Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 192
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
2000-ih oboljelo 13 posto više djece

Rak u djece je u porastu, ali i liječenje je puno bolje

01.10.2016., Split - Na rivi je odrzano druzenje s Crvenim nosovima na kojemu su klaunovidoktori izmamili djeci osmjeh na lice. Photo: Ivo Cagalj
Foto: Ivo Čagalj/PIXSELL
1/4
19.04.2017.
u 19:20

Češće nego u odraslih, rak u dječjoj dobi potaknut je genetikom, a 13-postotno povećanje broja oboljelih pripisuju i boljoj dijagnostici. Izliječi se više od dvije trećine oboljele djece, ali broj oboljelih lagano je u porastu, kaže doc. dr. sc. Jasminka Stepan Giljević

Od milijun djece godišnje njih 140, u dobi od rođenja do 14 godina, oboli od bolesti raka što je 13 posto više nego što je bilo 80-ih godina prošlog stoljeća. Takav je podatak rezultat opsežne studije koja je uspoređivala pojavnost ove teške bolesti u najmlađih uspoređujući osamdesete godine i desetljeće od 2001. do 2010. godine. Kad je ugledni Lancet Oncology objavio njezin rezultat pod naslovom “Posljednji podaci pokazuju globalni porast od 13 posto u incidenciji raka u djece tijekom dva desetljeća”, uslijedili su i novinski tekstovi gotovo identičnih naslova. I činjenica jest da su istraživači ove studije prikupili podatke iz 153 registra i 62 zemlje, ali to “pokriva” deset posto djece svijeta, odnosno deset posto djece u dobi do 14 godina.

Sekundarni tumori

U samoj studiji također piše i da su većinom prikupljeni podaci iz Sjeverne Amerike i zapadne Europe, dok je onih iz Azije i Afrike manje od pet posto. Svejedno je riječ o velikom uzorku koji statistički govori o povećanju ove bolesti u najmlađih i za koju je direktor Međunarodnog instituta za rak dr. Christopher Wild u priopćenju rekao da je “čest uzrok smrti u djece i adolescenata unatoč njegovoj relativno rijetkoj pojavnosti prije 20. godine života”.

U studiji se, među ostalim, poručuje da je češće nego u odraslih rak u dječjoj dobi potaknut genetskom predispozicijom, a 13-postotno povećanje broja oboljelih pripisuju i boljoj dijagnostici. Upravo će bolje otkrivanje bolesti kao jedan od uzroka iza ovog povećanja istaknuti i doc. dr. sc. Jasminka Stepan Giljević, koja odmah podvlači da ne bismo trebali donositi velike zaključke.

– Broj oboljele djece jest lagano u porastu, ali ne kao kad je riječ o odraslima. Moramo reći da je rano otkrivanje bolesti puno češće, puno je bolja evidencija, ali i liječenje. Mi smo puni i to je istina, ali zbog povratka bolesti. Dakle, u ovom postotku povećanja je i broj sekundarnih tumora jer uspijevamo bolje liječiti bolest. U jedan posto izliječenih negdje se drugdje javlja tumor i to je sigurno nešto što je također doprinijelo porastu tog broja – objašnjava pročelnica Zavoda za onkologiju i hematologiju Klinike za dječje bolesti u Klaićevoj.

Brojke u nas govore o 120 do 150 oboljele djece na milijun s time da su statistički tu uključena djeca do 18. godine, dok se u studiji u Lancetu u smislu 13-postotnog povećanja broja oboljelih govori o djeci koja imaju do 14 godina.

Prema prikupljenim podacima studije, u toj dobnoj skupini najčešća je leukemija koja je slučaj u gotovo trećine oboljelih, slijede tumori središnjeg živčanog sustava i potom limfomi. Kad je riječ o adolescentima, incidencija je nešto češća, 185 slučajeva na milijun djece u dobi od 15 do 19 godina, podatak je iz tog rada u kojem, među ostalim, piše da je stopa incidencije, odnosno broj novootkrivenih slučajeva godišnje, prvi korak potreban u borbi protiv ove bolesti. Bolja dijagnostika i ranije otkrivanje logično sudjeluju u povećanju incidencije niza bolesti, ali svaki ostali postotak povećanja broja oboljele djece od raka zahtijeva istraživanje mogućih uzroka.

Usporedivo viša incidencija i veća proporcija leukemije među svim bolestima raka evidentirana je u jugoistočnoj Aziji. Poveznica s masovnom uporabom pesticida u ovoj regiji trebala bi biti ispitana u specifičnim studijama s obzirom na to da je izloženost pesticidima povezana s rizikom od leukemije – jedna je od sugestija istraživanja.

Valja prenijeti i riječi dr. Stepan Giljević da se više od dvije trećine djece izliječi. Na pitanje kako se nosi sa svjedočenjem i pomaganjem teško bolesnoj djeci, liječnica kaže: “Što da vam kažem, ta su djeca jednostavno predivna”.

>>Rusi otkrili učinkovitiju metodu liječenja raka?

>>Hrvatski pacijenti kubanski lijek za rak pluća traže u Beogradu

Komentara 2

Avatar istina007
istina007
21:51 19.04.2017.

Pa nije ni čudno samo treba pogledati šta sve ljede dece. Samo treba napisati na pretraživanju google kinder čokolada zatrovan. U evropskoj uniji dozvojeno saditi GMO žitu , kukuruz, soju ......... i dokazano da te GMo hrane izativa alergiju, tumore.. Nažalist u radnjama nigde nije ispisan da li je namernica GMO ili ne. Svako svom dicu želi kupiti dobru kvalitetnu robu od čega će biti zdravi njima želimo dobro, ali nažalost damo im otrov. Svako od nas ko ima dicu treba da ima pravu da zna hranu koju kupi śta sadrži ali u svetu važnija proizvodnja sa što većom zaradom i u ishrani i svugde a ne ljudski život. koliko dite umreo od raka a možda bi bili zdravi da nisu se trovali ishranom. Ja o tome nemogu da ćutim i niti ne želim

TO
Toddetski
07:49 20.04.2017.

Prema mom iskustvu, uvijek kada kažu genetika - zapravo neznaju uzrok ili zataškavaju.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije