Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zakon o radu

Rad na određeno može trajati neodređeno dugo, a otpremnine – nema

Mirando Mrsić
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
06.08.2014.
u 08:06

Otkaz u 38 dana - Poslodavac više ne mora raditi plan zbrinjavanja viška radnika.

Devet od deset ugovora o radu koji su u posljednja dva desetljeća nuđeni domaćim radnicima imali su klauzulu o privremenosti i zaključivani su na određeno vrijeme, na nekoliko mjeseci do najviše tri godine.

U posljednjim dvjema izmjenama Zakona o radu najveće promjene vezane  su upravo uz režim zapošljavanja na određeno. Prema slovu zakona, prvi ugovor na određeno ne mora sadržavati razdoblje na koje se zaključuje već opravdane razloge zbog kojih se radnik zapošljava na određeno. Razlozi mogu potrebu za takvim radom odrediti na pet, deset ili petnaest godina, a tek kad istekne prvi ugovor, ostali ne mogu trajati dulje od tri godine. Može se očekivati da će uz takvo zakonsko rješenje rad na određeno postati pravilo za većinu, osim za rijetke deficitarne profesije, pogotovu zato što se tako može izbjeći isplata otpremnine.

Nema otpremnine

Marija Zuber, savjetnica u časopisu Računovodstvo i financije i kolumnistica Lidera, navodi da radnici na određeno imaju pravo na otpremninu samo ako im poslodavac otkaže ugovor na određeno vrijeme prije isteka roka na koji je zaključen, a može ga otkazati samo ako je u tom ugovoru predviđena mogućnost otkazivanja. – To znači da rad na određeno vrijeme, koliko god dugo radnik radio kod istog poslodavca, završava bez isplate otpremnine – zaključuje Marija Zuber.

Velik je to dobitak za poslodavce, koji su kritizirali  najnovije  zakonske promjene kao nedovoljne. A poslodavci su njima dobili mogućnost da svoje radnike ustupaju povezanim poduzećima kod kuće ili u inozemstvu, nemaju više obavezu izrađivati program zbrinjavanja tehnološkog viška pa od trenutka najave do otkaza višku radnika ne mora proći više od 38 dana. Osam dana treba im za savjetovanje s radničkim vijećem, a 30 da infomiraju  Zavod za zapošljavanje. Radnicima je pak dano pravo na štrajk već nakon prvog dana kašnjenja plaće i rok od pet godina u kojemu mogu sudski potraživati materijalna prava.

>>Mrsić: Zakon o radu stupa na snagu 8. kolovoza

>>'Uveli ste novi institut čovjeka na leasing'

Komentara 97

Avatar whack.tack
whack.tack
08:11 06.08.2014.

Trebalo bi uvesti da z asvaku godinu radnik na kraju poslodavcu mora dati otpremninu. Toga se jos niste sjetili a povećalo bi zapošljavanje kao i sve dosadašnje mjere uz minimalno narušavanje prava radnika.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
08:29 06.08.2014.

Hm, mislim da bi konačno u svim tim novim Zakonima o radu trebalo promijeniti ime objekta. Bez veze je da se objekt i dalje zove radnik, kad je u stvarnosti - rob. Smanjujuči prava na minimum, a povečavajući obaveze, sve ide prema tom modelu društva. A i ovi koji nam kroje kapu, dakle, predlagatelji i donositelji, nikad u svoje radnozakonske mudrolije ne uključuju sebe, što bi bila elementarna pristojnost da je društvo demokratsko, a ne kao naše, političko-licemjerno.

Avatar dr. Evil
dr. Evil
08:25 06.08.2014.

...trebali ste uvesti da ako radnik potpiše na "određeno" na 10 godina koliko poslodavac smatra da će ga trebati za taj posao a radnik ode nakon 5 godina, tada bi radnik trebao platiti poslodavcu otpremninu za tih 5 godina?!? Najboljeolje bi bilo uvesti robovlasnički sustav i riješili ste sve probleme!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije