Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 7
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Tržišni paradoks

Trgovine pune skupljih lubenica iz uvoza

lubenice
Foto: Hrvoje Jelavić/Pixsell
1/5
11.07.2016.
u 10:30

Nije prvi put da trgovci uoči berbe uvezu veće količine i ruše cijene domaćeg voća

Iako bismo već tjedan dana mogli uživati u prvim neretvanskim lubenicama, trgovački lanci u Zagrebu još uvijek su uglavnom zatrpani grčkima kojih se kilogram već prodaje i ispod tri kune. Polovice u prozirnim folijama već se na prvi pogled čine starima. No kako je i prodaja domaćih lubenica dobro počela, opuzenski se proizvođači zasad ne boje uvozne konkurencije, dokle god se ona ispravno deklarira. Proizvođač Mijodrag Kiridžija nada se kako će prva otkupna cijena od 1,50 do 1,60 kuna za kilogram potrajati. U uvjetima veće proizvodnje ta bi cijena bila jako dobra, no zbog slabijeg uroda zbog vremenskih neprilika, bit će dostatna da se pokrije skupa proizvodnja, oko 50.000 kuna po hektaru, u što su uračunati i troškovi berbe, pa će onima spretnijima, koji ostvare barem 50-ak tona po hektaru, ostati oko 25 tisuća kuna zarade.

Ove godine sitnije

– Lubenice su ove godine sitnije, umjesto 10-12 kilograma, teže 8-9 kilograma, i nešto su manje slatke. No dobre su kvalitete pa očekujemo da će glavnina berbe proći u znaku najviših otkupnih cijena – ističe Kiridžija u nadi da računicu domaćih proizvođača već sredinom srpnja neće pokvariti mađarska roba koja prispijeva.

A nije problem samo s lubenicama. Bez obzira na to koje je povrće ili voće u pitanju, događa se da trgovci uoči domaće berbe uvezu značajnije količine te ruše početne cijene naših poljoprivrednika. Sredinom srpnja, tako, kad krenu i zadarske, pa slavonske lubenice, otkupna cijena padne i na kunu pa je u neretvanskom kraju ove godine i 10 do 15% površina manje pod lubenicama. Mirko Bošnjak iz Cerne kaže da je slavonskih 1500 vagona ništa na količinu koja se u nas potroši u sezoni, no tamo, nakon što tržište zatrpaju i talijanske i makedonske, kao zadnji na tržištu dobiju tek 1,20 kuna po kilogramu.

Nužno udruživanje

Zadnja cijena da bi im se lubenica uopće isplatila je 1,30 do 1,40 kuna, no trgovci su, tvrdi, i akcije prebijaju preko leđa proizvođača. Bošnjak je sretan što će njegovu berbu otkupiti PIK Vinkovci, no svake se godine zbog niskih cijena njegovi hektari smanjuju u korist šparoga i drugog povrća. Kaže da je bilo ideja da se Slavonci udruže i naprave brend od svoje lubenice, ali bezuspješno. Udruživanje je i prema čelniku AgroFructusa Denisu Matijeviću prioritet da bi domaća proizvodnja lubenica vrhunske kvalitete opstala i bila konkurentnija. Vrijednost proizvodnje lubenica u nas je oko 50 milijuna kuna, a AgroFructus grupa lani je imala oko jedne petine tržišta lubenica u nas. Matijević tvrdi da se proizvodnja povećava, on se ove godine nada otkupiti više od 10.000 tona. No, izostaje pomoć države.

– Proizvođače lubenica prati paradoks u kojem jeftina roba iz uvoza ruši cijenu domaće robe, a s druge strane lubenice u izvozu postižu manju cijenu od onih koje se uvoze – ističe Matijević. – Pozivam trgovce da daju prednost domaćem voću i povrću. Potrošači prepoznaju hrvatsku kvalitetu, vrijeme je da to prepoznaju i trgovci.

Inače, izvezena tona hrvatskih lubenica lani je u prosjeku stajala 229 eura, a tona uvoznih lubenica plaćala se oko 273 eura. Godinu ranije pak tona iz uvoza plaćala se gotovo 280 eura, a izvozili smo za manje od 160 eura po toni.

>> Mali proizvođači ovisni o Agrokorovu otkupu: Grci srušili cijenu lubenica

Komentara 34

NV
novo vriijeme
10:49 11.07.2016.

Laž, domaće su 7 kuna kloogram a uvozne 4 kune

Avatar Honduras
Honduras
11:37 11.07.2016.

već dva tjedna se davim u lubenicama od 3 kn/kg - i fantastične su. i nije me briga jesu li iz grčke, španjolske ili makedonije. a ovi neretvanski zgubidani neka samo drže cijenu - ne pada mi na pamet kupovati te lubenice po 6 kn...

TH
than
10:45 11.07.2016.

Skupljih ?!?! Koliko ja vidim reklame, svako malo reklamiraju lubenice po 1.99. I to vec mjesec dana.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije