Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 9
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Odluka Vlade

Novca za spašavanje Imunološkog zavoda i Brodarskog instituta ipak ima

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.07.2015.
u 13:02

U Vladi su tvrdili da neće pomoći onima koji ne mogu opstati na tržištu niti se može zbog nedopuštenih potpora, no rješenje se očito uvijek nađe

Donedavno su u Vladi kategorički tvrdili da nijednog drugog rješenja za Imunološki zavod nema osim prodaje, ali ipak su promijenili mišljenje te nakon dvogodišnjeg traženja novog vlasnika i gubljenja vremena nekidan ustvrdili da je Imunološki zavod strateški važan i da ga treba zadržati u vlasništvu države.

Donedavno su i jasno tvrdili da neće pomoći nikome tko se ne može sam izboriti za svoje mjesto na tržištu, u koju skupinu je ušao i Brodarski institut, no i za tu su tvrtku našli rješenje i odlučili na sjednici Vlade dati joj pozajmicu kroz HBOR.

Potpora nema

U slučaju Brodarskog instituta, o čijim je problemima Večernji list prvi pisao, nađen je zaobilazni način financijske pomoći, pa Institut nije trebao založiti imovinu, niti se pomoć može tretirati kao potpora. Naime, za razliku od prijašnjih vlada, ova, bez obzira na to što je predizborna godina, ne može olako dijeliti novac, jer sve nadzire EK i nedopuštena financijska pomoć mogla bi se tretirati kao potpora. U nekim slučajevima, poput HPB-a, izborili su se pred EK da toj banci pomognu, ali u taj proces će se uskoro uključiti i privatni ulagači.

Slična situacija bila je i kod Petrokemije i Đure Đakovića, kada je država financijski pomogla u dokapitalizaciji, ali za čije je dionice interes postojao i od privatnih ulagača. Pomoglo se je prije dvije godine Borovu, a u posljednje vrijeme tekstilnoj industriji Orljava, ali uz uvjet da se nađe ulagač. Država je pomogla i tvrtkama 3. maj MID i Uljanik TESU, ali samo zato što je postojao interes ulagača za preuzimanje. Imunološki zavod, iako ostaje u državnim rukama, ipak će morati proći proces restrukturiranja, bez obzira što to od sada nadležni za tu tvrtku ministar zdravlja Siniša Varga nije najavio.

– Želimo sačuvati sve radnike i nastaviti proizvodnju derivata krvne plazme kao i bakterijskih i virusnih cjepiva. Očuvanje svega toga strateški je cilj ove vlade – rekao je na sjednici Vlade ministar Varga. Prvi sastanak predstojnik Državnog ureda za upravljanje državnom imovinom (DUUDI) Mladen Pejnović i Varga održat će u utorak, a tada će se i znati prve smjernice za budućnost Imunološkog.

Varga je već najavio da će u prijelaznom razdoblju Imunološki imati suradnju sa Zavodom za transfuzijsku medicinu koji ima proizvodne pogone u Hrvatskom Leskovcu, ali i s domaćim farmaceutskim kompanijama koje mogu biti vanjski suradnici na početku procesa uspostavljanja novih proizvodnih linija. Zasad će ostati u postojećim prostorima u Rockefellerovoj ulici, ali će se izgraditi novi pogon na zemljištu koji država ima na raspolaganju. Navodno će država ipak odustati od dijela proizvodnje koji ima Imunološki, poput cjepiva protiv uboda zmije. Uglavnom, ako se pojavi višak zaposlenika u Imunološkom, zbrinuli bi se po drugim javnim institucijama.

Neki od stručnjaka iz farmaceutske industrije ne vjeruju da će Imunološki moći i dalje imati sadašnje cijene, koje su puno niže od ostalih proizvođača, i da će se i tu morati napraviti korekcija. Uglavnom, Vlada je pred kraj mandata uspjela smiriti situaciju nezadovoljnika koji su bili protiv privatizacije Imunološkog, ali i onih koji su se protivili da Brodarski institut završi u stečaju.

Strateški interes

Brodarski institut napokon će dobiti dugo željeni kredit za financijsku konsolidaciju i restrukturiranje. Iznos kredita je 2,54 milijuna eura, na rok otplate od sedam godina, a Vlada je dala jamstvo na 80 posto iznosa kredita, odnosno 2,03 milijuna eura. Prva rata dospijeva 31. siječnja 2018. Pripreme za odobrenje tog jamstva Vlada je napravila još 2. srpnja kada je Brodarski institut proglašen pravnom osobom od strateškog i posebnog interesa.

– To je znanstveno-istraživačka organizacija koja se nalazi u vrlo velikim problemima i da Vlada nije reagirala, vjerojatno bi završila u stečaju – rekao je ministar financija Boris Lalovac jučer na sjednici Vlade.

Oko 140 zaposlenika Brodarskog instituta nije već nekoliko mjeseci primilo plaće, a tvrtku je u zadnjih godinu dana napustilo 20-ak vrhunskih inženjera.

Zbog nelikvidnosti bili su ugroženi i ugovoreni poslovi Instituta, vrijedni oko 15 milijuna kuna. Brodarski je od strateškog značenja za Hrvatsku jer ima znanja, certifikate i akreditacije koje nema nijedna druga tvrtka ili institucija u zemlji.

A bitan je i za obranu i nacionalnu sigurnost zbog projekata koje radi za Hrvatsku ratnu mornaricu. Kredit bi mu trebao poslužiti da stane na noge i nakon restrukturiranja počne uredno poslovati i zarađivati na tržištu.

>>Imunološki zavod u rukama države. Milanović: To je jedini način da se zavod sačuva

>>Imunološki zavod postaje javna ustanova

Komentara 9

DU
Deleted user
14:26 31.07.2015.

Još kad bi Vlada stavila pred sud one koji su te tvrtke doveli u stečajnu situacju. Jer osobe koje su bile na čelu tih tvrtki su novac spremili u svoj džep. Zašto po pitanje daljnje privatizacijske pljačke DORH i USKOK ne poduzimaju ništa?

DU
Deleted user
14:08 31.07.2015.

Ova vlada prije 3 godine govori: sludo je graditi peljški most,a sada kad idu izbori grade ga( treba ga graditi). Mi ćemo privatizirati imološki a sada je firma od strateškog znaćaja (imološki mora biti u državnom vlašništvu)

DU
Deleted user
13:33 31.07.2015.

Sad su se sjetili.... nakon agonije djelatnika Imunološkog i cijelog tog cirkusa... i to onak, bez imalo srama... a usput, ovlaš, nabrajanje "cijele sile " onih kojima su pomogli do sada... pa tko to još puši ?!? Ova dva novinara valjda dobivaju plaću za ovo, pa moraju.....

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije