Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PONIŠTEN JAVNI POZIV

Nitko neće u Vijeće za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti bez honorara

ostojić ranko
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
16.02.2017.
u 12:09

Uspjeha je ipak bilo na javnom pozivu za podnošenje prijedloga za imenovanje predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija kojeg nema već više od godinu dana, otkad je istekao mandat prethodnom sazivu Vijeća.

Odbor za unutarnju politiku i nacionalnu sigurnost ponovno je poništio javni poziv za podnošenje prijedloga za imenovanje pet članova i pet zamjenika članova Vijeća za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti zbog nedovoljnog broja prijava. Članovi odbora zaključili su kako očito građani nisu dovoljno motivirani za kandidiranje za ovo Vijeće jer se za tu dužnost ne dobiva nikakva naknada, pa su jednoglasno usvojili zaključak kako predlažu ministru unutarnjih poslova da žurno izmijeni Zakon o policijskim ovlastima te uvede obvezu honoriranja članova ovog Vijeća.

Vijeće za građanski nadzor nad primjenom pojedinih policijskih ovlasti predviđeno je izmjenama zakona za vrijeme vlade Zorana Milanovića no nikada nije zaživjelo jer je od tada je raspisano više javnih poziva na koje se nikada nije javilo dovoljno kandidata, a i ovaj put se dogodilo isto.

– Ponavlja se situacija kao dosad, javila su nam se samo četiri kandidata i četiri kandidatkinje, a treba nam minimalno njih 10 da bi Vijeće bilo potpuno. Predlažem da ne imenujemo Vijeće u krnjem sastavu te da poništimo javni poziv, ali i da zbog niza neuspjelih pokušaja predložimo ministru izmjenu zakona kako bi taj institut postao učinkovit – kazao je HDZ-ov Darko Milinović.

Predsjednik Odbora, SDP-ov Ranko Ostojić složio se s njime.

– U više navrata pokazalo se da bez naknade za članstvo u ovom Vijeću nema dovoljno interesa kandidata da se prijave – rekao je Ostojić.

Uspjeha je ipak bilo na javnom pozivu za podnošenje prijedloga za imenovanje predsjednika i šest članova Vijeća za građanski nadzor sigurnosno-obavještajnih agencija kojeg nema već više od godinu dana, otkad je istekao mandat prethodnom sazivu Vijeća. Na ovaj natječaj, koji je također jednom poništen, uglavnom se javi dovoljno kandidata, očito jer je riječ o plaćenoj dužnosti.

– Na javni poziv koji je završio 21. prosinca prošle godine pristigle su 32 kandidature za predsjednika i šest članova Vijeća, od toga se prijavilo 27 muškaraca i pet žena. Utvrdili smo da 30 kandidatura udovoljava uvjetima natječaja, a dvije ne udovoljavaju. Jedna od njih ne udovoljava jer kandidat nije u roku priložio vlastoručno potpisanu izjavu da nije član ni jedne političke stranke, a druga ne udovoljava zbog sličnog razloga, jer kandidat jest priložio izjavu da nije član stranke, ali je nije potpisao – izvijestio je HDZ-ov Darko Milinović uime pododbora koji je imenovan kako bi provjerio sve kandidature

Ranko Ostojić rekao je kako se postupak izbora članova vijeća nastavlja te kako se članovi Odbora moraju dogovoriti hoće li odraditi razgovore sa svih 30 kandidata, kako se to obično radi, ili će listu kandidata utvrditi temeljem kvalitetnog dogovora vladajućih i oporbe, očito temeljem životopisa koje su zaprimili.

>> Imena Kandidata za Vijeće za građanski nadzor nad primjenom policijskih ovlasti - tajna?

>> Ostojić: Odbor u četvrtak raspisuje natječaj za Vijeće za građanski nadzor tajnih službi

Komentara 5

DU
Deleted user
15:42 16.02.2017.

Tko je krao u SDP-ovoj vladi, HAVC-u i Matićevom ministarstvu?

MI
Mimizo
14:21 16.02.2017.

pa to i treba biti besplatno jedino tako mogu biti neovisni i objektivni čim im se da novac lako je sa njima manipulirati

DU
Deleted user
15:01 16.02.2017.

Tak' je, kak' je. Treba svakom bar po 25 jezerač na ruke pak će biti kandidata k'o u priči. Znaju ljudi koliko vrijedi politička šljaka.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije