Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 5
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
MALI FOLKLORAŠI

Ove godine na Dječjim vinkovačkim jesenima preko 2500 sudionika

vinkovačke jeseni
26.08.2016.
u 18:25

Sve je kao i u „velikom“ mimohodu samo što su ovdje mali folkloraši, male narodne nošnje...

I ove godine u sklopu Vinkovačkih jeseni dva dana ove manifestacije biti će posvećena samo malim folklorašima. Organizatori Vinkovačkih jeseni napominju kako od 1970. godine svoje mjesto u manifestaciji imaju i mali folkloraši koji učeći od starijih njeguju i čuvaju od zaborava bogatu tradiciju svoga mjesta. Vinkovačke jeseni su tako desetljećima već mjesto gdje mali folkloraši iz Hrvatske i dijaspore pokazuju što su tijekom protekle godine naučili i uvježbali. Male vinkovačke jeseni, kako se zove ova dvodnevna manifestacija malih folkloraša, održavaju se u subotu i nedjelju, 10. i 11. rujna.  Najveća su ovakva manifestacija i po svemu su nalik onim „velikim“ Vinkovačkim jesenima jer i dječje folklorne skupine nastupaju na pozornici u Glavnom šatoru, a kao i stariji folkloraši, svi sudionici će odjeveni u svečane narodne nošnje svoga mjesta prodefilirati u nedjeljno prijepodne vinkovačkim ulicama.

- Sve je kao i u „velikom“ mimohodu samo što su ovdje mali folkloraši, male narodne nošnje, mali konjanici i zaprežna kola, male mažoretkinje, male snaše koje pocikuju kao i one starije i mali Šokci s kicoški nakrivljenom šokačkom kapom koji se ugledaju na svoga dadu i didu, navode organizatori.

Dario Grčić, voditelj organizacije Dječjih vinkovačkih jeseni podsjeća kako je ova dječja manifestacija zadnjih 12-13 godina na puno višoj organizacijskoj i umjetničkoj razini, a kao osobitu vrijednost ističe kako su mali folkloraši jamstvo za budućnost Vinkovačkih jeseni.

- Ove godine će u mimohodu nastupiti  više od 50 dječjih folklornih skupina s preko 2.500 sudionika, a po prvi put predstavit će se i dječja folklorna skupina iz neke od zemalja Europske unije. Bit će to mali folkloraši iz Poljske koji će nastupiti u petak, 9. rujna, prije svečanosti otvaranja Folklornih večeri kao najava Dječjih vinkovačkih jeseni. Gosti iz Poljske nastupiti će i u subotu i nedjelju kao gosti Međužupanijske smotre.  Sudjelovat će i folkloraši iz HKUD-a „Stari hrast“ iz Novog Travnika u BiH, navodi Grčić.

Dodaje i kako će u ovogodišnjem mimohodu biti 24 skupine, sudionika Međužupanijske smotre i 27 malih folklornih skupina iz naše županije.

- Ponosni smo što su Dječje vinkovačke jeseni zaslužne što je diljem Hrvatske osnovano niz dječjih folklornih skupina. Iz ove su priredbe potekle županijske smotre, krenula je državna i međudržavna smotra dječjih folklornih skupina, istakao je Grčić.

>> 'Osnovni cilj Vinkovačkih jeseni je očuvanje tradicijske baštine'

Komentara 1

Avatar littleMORGEN
littleMORGEN
21:26 26.08.2016.

Nas ponos, samo nastavite!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije