Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 172
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zalihe pri kraju

Splitska bolnica 
ima još
 pet doza zmijskog protuotrova

Zmije otrovnice
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
19.08.2014.
u 19:58

Budući da se u Hrvatskoj serum više ne proizvodi, dogodine će ga morati kupovati u inozemstvu i dozu platiti oko 500 eura

Splitska bolnica ima još samo pet seruma protiv ugriza zmija otrovnica. Upravo taj protuotrov spasio je život devetogodišnjem dječaku kojeg je zmija ugrizla za petu prošlog tjedna u uvali Maslinica na Hvaru. Primio je dvije doze, prvu u hvarskom Domu zdravlja u Vrboskoj i drugu u splitskom KBC-u.

Pravovremeno ubrizgavanje protuotrova i izniman angažman liječnika dječaku su spasili život koji više nije ugrožen pa je premješten s Jedinice intenzivnog liječenja za djecu na odjel.

Serumi u splitskoj bolnici kupljeni su još od zagrebačkog Imunološkog zavoda po cijeni od 195 kuna po dozi. Sadašnje količine trebale bi biti dovoljne za ovu godinu, ali s obzirom na to da se u Hrvatskoj serum više ne proizvodi, dogodine će ga morati kupovati u inozemstvu i za dozu izdvajati – oko 500 eura.

Inače, zbog velikog broja prometnih nesreća, raznih nezgoda i povećane potrebe za krvlju, iz splitskog KBC-a već neko vrijeme učestalo pozivaju darivatelje krvi.

U ovom trenutku zaliha pozitivnih krvnih grupa imaju za pet dana, dok oskudijevaju sa svim krvnim grupama negativnog predznaka čije zalihe procjenjuju dostatnima za samo dva dana. Zato pozivaju darivatelje koji imaju negativne krvne grupe da se jave na Odjel transfuzije i daruju krv.

>> Zadarska bolnica ostala bez seruma protiv crne udovice

Komentara 6

NA
Nadalinaaa
21:36 19.08.2014.

Hrvatskim političkim moćnicima na vlasti više ne trebaju tenkovi, vojni avioni i horde četnika da unište Hrvatsku. Oni to rade elegantno, potezom pera.

Avatar marnie
marnie
07:10 20.08.2014.

Prestrašno !

Avatar tajar
tajar
20:09 19.08.2014.

Kome ide u prilog da uvozni serum plaća dvadeset puta većoj cijeni?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije