Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 165
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Skandal

Svećenik optužen za pedofiliju, imenovan župnikom u Bistrici pokraj Uskoplja

mato križanac
Foto: Foto Boro
1/2
23.08.2014.
u 10:25

Nakon objave teksta da je Katolička crkva razriješila službe svećenika Matu Križanca (60), rodom iz Prozora-Rame, zbog “nedoličnog seksualnog ponašanja”, redakciji Večernjeg lista javio se čitatelj koji tvrdi da je svećenik optužen u Australiji zbog pedofilije te nezakonitosti u vođenju crkvenih financija, bio na mladoj misi u župi Bistrica u općini Uskoplje- Gornji Vakuf 03. kolovoza ove godine.

Nakon objave teksta da je Katolička crkva razriješila službe svećenika Matu Križanca (60), rodom iz Prozora-Rame, zbog “nedoličnog seksualnog ponašanja”, redakciji Večernjeg lista javio se čitatelj koji tvrdi da je svećenik optužen u Australiji zbog pedofilije te nezakonitosti u vođenju crkvenih financija, bio na mladoj misi u župi Bistrica u općini Uskoplje- Gornji Vakuf u BiH 3. kolovoza ove godine. 

Informacija proslijeđena redakciji Večernjaka potkrijepljena je i fotografijom Mate Križanca za oltarom, u svećeničkoj odori, a koja demantira iznesene tvrdnje da je Križanac razriješen službe.

S namjerom da provjerimo informaciju čitatelja, najprije smo kontaktirali župni ured u Bistrici, ali i okolne župne urede. Telefoni su zvonili, ali nam se nitko od župnika u uredima javio nije. Ni u Bistrici,  a ni u dvjema susjednim župama, u Uskoplju i Skopaljkskoj Gračanici. Ostalo nam je jedino kontakntirati vjernike koji su nam potvrdili da je Mato Križanac ne samo bio na mladoj misi vlč Marka Škrabe 3. kolovoza u Bistrici već i da je prije mjesec dana imenovan župnikom u župi Bistrica koja se nalazi na teritoriju općine Uskoplje - Gornji Vakuf u središnjoj Bosni.

Križanac je novim župnikom postao nakon što je dosadašnji župnik fra Vinko Trogrlić otišao u mirovinu. - Mi u početku nismo ništa znali o teškim optužbama na račun novog župnika. Kad su one objavljene u medijima, ostali smo šokirali ali i zgroženi zbog činjenice da bi Katolička crkva u BiH mogla takvu osobu postaviti za župnika bilo gdje, pa tako i u Bistrici. Najmanje što očekujemo je ozbiljna istraga, a ukoliko optužbe budu istinite mjesto takvom svećeniku je u zatvoru, a ne u župi, ispričao nam je jedan od vjernika. On kao ni ostali vjernici s kojima smo razgovarali o Mati Križancu ne želi da mu spominjemo ime jer ne žele nikakve neugodnosti niti sukob s poglavarima Katoličke crkve od kojih očekuju žurnu reakciju i udaljavanje spornog svećenika.

Vjernici su novog bistričkog župnika posljednji put vidjelu upravo na mladoj misi 3. kolovoza. - Već su tada mediji objavili vjest o teškim optužbama na njegov račun te je najavio svoj skori odlazak u Australiju kako bi kako je sam kazao „razrješio situaciju“. O tada novog župnika nismo vidjeli, ispričao nam je jedan od vjernika iz Bistrice koji potvrđuje da je ova župa trenutačno bez župnika. Službu nedjeljom obavlja vlč Anto Meštrović, a pomaže i uskopaljski župnik, objasnili su nam vjernici.

Po riječima vjernika Mato Križanac trenutačno je u Australiji, barem je tako njima rekao. Njegov povratak svi iščekuju kako bi se razriješila situacija izazvana teškim optužbama na njegov račun. Bude li samo jedan njihov dio istinit, vjernici poručuju da takvog župnika ne žele, a od kardinala Vinka Puljića, nadbiskupa vrhbosanskog (Vrhbosanskoj nadbiskupiji pripada i  župa Bistrica), očekuju da što prije razriješi njihove sumnje i dileme te im objasni kako je mogao svećenika s tako teškim optužbama poput pedofilije imenovati župnikom.

>>Hrvatski svećenik otišao iz Australije jer ga terete za zlostavljanje djevojčice

Komentara 37

ZO
Zonasumraka4
11:07 23.08.2014.

....Jugokomunisti , vidim ,jako aktivni na forumu danas....,ajd još malo imate prostora i onda.....CIAOOOOOOOOO

PU
punto
11:45 23.08.2014.

Dakle, gospodo novinari, za sada je jedino potvrđena netočnost vašeg navoda da je svećenik razriješen službe. Kakvo je to novinarstvo?

BF
brkonja fra brkati
11:23 23.08.2014.

Sve pedofile sa dokazanim počinjenjem kaznenog djela,uškopiti.To vrijedi i za pedofile izvan Crkve,o kojima se malo piše,a ima ih na svakom koraku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije