Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Institut za hrvatski jezik i jezikoslovlje

Standstill je mirovanje, a izraz lex Agrokor se ne sklanja

Agrokor
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
06.04.2017.
u 12:56

Iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje savjetuju da se riječi "lex" i "standstill" pišu ukošenim slovima jer se strane riječi u hrvatskome tekstu pišu ukošenim slovima.

Na izraze "standstill" i "lex Agrokor", koji su ovih dana među najčešće spominjanima u hrvatskim medijima, osvrnuli su se u četvrtak iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje podsjećajući da imenica "standstill" znači mirovanje ili razdoblje mirovanja, te da se riječ "lex" piše malim slovom, dok se izrazi poput "lex Agrokor" ne sklanjaju.

Engleska složenica standstill znači "mrtva točka, zastoj, mirovanje" i pripada općemu leksiku engleskoga jezika, navodi Institut. Riječ standstill u hrvatskome jeziku najčešće se pojavljuje u pridjevnoj funkciji u svezama "standstill aranžman", "standstill ugovor" i "standstill sporazum", ali katkada i samostalno, primjerice "sedmodnevni standstill počinje".

U svim navedenim kontekstima, standstill se odnosi na razdoblje u kojem se kreditori obvezuju da neće pokretati postupke i tijekom kojega će se pokušati pronaći odgovarajuće rješenje.

"Dakle, standstill je mirovanje odnosno razdoblje mirovanja, a standstill aranžman/ugovor/sporazum/dogovor jest sporazum, ugovor ili dogovor o razdoblju mirovanja ili jednostavno ugovor ili dogovor o mirovanju", ističe Institut.

Izrazima "lex Agrokor" i "lex Todorić" neslužbeno se označuje zakon o kojemu se trenutačno u medijima dosta piše i govori. Budući da je riječ o zakonu kojemu to nije službeno nego kolokvijalno ime, lex se piše malim slovom.

Ti se izrazi ne sklanjaju, s obzirom na to da je Agrokor/Todorić u tome izrazu nesklonjivi dio, te da se riječi iz latinskoga u hrvatskome ne sklanjaju. Pogrešno je pisati "donošenje lexa Todorić" ili "donošenje lex Todorića", a točno je donošenje lex Todorić, upozoravaju iz Instituta.

Osim toga savjetuju da se riječi "lex" i "standstill" pišu ukošenim slovima jer se strane riječi u hrvatskome tekstu pišu ukošenim slovima.

Iz Instituta za hrvatski jezik i jezikoslovlje upućuju zainteresirane na svoj portal jezicni-savjetnik.hr na kojemu se može naći više jezičnih savjeta.

>> Sve je jasnije da se standstill neće dogoditi, morat će se primijeniti 'lex Agrokor'

Komentara 4

JD
jdoranic
14:53 06.04.2017.

Veselo sretno pozdravljam javljanje IHJJ-a u nadi da će biti češće jer je korisno i pametno! Pa se možda nešto od dobrih jezičnih savjeta i zalijepi za polupismene...

Avatar fuzzy
fuzzy
14:36 06.04.2017.

Polupismeni nazovi novinari i političari koriste narodu nepoznate izraze kako bi ga prevarili a ujedno izgledali učeniji nego što jesu. Balkan bio, Balkan ostao.

Avatar fredi
fredi
16:52 06.04.2017.

Jako mi je bilo drago pročitati ove jezične naputke. Kada bismo barem bili u prilici češće ih pronaći u medijima. Ovako prevladavaju polupismeni političari, "novinari" i ostale "javne" osobe. Žalosno na kako je niske grane pala (ne)briga o hrvatskom jeziku.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije