Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ukidanje ureda

Stjepan Mesić: Ovo je grubi pokušaj da mi se zatvore usta

Stjepan Mesić
Foto: Željko Lukunić/PIXSELL
1/8
14.04.2016.
u 13:05

Vlada je ukinula trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo predsjedniku Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti.

Bivši predsjednik Stjepan Mesić na konferenciji za novinare osvrnuo se na odluku Vlade o ukidanju Ureda Predsjednika RH po prestanku obnašanja dužnosti.

– Nije riječ ni o kakvoj štednji. Riječ je o obračunu sa mnom i grubom pokušaju da mi se zatvore usta – poručio je Mesić i dodao:

– Namjerno kažem pokušaju jer je evidentno da inicijatori prijedloga izmjene zakona svoj zamišljeni cilj neće ostvariti. Dok sam živ, sigurno neće.

Bivši predsjednik poručio je kako su mu dali puna dva tjedna da završi započete aktivnosti i riješi status državnih službenika zaposlenih u Uredu, što je dokaz da se nisu potrudili ni saznati da u Uredu nije bilo dvoje zaposlenih nego samo jedna osoba.

– A što se tiče roka za završavanje aktivnosti, pitam se koliko glup mora biti netko da pomisli kako ću ja zbog toga što više neću moći koristiti ovaj Ured prekinuti sve što sam dosad radio.

Kada bi htio naštetiti svojoj domovini, kazao je da bi svima s kojima je bio u kontaktu posljednjih godina poslao obavijest da su mu Vlada i parlament onemogućili aktivnosti.

– No, ja svojoj zemlji ne želim zlo i svakako to neću napraviti – kazao je Mesić i dodao da će pronaći način da i dalje bude aktivan, pomaže hrvatskom gospodarstvu te da i dalje na međunarodnim skupovima govori glasom razuma i realnosti.

Za Mesića je cijeli ovaj, kako kaže, otužni igrokaz, obračun s njim, a razlog se, kaže, krije u njegovim stavovima, u onome zbog čega ga cijene u svijetu, a što aktualnu vlast posebno smeta.

– Riječ je o tome da apsolutno ne toleriram niti ću ikada tolerirati fašizam odnosno ustaštvo u državi koja bi trebala biti demokratska. I ako vidim nešto što je očito ustaštvo, ako vidim nekoga tko govori i ponaša se kao ustaša, onda ću ga takvim i označiti. Nazvat ću stvari pravim imenom, a to u današnjoj Hrvatskoj nije u modi. Neću nasjesti na floskule o jugoslavenstvu i boljševizmu koji caruju Hrvatskom niti ću prihvatiti povijesni revizionizam uključujući selektivno gledanje na ratne zločine iz vremena Domovinskog rata – poručio je Mesić.

Za kraj je kazao i kako u zadnjih šest godina nijednom nije putovao na račun hrvatskih poreznih obveznika te kako će i u budućnosti prihvaćati samo pozive onih koji pokrivaju troškove i puta i boravka. I dalje će ostati aktivan a, kako doznajemo, bivšem predsjedniku Mesiću Savez antifašističkih boraca Hrvatske već je ponudio da može nastaviti svoje aktivnosti iz njihovih prostorija.

Podsjetimo, Vlada je ukinula trajno pravo na ured, osobnog vozača i službeno osobno vozilo predsjedniku Republike Hrvatske po prestanku obnašanja dužnosti. 

''Odluka stupa na snagu 1. svibnja 2016. godine. Provedbom Zakona, ostvarit će se uštede u proračunu u iznosu od oko 600.000 tisuća kuna godišnje", kazala je ministrica uprave Dubravka Jurlina Alibegović i objasnila kako je ova odluka donesena zbog trenutačnih gospodarskih uvjeta.

Mesiću će nakon stupanja na snagu ovog zakona ostati pravo na fizičku zaštitu.

>>Vlada donijela odluku o ukidanju ureda bivšeg predsjednika Mesića

>>Marić: Zatvaranje Mesićeva ureda nije demagogija

>>Petrov o ukidanju ureda Stjepana Mesića: 'Ne vidim koji je to doprinos Hrvatskoj'

Komentara 159

Avatar George Bailey
George Bailey
12:48 14.04.2016.

Potreban mu je ured da bi mogao govoriti?!! Kakva ništarija!

DU
Deleted user
12:51 14.04.2016.

Nevidim u cemu je problem nek ti novi i jos bolji ured otvore oni za koje radis tj govoris...

CR
CROLINDA
12:51 14.04.2016.

izdajice Božje ne vidjeli lice

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije