Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZMJENA ZAKONA

Sabor jednoglasno smanjio zatezne kamate

sabor
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/2
03.07.2015.
u 14:22

Odluku Vlade da prihvati nekoliko HDZ-ovih amandmana predsjednik Sabora Josip Leko prokomentirao je rečenicom da "pušu neki novi vjetrovi"

Hrvatski sabor jednoglasno je izmijenio Zakon o obveznim odnosima pa će od 1. kolovoza zatezne kamate za građane pasti na 8,14, a za pravne osobe na 10,14 posto. Prihvaćeni su amandmani HDZ-a, Laburista i Mirele Holy kojima je izbrisana odredba po kojoj bi banke i nakon zakašnjenja dužnika mogle naplaćivati ugovornu kamatu ako je viša od zatezne pa će se dužnicima koji kasne s otplatom naplaćivati isključivo zatezna kamata. Prihvaćen je i HDZ-ov amandman kojim je ukinuta mogućnost povećanja kamate koja se obračunava kada visina kamate nije utvrđena ugovorom.
Prihvaćen je i HDZ-ov amandman na prijedlog izmjena Zakona o zaštiti okoliša, a tu odluku Vlade da prihvati nekoliko HDZ-ovih amandmana predsjednik Sabora Josip Leko prokomentirao je rečenicom da "pušu neki novi vjetrovi".

Zanimljivo, unatoč jučerašnjoj žestokoj raspravi u kojoj su vladajući problematizirali odluku Državnog ureda za reviziju da u sklopu revizije Izvješće o izvršenju prošlogodišnjeg državnog proračuna sagleda i privatizaciju Croatia osiguranja te nakon toga zaključi da je tu odluku trebao donijeti Sabor, a ne Vlada, sa samo jednim suzdržanim glasom prihvaćeno je i to izvješće o obavljenoj reviziji izvršenja proračuna. S druge strane, odbijen je prijedlog zaključka HDZ-ova Frane Matušića da se Državni ured za reviziju zaduži da provede cjelovitu reviziju postupka privatizacije Croatia osiguranja.

Vladajuća većina odbila je sve četiri interpelacije kojima su oporbeni zastupnici u Saboru propitivali postupanje Vlade u projektu istraživanja i eksploatacije ugljikovodika na Jadranu, pregovora o TTIP-u te reformi javne uprave. Nije prihvaćen ni zaključak HDZ-a kojim su željeli obvezati Vladu da Saboru u roku od osam dana dostavi ugovor Ministarstva gospodarstva i tvrtke Spectrum koja je dobila dozvolu za seizmičko istraživanje Jadrana.

Prije glasovanja, odnosno odbijanja interpelacija, HDZ je još jednom iskoristio priliku da ukaže na, kako kažu, nezakonitosti u cijelom postupku provedbe ovog projekta istraživanja Jadrana. HDZ-ov Branko Bačić izrazio je negodovanje i ogorčenje načinom kako je Sabor i Vlada popratila interpelaciju njegove stranke, ali i činjenicom da premijer i ministri nisu sjedili u sabornici tijekom cijele rasprave. Ponovio je pitanja, na koja, kaže, nije dobio odgovore niti od premijera niti od ministra gospodarstva Ivana Vrdoljaka.

- Zašto je seizmičko mjerenje 2D Jadrana proglašeno znanstveno-istraživačkim radom kad se svugdje u Europi i u svijetu taj posao podrazumijeva kao klasični komercijalni posao? Zašto za taj klasični komercijalni posao istraživanja ugljikovodika u Jadranu nije proveden javni natječaj, već je posebnom pogodbom taj posao dan stranoj tvrtki "Spectrum"? Zašto taj ugovor kojim je taj posao prepušten tvrtki "Spectrum" nije javno objavljen? Zašto prije javnog nadmetanja za istraživanje i eksploataciju nije napravljena kvalitetna strateška studija o utjecaju na okoliš ovog prevažnog posla? Zašto je raspisan natječaj za eksploataciju ugljikovodika u Jadranu suprotno Strategiji prostornog uređenja RH i protivno programu prostornog uređenja? Zašto je natječaj za eksploataciju Jadrana raspisan u teritorijalnom moru suprotno mišljenju resorne ministrice prostornog uređenja i graditeljstva koja je svoje mišljenje o tome dala u postupku raspisivanja javnog nadmetanja? I konačno, zašto nakon što su protekli svi rokovi predviđeni Zakonom o eksploataciji ugljikovodika i samim natječajem kojega je Vlada raspisala nije poništen jer je već proteklo više od 3 mjeseca da su istekli rokovi u kojima je Vlada trebala potpisati ugovore – zanimalo je Bačića koji je ostao bez potrebnih odgovora. Zbog toga, zaključuje, drži da nisu zaštićeni nacionalni interesi RH u dijelu koji se odnosi na eksploataciju Jadrana i zaštitu najvažnijeg gospodarskog resursa, a to je Jadransko more.

>> Vlada smanjila zatezne i najveće dopuštene kamate

>> Gordan Maras: Ako bankari žele rat neka uđu u rat

Komentara 10

KN
knezica
16:37 03.07.2015.

Može li mi netko objasniti nešto? Sa li to znači da će sada moja kamata na gotovinski kredit koja je iznosila 9,5 % sada morati biti smanjena na 8,14 % ??? Zna li netko objasniti?

UI
Uvijek_iskreno
14:34 03.07.2015.

Uskoro će vas narod otpuhat na izborima!

JO
Jose Oklahoma
16:54 03.07.2015.

Kako to da vam je trebala predizborna godina da izglasate tu mjeru? Pa, zar vi mislite da vas ljudi ne kuže?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije