Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTVORENO

Stazić: Lustracija je bedasta tema, treba li lustrirati i Tuđmana?

Nenad Stazić
Foto: Screenshot HTV
16.10.2014.
u 22:38

Miroslav Tuđman Stazićevu je izjavu nazvao političkom perverzijom

Izjava suca Ivana Turudića da upravo zbog svoje uloge u slučaju Perković neće biti predsjednik izbornog povjerenstva na izborima za predsjednika države bila je glavna tema večerašnje HTV-ove emisije Otvoreno.

Potpredsjednik Sabora Nenad Stazić u emisiji Otvoreno rekao je da izjavu treba shvatiti kao političku.

- Sve izjave suca Turudića, pa tako i ovu, treba promatrati u svjetlu činjenice da on slovi za kandidata za ministra pravosuđa u vladi Tomislava Karamarka, ako ona ikada bude sastavljena - rekao je Stazić.

"Udba ubila više od KGB-a"

HDZ-ov saborski zastupnik Miroslav Tuđman rekao je pak da Turudićevu izjavu treba shvatiti ozbiljno, dok je kolumnist Novog lista Branko Mijić naglasio da je Turudić pokazao izrazite političke ambicije.

- Ako se hoće baviti politikom neka se bavi politikom, ali onda ne može nikako biti sudac - rekao je Mijić.

Siniša Pavlović, zastupnik udovice ubijenog Stjepana Đurekovića Gizele, rekao je da već 4 mjeseca čekaju deklasifikaciju da dobiju papire CK SKH te da je velik broj dosijea uništen.

- Kome je u interesu da ti papiri ne izrone na svjetlo dana? - upitao je Stazića, koji je odgovorio da SDP nema što tajiti i da nema razloga da dokumenti ne budu poslani u Njemačku.

Pavlović je rekao da je Đurekovićev sin Damir po njihovom uvjerenju ubijen u Kanadi 1987. godine te se upitao i čiji je interes da se 1990. godine, prije prvih demokratskih izbora, unište njegovi dokumenti. Zaključio je i da je žalosno da će njemački sud odlučivati o ovom slučaju.

Tuđman je rekao da značenje ovog procesa nije toliko u tome koliko su Perković i Mustač involvirani već da se vidi kako je cijeli sustav funkcionirao.

- Udba je učinila više ubojstava od 60-ih do 90-ih godina nego KGB. Radi se o negdje oko 100 ubojstava, od toga je najveći broj Hrvata - rekao je Tuđman. Dodao je da njemačka tajna služba BND nije imala političkog prostora da se suprotstavi političkim ubojstvima.

Stazić: Treba li lustrirati Tuđmana?

Treba li Hrvatskoj lustracija?

- Meni se ta tema čini potpuno izlišnom, promašenom i pomalo bedastom - rekao je Stazić, pitajući se bi li trebalo lustrirati i pokojnog predsjednika Franju Tuđmana i tko bi lustraciju provodio. Stazić, koji je naglasio kako nije bio član Partije te da je SDP njegova prva stranka, rekao je da mu je posve svejedno hoće li se lustrirati udbaše. Tuđman je oštro reagirao na njegovu izjavu o lustraciji njegova oca, koju je nazvao političkom perverzijom, a Mijić je rekao da lustracija nije nadomjestak, već može biti samo nadopuna za kazneni progon.

- Bit priče je politička odgovornost za ono što se dogodilo - rekao je novinar Tihomir Dujmović, dodajući da se komunističko vodstvo treba "osuditi za zvjerstva koja su počinili".

Na pitanje tko je kriv za politička ubojstva Blaža Kraljevića, Ante Paradžika i ostalih početkom devedesetih godina, za HDZ-ove vladavine, Tuđman je odgovorio da nije pratio slučaj, dok je Dujmović rekao da ta ubojstva treba razlikovati jer je riječ o ubojstvima koja su se događala u ratu.

- Tuđmanova pomirba nije uspjela jer su udbaši prevarili ove druge - dobacio je Dujmović.

Stazić je rekao da treba istražiti sva, pa i udbaška ubojstva, zbog čega je SDP predložio ustavne promjene kako teška ubojstva ne bi zastarijevala, što je HDZ odbio. Tuđman je rekao da su se promjene odnosile samo na ubojstva počinjena u Domovinskom ratu, na što je Stazić odgovorio da ne zna o čemu Tuđman priča.

Komentara 120

FE
FelixBoy
22:57 16.10.2014.

I ovaj novinar uspio je propustiti najvažnije iz emisije a to je rekao Dujmovic- koja je uloga Račana kao predsjednika KPH u ubojstvima Hrvata u emigraciji i dali je ili nije on odgovoran s obzirom na strukturu partije , udbedbe i drugih zasebnim tema . O tome novinari nažalost ne smiju istraživati ... Ali hoće .... Jos malo....

BI
budimo_iskreni
23:07 16.10.2014.

gledao sam emisiju i kad pročitam ovaj članak mogu jedino komentirati da novinar izdvaja samo one dijelove koji su ili nebitni ili pro-ljevičarski! sramota! zašto ne spominje račana ili činjenicu da su Nijemci zgroženi time što je SDP svim silama pokušao neizručiti Perkovića?!

LI
livoguza2
23:00 16.10.2014.

Zadivljujuće je kako Večernjak u zadnje vrijeme dosta korektnim člancima daje bedast naslov. Jer, samo bedast čovjek može reći da je lustracija bedasta tema i da bi trebalo lustrirati i pok. Franju Tuđmana, a nije rekao zašto. Ova mu bedasta izjava vrijedi puno manje od cijene ljetovanja na Brijunima. Lp.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije