Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
'OPTUŽBE SU NEPRIHVATLJIVE'

Predsjednica poručila Srbiji da agresivnom retorikom neće u EU te im ponudila savjet

kolinda grabar kitarović
Foto: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
1/5
14.12.2016.
u 16:28

Podsjetila je kako je svojedobno vodila hrvatske pregovore za članstvo u EU te ponudila savjet srbijanskim kolegama.

Predsjednica Republike Hrvatske Grabar-Kitarović komentirajući u srijedu agresivnu retoriku i napade vodstva Srbije na Hrvatsku u vezi s hrvatskom blokadom njihovih pregovora s Europskom unijom, istaknula je kako se "agresivnom retorikom i performansima ne može  ući u Europsku uniju, već ispunjavanjem kriterija“.

Hrvatska predsjednica u Ludbregu je, nakon sastanka s gradonačelnicima i načelnicima općina u Varaždinskoj županiji, gdje je na dva dana izmjestila svoj Ured, na novinarski upit komentirala posljednje agresivne napade srbijanskog državnog vodstva.

 Rekla je kako su srbijanske optužbe i tvrdnje na račun Republike Hrvatske sasvim neprihvatljive te da hrvatski postupak ne znači neprijateljstvo prema Srbiji.

Republika Hrvatska blokirala je Srbiji otvaranje poglavlja 26. o obrazovanju i kulturi, jer je imala primjedbe oko udžbenika na hrvatskom jeziku za hrvatsku zajednicu u Srbiji. Komentirajući reakcije srbijanskoga državnog vrha, predsjednica Republike Grabar-Kitarović također je istaknula kako je „neprihvatljivo da se Hrvatsku naziva svakojakim imenima, fašistoidnom, ustašoidnom i slično.“

„U Hrvatskoj nema ustaštva i takva agresivna retorika Srbije, rekla bih čak i retorička agresija na Hrvatsku, samo je distrakcija od činjenice da Srbija u ovom trenutku jednostavno nije spremna kada je riječ o ispunjavanju kriterija. Mi ne tražimo ništa drugo nego da se ispune kriteriji koje je Srbija preuzela“, rekla je Grabar-Kitarović.

 Naglasila je kako je i Republika Hrvatska trebala ispuniti kriterije za članstvo u EU, dodavši  da je hrvatska ruka za suradnju i pomoć i dalje ispružena.

„Međutim, ne možemo inzistirati ni više ni manje od onoga što kriteriji jesu. Mislim da to mora shvatiti i Europska unija koja jedino na taj način može zadržati svoj kredibilitet, da ima jednake kriterije prema svima“, rekla je hrvatska predsjednica.

Podsjetila je kako je svojedobno vodila hrvatske pregovore za članstvo u EU te ponudila savjet srbijanskim kolegama.

„Agresivnom retorikom i performansima ne može se ući u Europsku uniju, već ispunjavanjem kriterija. Ja sam ovdje u Hrvatskom zagorju radi ovih ljudi, kao i Vlada bavit ću se razvojem Republike Hrvatske, usredotočiti se na bolji život u Hrvatskoj, a Srbija neka se bavi sama sobom“, naglasila je u izjavi novinarima predsjednica Grabar-Kitarović.

>> Nikolić: Srbija je mogla blokirati Hrvatsku, ali nije zbog dobrosusjedstva

>> Plenković poručio službenom Beogradu: Hrvatska ima očekivanja koja Srbija i njezina vlast moraju ispuniti

Komentara 88

Avatar KRALJ-TOMISLAV
KRALJ-TOMISLAV
17:58 14.12.2016.

Vidim da su Srbi okupiralin VL. E pa Srbi, i ostal ljubitelji Lijepe naše, možete vi omalovažavati, ismijavati, vrijeđati i osporavati našu Predsjednicu, ali žena je sve dobro rekla, samo što je bila prepristojna, a s vama treba razogvarati jezikom koji vi razumijete, a to je bio jezik Zorana Milanovića mjesec dana prije izbora. Nisam ni najmanje obožavatelj ZM, ali taj ste riječnik najbolje razumjeli. No da vam kažem i nešto u vezi famoznih čokoladica. I tu je Predsjednica bila u pravu. Naime, niko u Hrvtskoj nema ništa posebno protiv srpskih čokoladica, nije ni da smo ih željni, ali ok, ko voli nek izvoli. No, djeliti srpske čokoladice djeci ljudi koji su prije 25 godina proživjeli najgori dan u svojoj povjesti i to od velikosrpkog fašističkog divljaštva s time da su Crnogorci bili samo pijuni u velikosrpskom zločinačkom naumu (6. prosinca, na dan Sv. Nikole), je u najmanju ruku neprimjereno da ne kažem gnjusno. Pa što vi (Srbi) niste djelili njemačke čokoladice djeci po Osnovnim školama u Kragujevcu, tamo u šesdesrtim godinama prošlog stoljeća?

PA
Pax
17:32 14.12.2016.

Vise cetnika na VL nego Hrvata i postenih Srba zajedno. Slucajnost?!

YU
Yuki
17:27 14.12.2016.

Al im odbrusi sad nece dobiti cokoladu

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije