Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
akcija spašavanja

Tražeći Tomislava, poginula dvojica specijalaca, Egipat ipak ne odustaje

vojska egipat
Foto: Reuters/PIXSELL
10.08.2015.
u 08:30


Potvrđena je smrt pomoćnika zapovjednika potrage na Sinaju

        Dvojica policajca, pripadnika antiterorističke specijalne jedinice, poginula su, a troje ih je ranjeno u potrazi za otetim Hrvatom Tomislavom Salopekom kada je u ulici Assiut u Arishu na poluotoku Sinaj njihovo vozilo naletjelo na minu koju su postavili pripadnici terorističke organizacija ISIL-a kako bi usporili njihov prodor još dublje u teritorij koji kontroliraju.

Poznato je da su po naredbi egipatskog predsjednika Al-Sisija egipatska vojska i specijalna jedinica pokrenule veliku akciju potrage za nestalim Hrvatom na području poluotoka Sinaj. Egipatsko ministarstvo unutarnjih poslova potvrdilo je smrt kapetana Mohammeda Amina Ismaila Abyssiniana, koji je bio pomoćnik glavnog zapovjednika specijalnih jedinica koje su pokrenule potragu, i regruta Ahmeda Mehanna te istaknulo kako ih taj nemili događaj neće zaustaviti u potrazi za Tomislavom Salopekom.

ISIL se ne oglašava

I dok traje opsežna potraga za otetim Hrvatom, njegova sudbina još je nepoznata i maglovita i nitko ne želi nagađati. Egipatska službena vlast ništa novo ne iznosi u javnost niti da naslutiti do kuda je potraga uopće stigla. Neki lokalni mediji o Egiptu pišu da još uvijek postoji nada unatoč tome što se teroristi nisu oglasili od petka do kada su odredili rok egipatskoj vladi da u zamjenu za život Tomislava Salopeka pusti muslimanske zatvorenice iz zatvora.

Zanimljivo je da vodeći egipatski i arapski mediji otmici Hrvata ne daju toliko prostora kao što su to činili kad je bila riječ o otmicama Amerikanaca, Britanaca, Francuza i ostalih zapadnjaka. U najtiražnijim i najstarijim egipatskim dnevnim novinama kao i na najgledanijoj egipatskoj satelitskoj TV Nil od petka Salopek nije ni spomenut. Isto tako troje najtiražnije arapske novine koje izlaze u Londonu, Ashark Al-Awsad, Al Hayat i Al-Quds Al-Araby, također nakon isteka ultimatuma u petak više nisu o Salopeku napisale ni rečenicu.

O Salopeku se također relativno malo izvještava u svjetskim medijima. Zabilježena je objava snimke u kojoj je ISIL-ova skupina postavila zahtjeve egipatskoj vladi za puštanje Salopeka te apel njegova oca. Istovremeno, na društvenim mrežama – koje su jedna od glavnih platformi kojima se koriste teroristi i njihovi simpatizeri – do jučer poslijepodne također nije primijećena veća aktivnost vezana uz Hrvata, kažu nam iz američkog Centra za borbu protiv terorizma u američkom West Pointu.

Primijećene su poruke muslimana iz BiH i Hrvatske koji na arapskom mole ISIL da poštedi i pusti Tomislava, kao i spominjanje da je akcija Oluja spasila muslimane iz Bihaća, no njihova autentičnost nije potvrđena.

Osjetljiva situacija

Hrvatsko Ministarstvo vanjskih poslova jučer je kratko objavilo da, koristeći sve mehanizme koji mu stoje na raspolaganju, radi na rješavanju slučaja otmice. Zbog osjetljivosti situacije ne mogu objavljivati detalje, kažu, te apeliraju da se ne objavljuju neprovjerene informacije.     

>> Cvrtila o slučaju Salopek: Pregovori bi mogli trajati mjesecima 

>> Nije dobra vijest za otetog Hrvata da Al-Sisi ne želi popustiti ISIL-u 

>> Neizvjesnost nas ubija, tužni smo i u strahu, obitelj danima ne spava i ne jede 

>> Al Sisi naredio svim snagama sigurnosti da učine sve kako bi pronašli Tomislava Salopeka

Ključne riječi

Komentara 15

DU
Deleted user
10:11 10.08.2015.

To je dobro ! Što su manje arapski i svjetski mediji zainteresirani za Tomislava,veća je šansa da će ga pustiti jer nije "primamljiv" plijen ,pa će vjerojatno past i neka otkupnina.Već kad teroristi nisu privukli pažnju, vjerojatno će probati bar neku lovu da izvuku iz cijele ove nesreće.Ubuduće se samo nadam da će Tomislav ,a i drugi ,dooobro razmisliti kada im firme ponude dnevnicu od 100€ bilo gdje istočno.Dnevnica je primamljiva, ali je i glava "u torbi".

Avatar Hazl113
Hazl113
08:54 10.08.2015.

Da, baš su poginuli tražeći Tomislava. Nemojte me nasmijavat. Poginuli su kako se ono kaže na radnom mjestu, a to nema veze sa Tomislavom.

Avatar Honduras
Honduras
09:04 10.08.2015.

pa ne znam da je itko pametan povjerovao ovim jeftinim senzacionalističkim tekstovima u večernjaku iz kojih se činilo da čitav svijet ne radi ništa drugo osim što strijepi nad sudbinom jednog otetog čovjeka. u ovom trenutku takvih slučajeva ima stotine u svijetu, i za koliko njih znamo? gotovo ni jednog. jedini cilj ovakvog senzacionalističkog pisanja je - povećanje tiraže novina.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije