Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Andrej Plenković

'Ovo je Milanovićev politički krah, vjerojatno će biti bivši premijer i bivši šef SDP-a'

Zoran Milanović
Foto: Sanjin Strukić/PIXSELL
16.01.2015.
u 09:18

Govoreći o Milanovićevoj dobrodošlici novoizabranoj predsjednici, a ne čestitki, Plenković je ustvrdio kako je stupanj političke nekulture premijera zapanjujući

– Još jednom čestitam Kolindi Grabar-Kitarović na pobjedi, to je sjajan uspjeh, a tu je i veliki uspjeh HDZ-a i koalicijskih partnera. Bila je snažna mobilizacija podržavatelja, a popularnost Ive Josipovića u anketama stavila ga je u situaciju da je mislio da je unaprijed pobijedio, a on je izgubio gotovo neizgubivu utakmicu – ocijenio je HDZ-ov zastupnik u EU parlamentu Andrej Plenković u emisiji Poligraf Hrvatskog radija. 

Plenković je rekao kako činjenica da je HDZ-ova kandidatkinja dobila 14 županija i niz gradova na izborima pokazatelj novog smjera hrvatskih birača i želje za snažnim zaokretom. – Ovo je veliki crveni karton Kukuriku kolaciji. Kolinda Grabar Kitarović imala je direktan kontakt s biračima i jasan program s kojim su se građani mogli identificirati, a Josipović je pokušao nametnuti ustavnu reformu, ostao je nedorečen i predaleko od birača – izjavio je Plenković i dodao kako je taktika Josipovićeve kampanje bila sasvim pogrešna. – Gubio je sa svakim sučeljavanjem, tu je bio kraj njegove kampanje i uzlazni trend Kolinde Grabar-Kitarović – smatra HDZ-ov europarlamentarac.

Govoreći o Milanovićevoj dobrodošlici novoizabranoj predsjednici, a ne čestitki, Plenković je ustvrdio kako je stupanj političke nekulture premijera zapanjujući. – Nije čestitao HDZ-u na pobjedi na EU izborima, nego je čestitao Mireli Holy, sad su izgubili predsjedničke izbore, retorika koju je imao u izbornoj noći je katastrofa i mislim da javnost shvaća da je to njegov politički krah, vjerojatno će biti bivši premijer i bivši predsjednik SDP-a – kaže Plenković.

Saborska zastupnica SDP-a Gordana Sobol zahvalila je svim građanima koji su izašli na izbore i građanima koji su dali glas Ivi Josipoviću. – Razlika je bila mala, pogotovo kada gledamo glasače u samoj Hrvatskoj, ali je pobjeda neupitna, ja ću uputiti čestitke novoizabranoj predsjednici. Jesmo li mogli više kao SDP? Izvukli smo sve svoje resurse, zajedno s koalicijskim partnerima, i mislim da je broj izuzetno velik i zahvalna sam svima koji su pomogli da toliki broj glasača izađe, pogotovo u 2. krugu. HDZ je bio očito uspješniji u izvlačenju građana na izbore – rekla je Sobol. Istaknula je kako ne misli da su Josipovićevu porazu presudile nesuglasice u SDP-u, već više teret Vlade i neprepoznavanja bilo koje dobre strane Vlade.

Osvrnula se i na predsjedničke ovlasti i izjave Kolinde Grabar-Kitarović u kampanji. – Bojim se da neće biti dobro, može joj se to obiti o glavu ako se pokaže da ono o čemu je govorila i na čemu je forsirala i rekla da će napraviti, ne napravi. To je dobrim dijelom izvan njezinih okvira, ali ljudi su željeli čuti da će biti promjene – rekla je Sobol i najavila analizu na sjednici Glavnog odbora stranke.

Gosti Poligrafa komentirali su i izjavu Sande Petrović-Jakovine o neustavnosti izbora. Sobol je rekla kako je Sobol govorila u vlastito ime, a da time što je izjavila ruši i svoj ugled, ali i ugled Milanovića i SDP-a. Plenković je ocijenio kako je komentar Petrović-Jakovine promašen i dodatna blamaža SDP-ovih članova jer su stručnjaci oko te teme jasni.

Ustavnopravni stručnjak Robert Podolnjak rekao je kako su izbori provedeni u skladu s Ustavom i da novoizabrana predsjednica ima većinu glasova. Objasnio je kako je Hrvatska doslovce prepisala odredbe francuskog sustava u kojem se ne računaju nevažeći listići, što vrijedi i na parlamentarnim izborima. Politički analitičar Ivan Rimac izjavio je kako posljednjih mjesec i pol svjedočimo izjavama koje izražavaju političku nekulturu koja sama po sebi ruši temelje postavljenog demokratskog sustava.

– Iz stranaka se zahvaljuje samo glasačima koji su glasovali za njihove kandidate, kao da se radi o utakmici iza koje ćemo se još dobro potući i osporiti vlast onome koji je izabran u demokratskom procesu. I na kraju dolazimo do izjave kojom se spori logika izbornog sustava. Pobjednik je onaj koji ima više glasova, takve konstatacije ruše ugled i autoritet demokratski izabranih institucija i po takvoj logici ćemo imati državu u kojoj nitko nikoga ne sluša i koja se ne da voditi – ističe Rimac. Plenković je rekao kako se nada da predstavnici SDP-a zbog toga neće ići na Ustavni sud, a ustavni stručnjak Podolnjak kako ne bi bilo dobro da sudovi odlučuju o pobjedniku izbora.

>> Economist o hrvatskim izborima: Barbika je pobijedila Lignju!

>> 'Moram razgovarati s Milanovićem. Nije mi namjera samo sjediti na sjednici nego i govoriti'

>> Merkel čestitala Grabar-Kitarović na pobjedi – evo što joj je poručila

Komentara 98

DU
Deleted user
09:39 16.01.2015.

Problem Milanovića jest da npr. kad mu kažu da je Nulanović, onda on sebe vidi kao ček s mnogo nula - narod ga pak vidi kao ček bez pokrića (na toj funkciji, doduše i prije nije bio nešto zapažen, bio glasnogovornik esdipija). Drugim riječima, on sebe percipira kao CHF, a narod ga vidi kao YU dinar. I kad tad će i taj stjuard, koji uletio u kabinu i dočepao se auto pilota, na kojem drži cijelu RH, veoma tvrdo sletjeti. Nema pojma, liderske sposobnosti - ukratko, nije u stanju pačiće preko ceste prevesti! Niti ga tko posjećuje, niti ga tko poziva - sjetimo se da se bespotrebno zakrvio s Merkel, u naletu je pomeo i žitelje Špičkovine, predavače engl. jezika, branitelje, žrtve poplava. Konfiliktan i arogantan tip kojem se nitko ne veseli!

UI
Uvijek_iskreno
09:40 16.01.2015.

Kao premijer odavno je pokazao kako nije za taj posao, a sada će ga i njegovi smjeniti sa mjesta šefa stranke jer svojom nesposobnošću uništava i stranku koju vodi. Za SDP me baš briga, ali bojim se za Hrvatsku, jer svakim danom s njim na čelu, sve više tonemo.

AN
ancica99
09:39 16.01.2015.

ma gotov je Milanović i njegova nesposobna vladavina!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije