odgovornosti, a ne ono što mu se pripisuje. Ovom odlukom sudstvo se pokazalo neovisnim.

Žarko Puhovski, politički analitičar: Ako se ova odluka potvrdi i na Vrhovnom sudu, to je dobro za hrvatske državne interese, a loše za interes pravednosti jer se njemački sud već pokazao hladnoratovski pristranim.

Vladimir Šišljagić, predsjednik HDSSB-a: S obzirom na to da je Županijski sud donio ovakvu odluku, a Ustav je ostao isti, sada je više nego očito da ustavne promjene nisu bile razlog za izručenje ili neizručenje Perkovića.

Davorin Mlakar, potpredsjednik Kluba HDZ-a: Ipak je ispalo onako kako smo od početka govorili. Sud je odlučio u skladu s propisima, neovisno o politici koja se u to pokušala miješati. Posljednjih šest mjeseci nije nam trebalo.

Vlada Republike Hrvatske: "Vlada RH ne komentira nepravomoćne presude", rekli su u Vladi iz koje su ipak prije poručivali da je Perkovića nemoguće izručiti bez ukidanja zastare za teška ubojstva.

>>Perković će biti izručen! Nobilo: Nastupila je zastara!

>>Odlukom su tek odškrinuli vrata da Perković bude izručen Njemačkoj

>> Ja sa smrću Đurekovića apsolutno nemam nikakav dodir (treći dio)

>> Ja sam za postupak u Hrvatskoj i njemu ću se prepustiti (Četvrti dio)

Komentara 96

VE
verakruz
20:51 08.01.2014.

Puhovski se javio? Jel to onaj isti Puhovski koji je tako gorljivo navijao za sud u Haagu koji je sudio i još sudi našim generalima? Puhovski koji je također bio UDBIN špijun i prokazivač otprije Hrvatskog proljeća... Ma pitam se samo gdje li se skrio Zoran Pusić i sestrica mu Vesnica, ni glasa od njih...

DU
Deleted user
21:10 08.01.2014.

Komunističku partiju hrvatske treba proglasiti terorističkom organizacijom , a njene sljedbenike i nasljednike udaljiti sa svih dužnosti na svim razinama !

BI
budimo_iskreni
21:07 08.01.2014.

Puhovski kaže da je njemački sud hladnoratovski pristran? Hahaha, zato je on jako nepristran! Vlada ne komentira nepravomoćne presude? Hahaha, zato je isti slučaj pokušala riješiti nepostojećom zastarom i prije nego li je postupak započeo!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije