Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Završen drugi krug

Slavlje u stožeru Andre Vlahušića. Evo svih rezultata prijevremenih lokalnih izbora

vlahušić
Foto: Grgo Jelavic/PIXSELL
1/28
22.03.2015.
u 21:00

U izbornom stožeru HDZ-a zavladalo je duboko razočarenje i konsternacija. Prema dostupnim informacijama izgubili su za samo 300 glasova što im ovaj poraz čini još bolnijim

U nedjelju je održan drugi krug prijevremenih izbora u kojima su se birali gradonačelnici u Dubrovniku, Novom Marofu, Pagu, Hvaru i Korčuli te načelnici u u Milni, Petlovcu, Strahonincu, Gundincima i Čaglinu.

Dubrovnik

U Dubrovniku je slavio Andro Vlahušić (HNS) koji je osvojio 50,10 % glasova, a HDZ-ovac Mato Franković 47,49% glasova.

U izbornom stožeru Andre Vlahušića započelo je slavlje. Prema njihovim podacima imaju 900 glasova prednosti što je, kako tvrdi Željko Raguž, bivši, a i budući zamjenik neuhvatljivo. - Pravda je pobijedila, Dubrovčani nikada neće dopustiti da se Dubrovnikom upravlja iz Zagreba ili Metkovića, poručio je Raguž koji je zbog suradnje s HND-om izbačen iz HSS-a pa će drugi mandat dobiti kao neovisni kandidat.

Mato Franković kandidat HDZ-a u 20.05 priznao je izborni poraz.

- Ovo je prva velika utakmica naše mlade ekipe. Nažalost kako stoje stvari u ovom trenutku, izgubili smo izbore. čestitam gospodinu Andri Vlahušiću koji će i naredne dvije godine voditi grad Dubrovnik, rekao je Franković i naglasio kako su ovi izbori ipak bili potrebni. Za dvije godine slijedi nova utakmica kada će ponovno svi zajedno odmjeriti snage. U izbornom stožeru HDZ-a zavladalo je duboko razočarenje i konsternacija. Prema dostupnim informacijama izgubili su za samo 300 glasova što im ovaj poraz čini još bolnijim

Oba kandidata za dubrovačkog gradonačelnika, donedavni Andro Vlahušić (HNS) koji se bori za novi mandat i Mato Franković (HDZ) glasovali su u nedjelju tijekom prijepodneva. Na području Grada otvoreno je 49 biračkih mjesta i upisano je 38460 birača.

Unatoč kišovitom i tmurnom vremenu, Dubrovčani su pohrlili na birališta pa je do 16.30 sati izlaznost je iznosila 34,69 posto.

Do 11 sati izlaznost je bila 16,10%, što je za jedan posto više nego prija dva tjedna kada je održan prvi krug prijevremenih lokalnih izbora.

Novi Marof

Siniša Jenkač (HDZ) novi je gradonačelnik Novog Marofa. Pobijedio je dosadašnjeg gradonačelnika Darka Hrenića (Narodna stranka - Reformisti) koji nije krio nezadovoljstvo postotkom birača izašlih na 30 birališta na području Grada.

- Nisam uspio dovoljno animirati birače da izađu na birališta - rekao je Hrenić, koji je Grad vodio šest godina. - Nema puno vremena za slavlje, treba odmah početi raditi i nadoknaditi ono što je proteklih godina zapostavljeno. Imamo dvije godine i iskoristit ćemo ih za razvoj Novog Marofa pred kojim je novi zaokret – kaže novi gradonačelnik 37-godišnji Jenkač.

Najvažniji je projekt pred njim što hitnije stavljanje u funkciju poslovnih zona Možđenac i Oštrice te pronalaženje investitora. - Prednost mi je na izborima donijela neaktivnost dosadašnje vlasti - dodaje. Oko 19.40 nazvao ga je i čestitao mu Tomislav Karamarko koji zbog gripe nije mogao doputovati na slavlje.

- Na žalost, nisam uspio animirati druge ljude da izađu na izbore i glasuju za nastavak onoga što sam radio šest godina. Možda je rano za čestitanje, nisam "mali Milanović", čestitat ću, ali treba pričekati da se zbroje svi rezultati - izjavio je za Radio Novi Marof dosadašnji gradonačelnik Novog Marofa Darko Hrenić.

Obojica kandidata očekivala su što bolju izlaznost birača na birališta. Do 11.30 sati na 30 biračkih mjesta glasovalo je 2152 građana, odnosno 19,33 posto. U prvom krugu izlaznost je do 11.30 sati bila 20,25 posto. Prije dva tjedna do 11.30 sati glasovalo je 102 građana više nego danas.Do 16.30 sati u Novom Marofu je na birališta izašlo 41,43% birača

Pag

Pažani su u nedjelju, u drugom krugu izbora, birajući između starog gradonačelnika Željka Maržića, kandidata koalicije predvođene Paškom strankom (PSP-SDP-HSS-DC) i HDZ-ova kandidata Tina Herende povjerenje ponovno dali Maržiću. Prema prvim neslužbenim privremenim rezultatima dobio je 1260 glasova svojih sugrađana - 71,76 posto dok je protukandidat Herenda osvojio 25,60 posto glasova, gotovo jednako kao u prvom krugu . Novi stari gradonačelnik sinoć je ponovio da je pobjedu očekivao, a unatoč tome što je izlaznosti bila za desetak posto manja nego u prvom krugu, dobio je 200 glasova više.

- Izraženija pobjeda nego u prvom krugu, jača nego prije dvije godine, za mene je veća obaveza i odgovornost. Ljudi su pokazali da su prepoznali što smo radili , da smo dobro krenuli, a onda su nas prekinuli i dogodili su se ovi izbori koji nikome nisu trebali – rekao je Maržić . Nastavit će , kazao je, gdje su stali, i završiti započete projekte, a čim ponovno preuzme vođenje grada prioritet su poslovi vezani za pripremu turističke sezone koje, jer nije bilo proračuna, nisu mogli napraviti.

Na sedam birališta u Pagu od 3188 upisanih birača na izbore je jučer izašlo malo više od polovice, 1758 Pažana , što je za 11 posto manji odaziv birača nego u prvom krugu 8. ožujka kad je Maržiću s osvojenih 49,2 posto glasova pobjeda izmakla za samo 15 glasova.

Na izbore za gradonačelnika Paga do 16.30 sati izašlo je 42,54 posto birača odnosno njih 992 . U drugom krugu Pažani danas na sedam biračkih mjesta do 19 sati biraju između dvojice kandidata , Željka Maržića, kandidata koalicije PSP – SDP – HSS – DC koji je u prvom krugu osvojio 49,20 posto glasova i za pobjedu mu je nedostajalo tek 15 glasova i HDZ-ova kandidata Tina Herende koji je kandidaturu izborio sa 25,26 posto glasova.

U prvom krugu prijevremenih izbora održanih 8. ožujka u Pagu je od 3186 birača glasalo 2121 birač ili 66,57 posto upisanih. Tada je do 16.30 sati na biralištima zabiljež i 12 posto bolji odaziv, glasovalo je 1716 Pažana, odnosno njih 54 posto.

Hvar

Na Hvaru je pobjedu odnio SDP-ov Rino Budrović sa 62,165 glasova.

Za mjesto gradonačelnika borio se protiv Jurice Miličića (HDZ). Do 16.30 sati glasalo je 30,70 posto birača.

Korčula

Stanovnici Korčule birali su između Franca Steneka (SDP) i Andrije Fabrisa (HDZ).

Pobjedu je odnijela lista Andrije Fabrisa (HDZ) sa 49,27 % glasova.

Do 16.30 sati glasalo je 43,73 posto birača.

OPĆINE:

Milna

U Milni je mjesto načelnika osvojila Anamaria Rošin (HDZ) koja je osvojila 66,83 % glasova- Njen protukandidat bio je Frane Lozić (SDP). Do 16.30 sati glasalo je 44,05 posto birača.

Čaglin

Nakon četiri i pol mandata, HNS-ov Ivan Đurina nije uspio izboriti nastavak "načelnikovanja" u Čaglinu kod Požege. Načelnički mandat uvjerljivo je osvojio HDZ-ov Dalibor Bardač. Novog prvog čovjeka Čaglina zaokružio je 771 mještanin, dok je za bivšeg načelnika glasovalo njih 442. Kroz birališta je prošlo nešto više od 60 posto glasača.

U Čaglinu je na birališta do 16.30 sati izašlo 49,83% građana.

Do 11 sati na birališta je izašao 381 glasač, od njih 2031. S tim postotkom od 18,76, u Izbornom su povjerenstvu zadovoljni.

- Lijep je dan, vjerujemo da će nakon ručka mnogi prošetati do birališta - kažu nam u Povjerenstvu.

Mještani biraju između HDZ-ova Dalibora Bardača i HNS-ova Ivana Đurine. Zanimljivo je, pak, da je Đurina načelnik bio, kako izračunavaju, četiri i pol mandata. "Pao" je jer proračun nije izglasan.

Petlovac

Novog načelnika ima i baranjski Petlovac, s 59 glasova više izabran je Milan Knežević, ispred koalicije HDZ-a i HSS-a. Nakon šest godina, kandidat HNS-a i SU-a Drago Dominić nije uspio ostati na tom mjestu. Svoju dužnost ispunilo je gotovo 67 posto glasača.

- Ovo je krađa, otimačina, a ne želja građana - komentirao je izborni poraz bivši načelnik Petlovca Drago Dominić. Zaustavljeni su noćas, stava je, započeti projekti. Tek smo sada stvorili uvjete da zaokružimo dobru priču oko projekata. Realizirali smo ih lani 12 milijuna kuna, a općinski je proračun četiri milijuna kuna - nastavio je.

Za njega je ovo, poručio je, kraj.

- Mene to više ne zanima, Drago Dominić je pobjednik, a Općina je gubitnik. Svakako im čestitam, prihvaćam rezultat, ali žao mi je mještana - zaključio je.

Svog kandidata na biralištima u Petlovcu u Baranji zaokružilo je 422 glasača do 11 sati. Čini to 20,35 posto od ukupno 2074 birača. Do 16.30 sati na birališta je izašlo 49,66 % birača.

Gundinci

Ilija Markotić, adut SDP-a i HNS-a, novi je načelnik Gundinaca. Sa 118 glasova razlike pretekao je HDZ-ovu Gordanu Vuković, koja je u prvom krugu bila u "sitnoj" prednosti. Niti jedno, inače, nije još bilo na čelu ove općine nedaleko od Broda. Glasovalo je čak 63 posto od ukupno 1582 birača. Izlaznost je devet posto veća nego 8. ožujka.

- Kod nas su uvijek lokalni izbori nešto napetiji pa je veća izlaznost - objašnjavaju nam u Izbornom povjerenstvu.

Gundinačni nisu sjedili kod kuće. Čak ih jedanaest posto više glasovalo do 16.30 sati, u usporedbi s 8. ožujkom. Izašlo ih je 53,26 posto.

- Kod nas su uvijek lokalni izbori nešto napetiji pa je veća izlaznost - objašnjavaju nam u Izbornom povjerenstvu.

Gotovo polovica, točnije 49,75 posto punoljetnih Čaglinaca, izašlo je na birališta do 16.30 sati.

- Lijepo teče izborni dan, niti jednog poziva ili neugodnosti nije bilo - zadovoljan je bio Zdenko Budimir iz Izbornog povjerenstva oko 17 sati.

Strahononinec

Franjo Lehkec (HSS) ostaje načelnik međimurske Općine Strahoninec. SDP je nepodržavanjem proračuna isprovocirao prijevremene izbore, a sad ne samo da nije dobio načelnika, već je i izgubio većinu u Općinskom vijeću, koju sad drži velika koalicija u kojoj su, uz HSS, i HNS, HDZ, Reformisti i Međimurska stranka.

- Sad bu se lakše disalo! Imat ću tijesnu većinu, 7:6, ali većinu. Ovi izbori su bili posve nepotrebni trošak. Selo je disalo sa mnom i mojim zamjenikom. Teško je u godinu i pol pokazati što se sve može, pa se trebao SDP malo strpjeti do redovnih izbora. I dalje smatram da moramo svi staviti "glave skupa" za naše selo. Onaj tko vidi samo osobne interese, nema što tražiti u politici - kaže Franjo Lehkec.

Do 16.30 sati na izbore je izašlo 43,05 birača.

Foto: Milan Ilić

>> Vlahušić i Franković idu u drugi krug. Pogledajte ostale rezultate!

Komentara 241

DU
Deleted user
13:39 22.03.2015.

Mi nismo kao oni,mi smo svjetlo a oni su tama,nema povratka na staro?? Viloć krade iz kase,Sabo u ztvor,Vlahušić pravomoćno osuđeni lopov ima podršku "časene visoke ljestvice morla",kome vi lažete godpodo?

FR
Franciskoo
20:57 22.03.2015.

Nažalost, Vlahušić je sa 400 glasova više pobjedio, ali kada se gledaju sveukupni rezultati ovih prijevremenih izbora, oni pokazuju da će hdz jako dobro proći na parlamentarnim izborima. Evo i zašto, lijeve su vlasti i nezavisne liste dosad bile u svim jedinicama odnosno njih 16 gdje su bili ovi novi izbori, a HDZ-ovci su uzeli Rab, Lumbardu, Rugvicu, Novi Marof, Korčulu, Milinu, Čaglin, Strahoninec i Petlovac. HDZ je i u Dubravniku popravo svoje rezultate, ne trebaju previše žaliti nego se pripremati za pobjedu u gradu na parlamentarnim izborima!

TR
Trajkovski
20:45 22.03.2015.

Kakav "trijumf" Vlahušića - 50,1% i 400 glasova razlike (prije nepune dvije godine imao je čak 4 tisuće glasova razlike!)... Inače (ako se potvrdi rezultat u Korčuli) rezultat je matematički 6:4 za HDZ koaliciju, a "objektivno novinarski" to je uvjerljiva pobjeda SDP-a... Eto, neka Zoki onda raspiše parlamentarne izbore - čekamo s veseljem!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije