Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 159
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NJEMAČKI MEDIJI BRUJE

Srećko Horvat i Igor Štiks pojasnili kome je to Varoufakis u Zagrebu pokazao srednji prst

Yanis Varoufakis
Foto: Youtube Screenshot
1/3
16.03.2015.
u 15:39

U ovoj situaciji je jasno da pokazani prst nije namijenjen Njemačkoj kao državi ili ljudima, nego njemačkoj vladi, koja je tada kao i danas, glavni predstavnik katastrofalne politike štednje u EU. U ovom kontekstu, njegova izjava (i gesta kao govorna figura), izvučena je iz konteksta

Srećko Horvat i Igor Štiks u zajedničkom kratkom odgovoru očitovali su se na aferu "srednji prst" o kojoj bruje današnji njemački mediji. Aktualni ministar financija Grčke Yanis Varoufakis na predavanju Subversive Festivala u svibnju 2013., pokazao je srednji prst dok je govorio o grčkome dugu i situaciji u kojoj se zemlja nalazila 2010. godine.

 - Kao organizatore Subversive Festivala u svibnju 2013. Igora Štiksa i mene njemački, ali i svjetski mediji tražili su da komentiramo aferu "srednji prst". Zajedno s drugim organizatorima festivala bili smo sretni pozvati gospodina Varoufakisa da održi javno predavanje, ali i da predstavi svoju knjigu "The Global Minotaur/Globalni minotaur".

Moramo istaknuti kako je tijekom svoga predavanja dva puta pokazao "srednji prst" kao dio izlaganja pred publikom. Ujedno, gospodin Varoufakis nije srednji prst pokazao Njemačkoj ili Nijemcima, nego je govorio o hipotetskoj situaciji referirajući se na Grčku iz siječnja 2010., koja je prema njegovu mišljenju tada trebala proglasiti bankrot – bez da napusti eurozonu!

U ovoj situaciji je jasno da pokazani prst nije namijenjen Njemačkoj kao državi ili ljudima nego njemačkoj vladi, koja je tada kao i danas, glavni predstavnik katastrofalne politike štednje u EU. U ovom kontekstu, njegova izjava (i gesta kao govorna figura), izvučena je iz konteksta.

Međutim, ostaje misterij zbog čega mediji nisu pisali o ponovljenom uzdignutom srednjem prstu koju je Varoufakis pokazao u istom predavanju podsjećajući na potez Argentine kad je proglasila bankrot ne otplativši dug Međunarodnom monetarnom fondu.

Oba srednja prsta su jasna poruka neoliberalnom uništavanju društava jugoistočne Europe, Južne Amerike i drugdje u svijetu, gdje dominira dužničko ropstvo i neokolonijalizam.

U tom kontekstu, taj srednji prst pokazan je u pravom smjeru. Poruka je bila jasna svima koji su bili na predavanju Subversive festivala u svibnju u Zagrebu 2013. kao što treba biti jasna i danas - stoji u odgovoru koji zajedno potpisuju bivši organizatori Subversive festivala.

>> Pogledajte kako je Varoufakis u Zagrebu Nijemcima pokazao srednji prst

Komentara 14

DU
Deleted user
16:06 16.03.2015.

Taj srednji prst, taj ministar financija može ovima na slici a i sam sebi lagano uvući u stanoviti dio dijela.

MA
Malenkost
16:07 16.03.2015.

Zar je moguce da ljevicari nece da uvide da se u juznjackim zemljama ne radi 8 sati nego efektivno samo 2 ili 3 Sata. Ostatak su brbljanja i pijuckanja kave. Pogledaj Kavane svugdje u juznjackim zemljama. Dok ja ovdje u BRD radim dnevno i do 12 sati ti juznjaci se bave s ljevicarskim svjetonazorom u smislu neke zivotne filozofije - idite u sjevernu Koreju ili Kubu i uzivajte. Nije nikakvo cudo da su Juznjaci i finacijskom fijasku. Trositi vise nego sto zaradis je dosao kraj. A Varoufakis je Milionas ! i samo mudruje s bina naivcima kao Vi Gospodine. Imali ste priliku i od YU stvoriti blagostanje. Nisu uspjeli Vasi Ocevi a i Vi ste samo Brbljavci. Krediti su potroseni a nije se stvorila baza za nikakvu prozvodnju a kamoli bitniji izvoz. I HR ja na istom rubu propasti kao i GR. Pogledajte Kavane na balkanu kako su pune Filozofa ljevicarskog svjetonazora koji su od oceva dobili stanove i poslove po javnim medijima i sad osiromasenom stanovnistvu prodaju jos jednu pricu o zlom kapitalu koji koci jadne Juznjake i Latinsku Ameriku. Zar je slucaj da je u ovim zemljama i najveci kriminal pocevsi od ulice pa do samih politickih vrhova. Jadno.

Avatar nathanael.opet
nathanael.opet
16:05 16.03.2015.

o majko mila... evo, još par "stručnjaka" koji će nam objasniti što smo to mi ustvari vidjeli i čuli... jer nismo mi vidjeli i čuli to što mislimo nego ono što će nam oni "objasniti"... da... od nas se očekuje samo da odgovorimo s: "bleee.... bleee..."

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije