Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neuspješni štrajk

Stipić podnio ostavku: Sindikalni čelnici moraju odgovarati za poteze koje vuku

Željko Stipić
Foto: Robert Anic/PIXSELL
05.10.2015.
u 19:15

Zbog neuspjeha, ali i zbog dalekosežnih posljedica koje će taj neuspjeh izazvati, odlučio sam podnijeti ostavku, rekao nam je danas predsjednik Preporoda Željko Stipić

Raspoloženje prosvjetara na njihov dan, Dan učitelja, obilježili su danas različiti osjećaji kojima dominiraju bijes, malodušje, sram, nevjerica, potištenost.... A sve zbog neuspješnog štrajka učitelja i profesora koji su organizirali sindikati Vertikale (Sindikat učitelja, srednjoškolskih profesora i visokog obrazovanja), a kojima se Školski sindikat "Preporod" samo pridružio.

– Zbog neuspjeha, ali i zbog dalekosežnih posljedica koje će taj neuspjeh izazvati, odlučio sam podnijeti ostavku, rekao nam je danas predsjednik Preporoda Željko Stipić. Štrajku su se, kaže, pridružili jer su procijenili da je zahtjev organizatora štrajka za 4-postotnim povećanjem plaće prosvjetara opravdan, a posebno nakon što se članstvo izjasnilo za štrajk. No, prema njegovim riječima, već nakon prvog dana štrajka nestalo je zajedništva i suradnje, a ostali sindikati su, dodaje, "Preporodu" tijekom štrajka pokušavali otimati članstvo.

– Predlagali smo izlazak iz štrajka u ponedjeljak ili utorak kako bismo preduhitrili Vladu da nas ponizi svojom sramotnom ponudom, ali čelnici ostalih sindikata su to odbili jer, rekli su, imaju plan B. Mi smo željeli spriječiti da se štrajk završi urušavanjem, što se na kraju dogodilo. A oni koji su govorili o planu B nisu imali ni plan A, nisu imali izlaznu strategiju. No gore od neuspjeha jest kad netko pokušava neuspjeh pretvoriti u uspjeh. Stoga me ne čudi što iz zbornice do mene dopiru komentari – baš sjajno što smo opet uspjeli, kako bi nam tek bilo da nismo. To sve govori o raspoloženju učitelja i profesora, ogorčeno komentira Stipić. Još uvijek je, kaže, u dvojbi tko je režiser štrajka .

– Ne znam je li to Vilim Ribić ili Zoran Milanović, iako mi se čini da je prepoznatljiviji rukopis Milanovića, ironično će Stipić uz napomenu da “onaj tko sve napravi krivo, a nada se najboljemu je ili naivan, ili neozbiljan ili jednostavno glup".

Svojom ostavkom, o kojoj će se članstvo “Preporoda” izjašnjavati do 13. listopada, Stipić je, kaže, želio poručiti svim sindikalnim čelnicima da moraju snositi posljedice poteza koje vuku. Nije želio kalkulirati hoće li mu članstvo ostavku prihvatiti. Ako mu ostavku prihvate, njegova dužnost prestat će nakon izborne skupštine sindikata koja se treba održati krajem listopada.

Ostavke je najavio i Vilim Ribić. On će je podnijeti na mjesto predsjednika Velikog vijeća, a Igor Radeka na mjesto predsjednika Nezavisnog sindikata znanosti i visokog obrazovanja 27. listopada. O njihovim ostavkama odlučivat će Veliko vijeće, a ne članstvo sindikata.

>> Sindikat hrvatskih učitelja završio štrajk, ostali nisu odustali

Komentara 10

AN
ANM
16:59 05.10.2015.

šta je , nezna kako pomoći komunjarama pa minira sindikat? Ma ljigavo!

SA
santos008
15:46 05.10.2015.

Konacno jedan pametan i posten vodja sindikata.

AN
anastipic
20:33 05.10.2015.

Čovječe pazi da ne ideš malen ispod zvijezda! Željko Stipić je pazio 20 godina. 20 mojih godina, 20 vaših godina i ako će budući naraštaji imati dovoljno sreće, pazit će još barem toliko. Preuzeti odgovornost, kada nisi kriv ali se osjećaš krivim jer je svijet kojeg gradiš postao iskrivljen, znači vjerovati u nešto veće. Čak i ako nitko ne vidi tu veličinu. Zato vas molim, ako ne vjerujete u vlastito mišljenje i vlastite riječi dovoljno da iza njih stanete imenom i prezimenom, suzdržite se. S poštovanjem, Ana Stipić.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije