Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
VESNA PUSIĆ:

'Presuda ne znači da nije bilo rata, zločina i ubijanja'

Vesna Pusić
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
1/2
03.02.2015.
u 13:12

Sva ta djela su počinjena na teritoriju Republike Hrvatske, očito u agresiji na RH, naglasila je Pusić

Presuda Međunarodnog suda u Haagu ne znači da nije bilo zločina, rekla je ministrica vanjskih i europski poslova i potpredsjednica Vlade Vesna Pusić na konferenciji za medije.

- Hrvatska, naravno, ne bi išla na sud da nije smatrala da hrvatska tužba ima utemeljenja. Međutim, želim ovdje podsjetiti sve da se u slučaju genocida radi o vrlo specifično pravnom određenju onoga što čini genocid i da ovakva presuda svakako u slučaju naše tužbe ne znači da nije bilo rata ili da nije bilo zločina i ubijanja - rekla je Pusić.

Dodala je da je Sud konstatirao da utvrđene činjenice ne čine korpus djela koje čine genocid, a to je svjesna namjera uništenja jedne skupine, u cijelosti ili djelomično. U čitanju presude još je jednom ponovljeno da su svi zločini počinjeni na području Hrvatske, pa je očito da je Hrvatska bila napadnuta i da je na nju izvršena agresija, komentirala je Pusić te odbacila interpretacije sa srbijanske strane da je presuda zapravo podijelila krivnju.

- I sam Sud u izricanju presude je konstatirao da je jedna od glavnih zadaća vezano na rat u devedesetima utvrđivanje sudbine nestalih. Kako što znate, to je bio hrvatski zahtjev i preduvjet za eventualni drugačiji tijek događaja što se samih tužbi tiče. Međutim, tu nije bilo volje da se otvore podaci o nestalima i nadam se da će kolege u Srbiji sada i u skladu s uputama Suda prionuti na tu zadaću, a to je zadaća koja ima svoju najdramatičniju ljudsku dimenziju - rekla je Pusić, dodajući da se radi o neobično mučnim događajima te velikim razmjerima uništavanja i smrti.

- Važno je da istovremeno dok raščišćavamo i na neki način završavamo to razdoblje istovremeno znamo da je dužnost svih nas gledati i u vrijeme koje je pred nama i osigurati da se bilo što slično isključi kao mogućnost u vremenu koje je pred nama - rekla je Pusić.

- U tom smislu nadam se i da je ova presuda jedna vrsta doprinosa da se završi povijesno razdoblje i da se napreduje u jednom boljem, konstruktivnijem i sigurnijem razdoblju za ljude koji žive u Hrvatskoj i uopće ovom dijelu Europe - zaključila je Pusić.

Komentara 22

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
13:21 03.02.2015.

siguran sam da si ti otvorila šampanjac i nazdravila sa svojom bracekom

Avatar Neanderthalac
Neanderthalac
13:37 03.02.2015.

Logističarka vehabija i njene mudrolije.

SJ
Sve je uzalud
13:43 03.02.2015.

....ovo je tvoj rukopis........................i tvoje umotvorine rezultat.........

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije