Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kriza Vlade

Što sada slijedi: Procedura nakon zatraženih ostavki i nepovjerenja

Tihomir Orešković
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/8
04.06.2016.
u 08:38

Svu tu proceduru premijer može presjeći i skratiti tako da sam podnese ostavku.

Što sada nakon što je premijer zatražio ostavku dvojice potpredsjednika, a prvi potpredsjednik ustvrdio da premijer ne uživa povjerenje HDZ-a?

Najmanje petina zastupnika u Hrvatskom saboru može pokrenuti pitanje povjerenja predsjedniku Vlade Tihomiru Oreškoviću ili potpredsjednicima. U svakom slučaju, o tim zahtjevima u Saboru se ne može glasovati prije nego što protekne sedam dana od dana kad su dostavljeni Saboru, a rasprava i glasovanje moraju se provesti najkasnije u roku 30 dana. HDZ taj rok može prolongirati odugovlačeći s predlaganjem glasovanja o povjerenju premijeru. Odluka o nepovjerenju donesena je ako za nju glasuje 76 zastupnika.

Izglasa li se nepovjerenje premijeru ili Vladi u cjelini, “predsjednik Vlade i Vlada podnose ostavku” te od tada teče rok od 30 dana u kojem se može izglasati povjerenje novom mandataru i članovima njegove Vlade. Svu tu proceduru premijer može presjeći i skratiti tako da sam podnese ostavku. Ako nikome ne pođe za rukom sastaviti Vladu u 30 dana, predsjednik Sabora o tome izvještava predsjednicu države, koja odmah donosi odluku o raspuštanju Sabora i raspisivanju novih izbora.

>>Ako premijer sam ne da ostavku, HDZ će ga rušiti u Saboru

>>Karamarko: Ne prihvaćam poziv na ostavku. Orešković više ne uživa povjerenje HDZ-a

>>'Orešković ima dvije mogućnosti: ili da sam ode ili da mu se izglasa nepovjerenje'

Komentara 11

Avatar Zvjerko10
Zvjerko10
09:16 04.06.2016.

Ako se Orešković zainati pa neda ostavku, onda HDZ mora podnijeti zahtjev za izglasavanje nepovjerenja. O tome se ne može odlučivati prije nego o zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja Karamarku iz jednostavnog razloga što je ovaj zahtjev upućen prije. HDZ tu može pokušari manipulirati, ali u ovom slučaju je istjeran na čistinu sa samo se sve više zakopava. K tome još pokušavaju napraviti preslagivanje u saboru. Ako u tome nekim čudom i uspiju, biti će to toliko slaba vlada neće moći donijeti niti jednu relevantnu odluku. Toliko o HDZ-ovoj brigi za državu. Kaže Karamarko da su oni pobjednička stranka. Ja ovdje vidim samo gubitnike.

BU
bubimir55
10:05 04.06.2016.

Čestitka Oreškoviću, uspio je lopine pola godine držati podalje od kase i ostvario je rast BDP-a 2.7%.

DH
dalibor.hren
12:31 04.06.2016.

Najbolje ih je sve razjuriti i dovesti Angelu Merkel sa bičem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije