Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 181
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Apel aktivista

Pogledajte što je more izbacilo na Mljet: 'Tu količinu smeća teško je i zamisliti'

smeće
Foto: Udruga Planet Zemlja
1/9
08.04.2015.
u 10:11

"Većina smeća potječe iz daleke Crne Gore i još dalje Albanije. Uglavnom je riječ o komunalnom otpadu", piše Ervin Poljak.

U ekološkoj akciji aktivista iz četiri uvale otoka Mljeta uklonjeno je čak 12 tona smeća.

"Ekološki aktivisti iz čitave Hrvatske potpomognuti lokalnim volonterima sedam dana radili su na uklanjanju smeća iz predivnih mljetskih uvala. Sakupili su 800 vreća smeća, a očistili tek četiri uvale", piše u priopćenju predsjednik udruge Planet Zemlja Ervin Poljak te dodaje da je "riječ o količini smeća koju je teško i zamisliti".

Većina smeća iz Crne Gore i Albanije

Dodaje da su se volonteri sedam dana pitali kako je moguće da se toliko smeća nalazi u uvalama. "Oznake na ambalaži daju djelomičan odgovor. Većina smeća potječe iz daleke Crne Gore i još dalje Albanije. Uglavnom je riječ o komunalnom otpadu i čini se kao da je smeće umjesto na deponije istovareno iz kamiona ravno u more. A najvjerojatnije su rijeke te koje marljivo sakupljaju kućni otpad bačen u njih ili uz njih te ga donose u more. To su činjenice koje dovode do očaja. Oni bacaju – mi čistimo, oni bacaju – mi čistimo", piše Poljak te se pita ima li tome kraja.

U ime volontera poziva Vladu da tim državama šalju prosvjedne note, upozoravaju ih pa čak, ako treba, i blokiraju im put u EU. "Činite sve kako bi se zaustavila devastacija hrvatskih, ali i njihovih obala, prirode i okoliša", poziva Poljak te dodaje kako će oni i dalje čistiti i nastojati da "naša obala zadrži barem djelić reputacije čistog mora i obale".

Volonterska akcija provedena je pod pokroviteljstvom nacionalnog parka Mljet i općine Mljet, a ekologe je okupila udruga Planet Zemlja. U akciji je sudjelovalo dvadesetak aktivista iz udruga Planet Zemlja iz Zagreba, EkoArt Galaksija iz Bednje i Crometeo i dvadesetak volontera iz lokalne zajednice – iz Hrvatskog planinarskog društva Mljet i Planinarskog društva Planika Mljet te djelatnici nacionalnog parka s obiteljima.

>>Hrvatska druga u Europi po postotku smanjenja CO2

>>Nijemci u šoku: Kako mislite imati turizam i platforme

Komentara 10

BA
balic
10:24 08.04.2015.

ha ha ha imamo najcistije more.Posaljite CG i Albaniji racune za ciscenje.

Avatar ivo587
ivo587
10:47 08.04.2015.

kupao sam se na krajnjem jugu od dubrovnika, pa me čudilo kakva to pjena pluta i smeće, prisjelo mi je kupanje, a nisam dugo gađao tko su nekulturne svinje koje su to bacile. Od tad više ne idem na moree jer se me želim kupati u fekalijama i smeću. No i Hrvati su dok ih se nije djelomično silom discipliniralo radili takve svinjarije. No preostaje ruglo Jakuševac koje vjerojatno truje cijeli Zagreb i Zagrepčane, zahvaljujući Bandinju.

NE
Neonacionalist
10:41 08.04.2015.

Večina tog otpada je iz Albanije a znatno manje iz Crne Gore , naime stanovnici Skadra i okolice vole bacati otpad u rijeku Bojanu i Drim i onda one to nose u Jadran i morske struje donesu do naše obalee a uglavnom to završi na obalama Mljeta i Pelješca .

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije