Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HDZ-ovci tvrde

'Petrov nas je zvao i tražio da se odreknemo Karamarka'

HDZ
Foto: Robert Anić/PIXSELL
13.06.2016.
u 11:20

HDZ: Ako ne uspije preslagivanje, riješit ćemo ga se u jednom danu

Iako je Most izišao s rezolutnim stavom – ili će HDZ pokazati 76 zastupnika, ili će Karamarko izaći iz Vlade ili idemo na nove izbore, izgleda da ipak nisu tako pomireni s mogućnošću novih izbora ili eventualno nove presložene većine koja ne bi uključivala Most. Najradije bi očuvali postojeću Vladu. Prema informacijama iz HDZ-a, Božo Petrov zvao je tijekom vikenda nekoliko utjecajnih HDZ-ovaca i apelirao da se riješe Karamarka.

Ne računaju na hrabrost

Petrov nije nudio neku novu nagodbu, jer Most i dalje stoji iza Oreškovića, nego se, prema našim informacijama, navodno čudio kako ne mogu prisiliti Karamarka na ostavku, pitajući: “Što to radite, pa nemate 76 zastupnika za preslagivanje.” Petrov je navodno u tim razgovorima, kada su ga pitali zašto se Most grčevito drži premijera, poziciju Oreškovića branio smatrajući da zaslužuje častan uzmak, dakle da ne podnese ostavku, nego da se u Saboru brani od optužbi iz HDZ-ova zahtjeva za opoziv, u kojima, među ostalim, stoji da je “uz pomoć represivnog aparata htio uvesti kancelarsku diktaturu”.

– A Karamarko nema pravo na častan uzmak? Odluku da će glasati za njegov opoziv Most je donio prije odluke Povjerenstva za sprječavanje sukoba interesa – rekao je naš sugovornik koji smatra da i HDZ vuče loše poteze.

HDZ će se s Karamarkom, nastavio je izvor iz te stranke, obračunati kada to HDZ bude htio, a ne kada je to ultimatum Mosta. A trenutak za Karamarkovu dekapitaciju bit će ako mu preslagivanje nove saborske većine ne uspije.

– U tom slučaju trebat će nam jedan dan da ga smijenimo. Dovoljno je 11 županijskih organizacija da podnese zahtjev za održavanje izvanrednog sabora stranke i da ga srušimo. Ako uspije sastaviti novu parlamentarnu većinu, učvrstit će svoj položaj – zaključio je naš izvor. Naši se sugovornici pitaju zašto Most već nije potpisao zahtjev za raspuštanje Sabora kad se tako junače i drže Oreškovića. Na početku tjedna velikih odluka HDZ danas u 15 sati ima sjednicu Predsjedništva. Budući da bi se najranije u četvrtak u Saboru moglo glasati o HDZ-ovu zahtjevu za izglasavanje nepovjerenja Oreškoviću – što znači i pad cijele Vlade – na Predsjedništvo su pozvani svi HDZ-ovi ministri. I oni članovi Predsjedništva koji se od početka protive opozivu premijera i padu Vlade, jer smatraju da to vodi novim izborima na kojima će HDZ biti devastiran, svjesni su da je ostalo jako malo manevarskog prostora da se to spriječi.

Jednako tako poručuju da neće odustati, ali ne računaju na preveliku hrabrost ostalih članova vrha HDZ-a da se suprotstave Karamarku.

Hoće li dualizam funkcionirati

– Svi su nezadovoljni, ali šute – rekao je naš drugi utjecajni HDZ-ovac. Ostalo je otvoreno pitanje hoće li i može li Milijan Brkić pokušati spriječiti opoziv premijera danas na Predsjedništvu, ali i članovi tog najvišeg HDZ-ova tijela koji nisu skloni Karamarku drže da sad nije trenutak da se s njim obračuna jer se otišlo predaleko. Rasprava na Predsjedništvu mogla bi ići u dva smjera. Jedna dimenzija rasprave odnosit će se na HDZ-ova kandidata za mandatara Zdravka Marića i činjenicu da se o njemu odlučivalo na telefonskoj sjednici. Osim toga, pojedini članovi Predsjedništva propitkivat će što će se dogoditi u slučaju da mogući premijer Marić ima jedno mišljenje, a šef HDZ-a Karamarko drugo, kako će taj dualizam funkcionirati.

– Karamarko je priznao da je uteg Vladi i rekao da će otići iz Vlade, ali pod uvjetom da odu i Orešković i Petrov. Kako to onda Karamarko u stranci ostaje; ako je uteg u Vladi, onda je uteg i HDZ-u – rekao je još jedan naš izvor iz vodstva HDZ-a. Drugi dio rasprave odnosit će se na preslaganje saborske većine, a naši sugovornici iz Predsjedništva HDZ-a spremaju se danas pitati koja je cijena preslaganja većine, hoće li se pristajati opet na ultimatume... •

>> Most nije dao HDZ-u nikakav rok do utorka. Želimo dati priliku premijeru da obrani svoju čast u Saboru

>> Ako HDZ ne popusti Petrovu, Most i SDP traže nove izbore

Komentara 164

DA
dancedoci
14:10 13.06.2016.

.......Tko i povremeno prati hr politiku i hr medije vise se nicemu ne moze cuditi niti iznenaditi, ali mene ipak cudi da se jedna vijest sa jednog portala nije vec prosirila kao pozar. Objavili su listu hr stedisa u jednoj stajerskoj banci u Austriji, a ima ih 186, a imena su pravi hit, npr Dunja Mesic 12.814.200€, Sasa Mesic 3.539.000€, Tatjana Josipovic 1.641.000€, Ingrid Anticevic 2.407.800€, Ivan Cehok 5.631.000€, Tomislav Dragicevic 1.691.250€, Lazo Pajic 1.788.000€, Tonino Picula 4.791.000€, Dragica Zgrebec 1.558.000€, Vojko Obersnel 2.534.000€, Budimir Loncar 1.943.900€, Ecija Bajic 4.722.000€, Milorad Pupovac 2.638.000€ itd, itd......a ima ih i drugih svjetonazora....zato Oreskovic!.... i nemojte posustati...

Avatar majmunranko
majmunranko
11:11 13.06.2016.

Ne znam s kojim to HDZ-ovcem gđa Šego ima telepatsku vezu, ili bar misli da joj se obraća neki HDZ-ovac na temelju glasova koje čuje u glavi, ali nastavak suradnje s lopovima iz Braunsberger-Ćuprije ima 0,0% šanse. Ili preslagivanje, za što ima 99,999% šanse, ili novi izbori, trećeg nema. Karamarko se već povukao i nije više čimbenik ni u preslagivanju ni na novim izborima. Ovo nije Petrov protiv Karamarka, ovo su udba i Opus Dei u koitusu protiv HDZ-a.

NO
Norway
10:26 13.06.2016.

Hrvati se izbora ne boje.Petrove pitaj Josipovica kaka je to osjecaj kad se preracunas i podcjenis volju naroda

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije