Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
02.08.2015. u 08:30

Evo, kada bi dvije najveće stranke (uz ostale) primijenile držanje prema reformama kakvo su imale za vrijeme "Pirangatea" vjerojatno bi Hrvatsku učinili učinkovitijom, a ljude zadovoljnijima.

Slovensko ponašanje unutar (i izvan) Arbitražnog suda pozvanog da riješi hrvatsko-slovenski granični spor u Piranskom zaljevu ujedinilo je SDP, HDZ i ostale stranke.

To iskustvo u sučeljavanju s "Pirangateom" možda bi hrvatske stranke mogle (zapravo bi trebale) upotrijebiti i u sučeljavanju s administracijom i ostalim pitanjima vezanima za pojednostavljenje (mršavljenje) birokracije. Jer, dvije najveće stranke u suštini su suglasne da je potrebno smanjiti broj županija, općina itd., ali ni jedna dok je na vlasti ne želi ući u rizik reforme. Plaše se eventualnih izbornih posljedica. Smanjenje broja regija i općina ne vide kao optimizaciju birokracije, a time i prije svega bolje i brže usluge gospodarstvenicima i građanima. Neulaženje u rezove broja općina opravdavaju podacima kako se za plaće administrativnih službenika ne troši puno. Optimiziranje se ne svodi samo u iznosu plaća. Italija (60 milijuna stanovnika) ima 20 regija, 109 pokrajina i 8047 općina. Sadašnja vlada lijevog centra premijera Mattea Renzija pokrenula je ukidanje pokrajina i okrupnjavanje općina kako bi se smanjio njihov broj. Danska (5,5 milijuna stanovnika) od 1. siječnja 2007. smanjila je broj regija s 13 na pet i općina s 270 na 98. Dakle, Danska je provela reforme, optimizirala je, uz ostalo, birokraciju i u njoj se, prema podacima OECD-a, živi najbolje na svijetu. Hrvatska (4,5 milijuna stanovnika) ima 21 županiju (s gradom Zagrebom), 128 gradova i 428 općina. Kada bi se broj regija iliti županija smanjio na pet, a općina i gradova na ukupno, recimo, 130 zasigurno bi to značilo smanjenje birokratskih labirinata u kojima lutaju građani.

Evo, kada bi dvije najveće stranke (uz ostale) primijenile držanje prema reformama kakvo su imale za vrijeme "Pirangatea" vjerojatno bi Hrvatsku učinili učinkovitijom, a ljude zadovoljnijima. Je li utopijski tražiti tako što ili je potrebno imati "vanjskog neprijatelja" za rješavanje unutarnjih problema.

>> I Europska komisija traži od Hrvatske da poštuje “pravilo APP”

>> Europska komisija: Arbitraža će se nastaviti i u slučaju da hrvatski parlament izglasuje povlačenje

Komentara 10

Avatar kravata
kravata
12:05 02.08.2015.

Ponašali su se kao dva tvrdoglava ovna na drvenom mostu, nadajmo se da su na putu pomirenja i da će pokazat hrvatskom narodu političku kulturu.

DU
Deleted user
09:54 02.08.2015.

Koja "ekspandirana" teorija - uopće nema poveznice s Realpolitik. Drugim riječima, i SDP i HDZ imaju iza sebe teške hipoteke u svezi razgraničavanja baš sa SLO. Pok. Račan je bio radodajka teritorija bez premca jer na tim teniskim turnirima hrv. i slov. elite gdje su recimo pok. Drnovšek i Ciril Ribičič igrali protiv pok. Račana i Slavena Letice - uz hladno pićence su "naišli" da bi Sloveniji ustupili cca 166 km2 terit. mora Hrvatske i 80 % zaljeva, uz famozan "dimnik". Zauzvrat? Ništa... Pok. Račan je prof. Smerdel morao višekratno uvjeravati da krši time Ustav, kao tadašnji savjetnik Vlade za ustavna pitanja. Lakše mu je kao pravniku ulazilo 1 m iz stražnjeg smjera nego 1 cm sprijeda, toliko je bio tvrdoglav. HDZ pak naštimao taj arbitražni sporazum na taj način da bi Jadranku Kosor i Jandrokovića trebalo usred ZG, "počastiti" nekim srednjovjekovnim običajem. Sad da li bi oživjelo uvaljanje u katran pa posipanje perjem ili nešto u tom stilu, nek puk odredi kako "nagraditi" izdaj nike. Sjetimo se tih scena, Kosor u kardinalcrvenoj haljini guguće s Pahorom po srednjovj. dvorcima, a slovenski mediji "Mala je dala!". Ak. Rudolf zgađen daje ostavku izrekavši da ne bi htio da ga unuk jednog dana zapita da li je on imao nešto s time. Štetočine, majčin grob bi prodali za ostati na vlasti. I jasno da ta prividna sloga u Sabornici je odraz samo i isključivo toga da i jedni i drugi imaju putra na glavi. Jedinstvena situacija, stali smo već i na HDZ i SDP grablje, što se tiče granice sa Slovenijom

OB
Objektivno...
09:47 02.08.2015.

Ovaj konsenzus svih stranaka oko međunarodnog pravosudnog skandala naše stranke bi trebale iskoristiti da se ujedine kako bi se napravilo reda u domaćem pravosuđu. Kako ljevica i desnica lobiraju za instaliranje svojih isluženih političkih igrača u Ustavni sud tako malo prikrivenije instaliraju i ostale suce na niže sudove. Mora se podići ljestvica tolerancije prema sudačkim nestašlucima i olakšati da suci napuste sudnice kad ih se uhvati u namjernom kršenju zakona.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije