Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 150
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
obrazovanje

Preporuke Ministarstva - koja će zanimanja omogućiti brže zapošljavanje

mrsić, jovanović
Foto: Marko Prpić/PIXSELL
1/7
14.01.2014.
u 11:45

Mrsić istaknuo da je zabrinjavajuć podatak što je među nezaposlenim mladima između 15 i 24 godine 80 posto onih koji su završili razne strukovne škole.

Da bi Hrvatska smanjila broj nezaposlenih, osobito mladih ljudi, trebalo bi ubuduće povećati upisne kvote i školovati više studenata na polju matematike, elektrotehnike, strojarstva i računarstva, medicinskih znanosti i farmacije, logopedije, anglistike i germanistike..., a smanjiti broj studenata iz ekonomije i prava. Što se srednjoškolskog obrazovanja tiče u strukovne bi škole trebalo upisivati više slastičara, kuhara, konobara, mesara, pekara, tesara, zidara, a u četverogodišnje strukovne programe više farmaceutskih tehničara. A trebalo bi smanjiti broj školovanih hotelsko-ugostiteljskih tehničara, ekonomista, upravnih referenata, prodavača, frizera, automehaničara itd.

Dugoročno rastući sektori pri školovanju i zapošljavanju bit će tzv. 'bijeli' poslovi koji se odnose na zdravstvo, skrb i druge socijalne usluge te 'zeleni' poslovi koji su vezani uz okoliš, energetsku učinkovitost i nošenje s klimatskim promjenama. Sve ovo kao vrlo ozbiljne upute i apel ravnateljima srednjih škola, dekanima učilišta, veleučilišta i sveučilišta poručili su ministar znanosti obrazovanja i sporta Željko Jovanović i ministar rada i mirovinskog sustava Mirando Mrsić na konferencije za novinare čija je tema bila Povezivanje obrazovanja i potreba tržišta rada.

A ove su preporuke temeljene na podacima i analizi koju je pripremio Hrvatski zavod za zapošljavanje koji je u iscrpnom pregledu naveo koja su sve zanimanja deficitarna po županijama i većim gradovima. Pritom je ministar Jovanović poručivši kazao:

- Ako želimo biti konkurentni na tržištu rada EU i smanjiti nezaposlenost mladih potrebno je odrediti koja nam znanja i kompetencije nedostaju. Zato je obrazovanje koje završava zapošljavanjem jedino smisleno i jedino to može smanjiti nezaposlenost mladih. kako je to naš cilj obrazovanje i stipendiranje bez plana sada je prošlost. Zato ove podatke koji su izneseni posebno dobro trebaju proanalizirati i shvatiti ravnatelji škola i dekani fakulteta koji su na čelu onim obrazovnim institucijama s deficitarnim zanimanjima - kazao je Jovanović dodavši da je dobar fakultet onaj za koji postoji velik interes. Studenti u njemu u najkraćem roku završe studij i potom odmah nađu posao.

Pritom je Jovanović naglasio i to da se odsada veće pažnja mora posvećivati učenicima i studentima koje se obrazuje te da škole ne mogu više biti primarna mjesta za zapošljavanje tehnološkog viška. Jer su se, kako je kazao, upisne kvote u školama formirale prema broju zaposlenih.

- Odgovorno tvrdim da nijedna odluka ministarstva nema za cilj štednju nego obrazovanje - naglasio je Jovanović dodavši i to da će svi oni koji budu povećali upisne kvote za deficitarna zanimanja dobiti i dodatna financijska sredstva.

Ministar Mrsić je pak naglasio kako će ove godine iz sredstava EU i domaćih sredstava ukupno u mjere aktivne politike zapošljavanja biti uloženo između 900 tisuća i jedne milijarde kuna što je najviše u povijesti Hrvatske da se toliko novca daje za zapošljavanje.

Pritom je ministar kazao još i to da je prošle godine zaposleno 217 tisuća ljudi te je time premašen prijašnji rekord kada se u jednoj godini zaposlilo 200 tisuća ljudi. Mrsić je i posebno istaknuo da je zabrinjavajuć podatak da je među nezaposlenim mladima između 15 i 24 godine 80 posto onih koji su završili razne strukovne škole.

Komentara 12

MA
malimiš00
11:58 14.01.2014.

pa s obzirom da roditelji nemaju novaca za školovanje svoje djece jer su nezaposleni, ne vidim način kako da neka djeca idu na fakultet, a pogotovo ga završe... Znaš li koliko mjesečno roditeljima treba novaca da bi obrazovali svoje dijete? Jovanoviću ti samo pričaš i pričaš..i nevidimo baš neke rezultate.

Avatar jure23
jure23
12:47 14.01.2014.

Nije Jovanović jedini koji revolucionarizira jezik(e) u regiji. Čak se ne može reći više ni da u tome prednjači. Jer su u Crnoj Gori krenuli oglase na engleskom pisati ćirilicom. Hoće li se sad kod nekih od naših drugarica i drugova probuditi ljubomora i time izazvati još smjeliji koraci u jezičnim "kreacijama" ostaje za vidjeti. Iako istina nije bilo napisano na ćirilici, nama i ovako još zvoni u uhu ona "pipl mast trast as".

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
13:03 14.01.2014.

Hm, a što čemo sa školicama i fakultetima za političare? Tu se vidi gadan nedostatak kadra. Kandidata za posao ima ko u priči, ali ni jedan kandidat ne zna koja mu je lijeva, a koja desna ruka, a upravljaju ovimvim malim brodićem od Hrvatske koji stalno udara u hridi i prijeti mu potonuče.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije