Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 171
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Made in Croatia

Svima jednaki kuk, Varga ne da neki drugi uz nadoplatu

Umjetni kukovi
Foto: Anto Magzan/Pixsell
1/2
05.02.2015.
u 18:00

Unatoč zakonu, u nekim se bolnicama pacijentima uz nadoplatu nude umjetni kukovi drugih proizvođača, a ne hrvatskog, kako je propisano

U Varaždinu se čeka do srpnja, Osijeku do rujna, a u zagrebačkom KB-u Dubrava prvi je slobodan termin za ugradnju umjetnog kuka rujan iduće godine. Osim liste čekanja, zahvat je to koji prate kontroverze pa tako i ona o kvaliteti implantata koji se ugrađuju. Od prošle godine hrvatski pacijenti, većina njih točnije, u bolnicama će dobiti umjetni kuk domaće proizvodnje. Prvi državni javni tender dobila je tvrtka Instrumentaria i time si osigurala opskrbu hrvatskih bolnica umjetnim kukovima koje proizvode u zagrebačkoj Sopnici.

Najava iz HZZO-a

Ipak, može se neslužbeno čuti kako se u pojedinim bolnicama pacijentima nude i kukovi drugih proizvođača uz nadoplatu. Legalizaciju te mogućnosti, odnosno izmjenu Zakona o zdravstvenoj zaštiti kako bi se pacijentima dopustila nadoplata implantata ili lijeka, najavila je ravnateljica HZZO-a Tatjana Prenđa Trupec u vrijeme kad je aktualan bio slučaj Lovorke Hančić, teško oboljele majke petero djece koja se liječila generičkim lijekovima uz niz nuspojava, a mogućnosti nadoplate za originalni lijek nije bilo. Izmjene navedenog zakona su u tijeku, ali ministar zdravlja Siniša Varga nema namjeru dopustiti mogućnost nadoplate. U nedavnom intervjuu rekao je da nije sklon tome jer bi stavio medicinsko osoblje “pred moralni hazard”.

Cijena – 4000 kuna

S druge strane, donedavni sanacijski upravitelj zagrebačkog Rebra dr. Zlatko Giljević odgovorio nam je kako u njihovoj Klinici za ortopediju postoje “upiti i molbe brojnih pacijenata” o tome, što su proslijedili Ministarstvu zdravlja i HZZO-u, ali su ostali bez odgovora. Stoga će se očito nastaviti “siva” zona, a umjetni kuk made in Croatia ostat će tek formalno jedina mogućnost. Svaki kuk inače ima svoj LOT broj, što znači da se zna za svaki implantat kome je, kada i koji liječnik ugradio. Ujedno je to i osiguranje proizvođača, koji na prigovore medicinara o upitnoj kvaliteti kukova odgovara:

– Znamo koliko komplikacija kod operacija ima, to je tri puta veći problem nego implantati. Nakon dvije godine mučenja i borbi različitih interesa, tender je objavljen i dobili smo godišnji ugovor na kojemu je popis 90 posto bolnica. Dosad su se natječaji prilagođavali specifikacijama pa je isti odjel u istoj bolnici isti proizvod plaćao skuplje – kaže inženjer Vinko Barišić, čija tvrtka proizvodi umjetni kuk po cijeni od oko 4000 kuna. Prije pet godina bio je dvostruko skuplji, ističe Barišić, čija je tvrtka probnu ugradnju umjetnog kuka imala prije pet godina u KB-u Merkur. U posljednje dvije godine prodali su 2500 implantata, od čega polovicu hrvatskom zdravstvu.

>> Varga: Sada imamo nove ljude, znaju sve rupe gdje curi novac

>> KBC Rebro izgubio više od tisuću nalaza

Komentara 10

OB
ObrenM
18:30 05.02.2015.

Stetocina,diletant i lopov.

Avatar upitnik.pita
upitnik.pita
18:52 05.02.2015.

...slučaj LH je proutuzakonit... netko treba odgovarati za to... ne može se zabraniti izdavanje jednog lijeka s liste lijekova... i preporučiti izdavanje drugog lijeka s liste lijekova... bez obzira bio jedan 10 lipa jeftiniji ili skuplji od drugoga...

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
21:37 05.02.2015.

A što ste očekivali? Pa nekako se mora namaknuti dukate za skijanje našeg vrlog poglavice.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije