Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
28.11.2015. u 15:30

Vlada koja nije spremna na rezove i ne treba se upuštati u avanturu vođenja države

Građevinarstvo je najbolji indikator rasta ili pada gospodarstva. Riječ je o sektoru koji na prve znakove krize pada, ali je i prva lasta stabilnog oporavka. A ono raste slabo, za malih 0,2 posto, ali ipak bilježi plus. Možda je to i jači argument oporavka nego ozbiljnih 2,8 posto rasta ukupnog BDP-a kojem su pridonijele sve njegove sastavnice, od investicija s jedne strane do državne potrošnje s druge strane. Vrijeme je da se proglasi završetak krize.

Nakon podataka Državnog zavoda za statistiku, koji bilježi rast od prerađivačke industrije pa do turizma i spomenutog građevinarstva, napokon možemo odahnuti i optimističnije gledati na iduće razdoblje. Odmah valja istaknuti da će DZS u idućem tromjesečju zasigurno zabilježiti usporavanje, što je posljedica godišnjeg ciklusa na kojem se temelji hrvatsko gospodarstvo, ali ljetni je kvartal bio dobar pa će se dio novca zarađenog turizmom i proizvodnjom preliti u blagdansku potrošnju. Rezultat će biti znatno manje usporavanje gospodarstva od rujna do prosinca nego što smo navikli u posljednjih šest godina. Na zapošljavanju i velikim ulaganjima taj se zamah još neće jače osjetiti pa je za oporavak i što brži povratak na razine iz 2008. sada važno da se pozitivan trend zadrži barem još dva-tri tromjesečja. Uz pomoć monetarnog poticaja iz Europske unije, privatni je sektor kroz jaču proizvodnju i izvoz odradio svoje i pokrenuo Hrvatsku prema dobrom smjeru, ali sada na red dolazi država. Ponovno BDP pokazuje da državna potrošnja raste, što je i statistički dokaz da nema štednje i reformi koje bi dovele do manje države. Raste i javni dug, a to nas uz rastrošnu državu vraća nazad u recesiju. Da se ne bi dogodilo da privatni sektor vuče korak naprijed, a država dva koraka unazad moramo shvatiti da je vrijeme za rezove.

Vlada i premijer koji nisu spremni na njih ne bi se trebali ni upuštati u avanturu vođenja države, jer je Hrvatskoj dana još jedna i posljednja šansa. Ili ćemo rasti još brže ili će premijer u iduće četiri godine potpisati bankrot.

>> Najbrži rast od 2008.: BDP u trećem tromjesečju realno veći za 2,8 posto

Ključne riječi

Komentara 9

ZZ
Zagreb Zagreb
17:40 28.11.2015.

Ljudi, nismo u situaciji za pricati viceve!

NE
Neo001
20:48 28.11.2015.

KOJE GRAĐEVINARSTVO ? zar se računa Gunja u građevinarstvo, gdje je opljačkana Hrvatska, o čemu će se još morati pozabaviti policija i druge institucije. Gdje u Hrvatskoj vidite koju dizalicu, kao slijepa kokoš zrno ?

GO
Gomila
19:37 28.11.2015.

ove novine Vl kontroliraju Milanovic i udba ovo je zalosno ali istina lazu samo lazu narodu peredu mozak

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije