Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEDJELJOM u 2

Ostojić: Zašto bi netko imao privatizaciju na domoljublje

ostojić
Foto: Marko Mrkonjić/PIXSELL
04.10.2015.
u 14:57

Ranko Ostojić je od početka izbjegličke krize odlučio situaciju nadzirati na terenu pa se praktički i preselio Opatovac gdje je postavljen glavni hrvatski prihvatni centar za izbjeglice.

Posljednjih tjedan jedan od najeksponiranijih ministara Milanovićeve vlade zasigurno je ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić. On je od početka izbjegličke krize odlučio situaciju nadzirati na terenu pa se praktički i preselio Opatovac gdje je postavljen glavni hrvatski prihvatni centar za izbjeglice. 

Ostojić je oštro odgovarao srbijanskim i mađarskim političarima oko izbjegličkih ruta, te je više puta tvrdio da su Mađari i Srbi u dogovoru, te da namjerno usmjeravaju izbjeglice iz Srbije samo prema Hrvatskoj.

Hrvatska policija je dobila puno pohvala za humano postupanje prema izbjeglicama, za razliku od prijetećih ograda koje niču s mađarske strane. No, u prvim danima izbjegličke krize i nije odmah sve djelovalo usklađeno. 

Ministar Ostojić gost je današnje emisije HTV-a "Nedjeljom u 2"

- Nijedna žica nijedan zid nije uspio zaustaviti val migranata - ponovio je Ostojić svoje već ustaljeno viđenje oko bodljivake žice i ograde koju Mađarska i dalje gradi na granici s Hrvatskom. , te je potvrdio svoju jučerašnju izjavu da na operativnoj razini doista postoji dogovor sa Slovencima o novoj ruti.  

- Njemačka je izbjeglicama ciljana destinacija, i dok god oni primaju nove izbjeglice nema logike da ih zaustavljamo - zaključio je Ostojić, te ponovio da ne strahuje da će se Hrvatska naći u bezizglednoj situaciji. 

- Odavno je rečeno, Hrvatska neće postati hot spot, nećemo postati sabirni centar. Rješenje je u Grčkoj, i ona prva treba poštivati pravila.

Hoće li ipak Hrvatska u nekom trenutku posegnuti za rješenjem zatvaranja granice?

- Premijer nije spominjao žicu, to sigurno. U ovom trenutku mi se nosimo s ovom situacijom. Rukovodim kriznim stožerom za izbjegličku krizu koja je počela 16. rujna. Ja u ovom trenutku radim da se ne dogodi bilo koji incident. Premijer je odavno poslao poruku. Ogradu, žice i orbanovski način rješavanja najavljuje vam netko drugi, a ne premijer - uzvratio je Ostojić voditelju Aleksandru Stankoviću na tvrdnju da je i premijer Milanović najavio zaustavljanje protoka kao zadnje rješenje. 

Stanković je pitao Ostojića i zašto nisu političari iz Srbije i Hrvatske razgovarali još na početku krize.

- Drugog dana krize, zaboravili ste, otišao sam u Beograd kod svoga kolege, razgovarao s njim. Dobio sam uvjeravanje da nema nijedne izbjeglice na makedonskoj granici. Tu noć mi smo dobili 7000 izbjeglica na granici. Poslije toga je došlo do stalnog širenja neistina, od toga da šaljemo ljude u stočnim vagonima do toga da imamo koncentracijske logore. Slali su te ljude kroz šumu. 

Prevlaka nikad nije bila varijanta za izbjeglički centar

Ostojić je komentirao i kontroverze oko Prevlake, te je li bila ipak ispočetka varijanta da se otvori i južni koridor.

- Točno je da sam na svoju ruku poslao sam DUZS na Prevlaku da pripreme prostore i objekte koji su nam jedini na raspolaganju na tom djelu, za slučaj da će nam trebati. Ali, apsolutno nikad nije bila varijanta da bude prihvatni centar na Prevlaci. Ne možete govoriti da ćete zaustaviti rutu. Dovoljno je 12 sati da ode informacija da je Bapska otvorena i izbjeglice će doći tamo. U situaciju kad imate župana Dobroslavića, i njihov stožer za širenje histerije, oni će mene u istom trenutku krenuti razvlačiti. Ne mogu prijetiti praznom puškom. Morate to tako govoriti. Nije mi 50 ljudi dovoljno da zaštitimo granicu. Kada smo pripremili teren nakon četiri dana, tada je došla policija i tada možete reći tu nitko neće proći - objašnjavao je Ostojić. 

Drugi dan krize slali troškove Europskoj komisiji

Upitan koliko je Hrvatska dosad utrošila na ime izbjegličke krize, Ostojić nije objavio iznos. 

- Taj podatak je zasigurno evidentiran, ali ukupnu cifru zasad ne mogu reći. To radi poseban odjel koji bilježi svaki autobus, svaki trošak.S tim papirom taj se čovjek nije htio zadržati. Zato smo se vratili na organizirani prijevoz.  Povratak troškova zatražen je od Europske komisije već drugog dana izbjegličke krize - odgovorio je ministar. 

Ustvrdio je da ga ne smeta što SDP stvara jaču domoljubnu stranu

- Zašto bi netko imao privatizaciju na domoljublje. Nisam mogao biti na našem skupu, ali drago mi je da se dogodio. Zašto to ne bismo napravili. Dok se drugi busaju u prsa da im sve poplavi, ovi plavi Hrvati. Ali, nitko nema isključivo pravo na domoljublje. Iz Ustava RH proizlazi što je domoljublje. 

SDP će izaći s izbornim programom

Ministar nije davao konkretne odgovore o eventualnim SDP-ovim gospodarskim planovima za izbore. 

- SDP će izaći s izbornim programom. Ova Vlada u ovom trenutku realizira i gospodarske, ali i sve druge programe. Zašto vam je u ovom trenutku da SDP mora  odgovoriti na uvezeni izborni program kad mi već provodimo programe. Brzo su izbori, građani će ocijeniti svoje, rekao je Ostojić. 

Ipak, istaknuo je da mu je žao što sadašnja vlast nije brže izvršavala programe Schengena. 

- To je iz mog sektora i krivo mi je što to nije brže napravljeno.

 

Komentara 189

Avatar majmunranko
majmunranko
14:10 04.10.2015.

Ranko, nemoj više, molim te. Nemoj. Prestani turati nosinu u turske kampove, grčke trajekte, srpske prijelaze, mađarske prijelaze, crnogorske planine, albanske klance, zambijske prašume...pa nisi ti Darth Vader, Ranko, ti si hrvatski ministar unutarnjih poslova, ti se trebaš baviti unutarnjim poslovima Hrvatske, trebaš provoditi Zakon o nadzoru državne granice, a ne okolo turati nosinu u to tko je pustio vjetar u Paragvaju. Imaš posao, imaš opis radnog mjesta, primaš plaću, primaš privilegije, imaš zakone koje moraš provoditi...počni ih provoditi, Ranko. Ili daj otkaz, Ranko. Daj otkaz i onda slobodno odi u Grčku brojati trajekte u svoje slobodno vrijeme i na svoj račun. Za ovo u Hrvatskoj nitko nije odgovoran osim tebe i tvog šefa, Ranko. Ni Srbija, ni Mađarska, ni Grčka, ni Turska, ni Makedonija, ni Amerika ni Rusija, ni Uzbekistan ni Tajland.

Avatar majmunranko
majmunranko
14:13 04.10.2015.

Opet lažeš, Ranko. Ne postoji nikakav dogovor sa Slovenijom, pa čak ni operativni dogovor. A sve i da postoji, pa svaka konjina može operativno nešto organizirati. Nije problem u operativi, nego u politici. Slovenija je već jednom odbila puštati migrante, odbit će i opet, ili će ih puštati 10 na dan. Što ćeš, onda orle? Katapultom preko mađarske ograde, ili teleporterom? Dakle, Ranko, što ćeš napraviti kad Njemačka kaže stop, da te čujemo konačno.

AK
Al-Kvarizmi
14:19 04.10.2015.

Kaže ministar - dok Njemačka prima mi ih nećemo zaustavljati. U toj izjavi logično je implicirana nasuprotna tvrdnja - Kad ih njemačka ne bude primala mi ćemo ih zaustavljati! Ja se kladim da će Oni biti prvi koji će ispaliti prvi metak u Europi.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije