Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 78
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Oporba nema dovoljno ruku

Ništa od smjene Barišića i Obuljen, Plenković prejak

obuljen, barišić
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/5
09.02.2017.
u 07:07

Most će, izgleda, biti suzdržan o smjeni Barišića iako su na sjednici Vlade bili protiv njegove smjene, ali to ne pomaže SDP-u u napadu

Ministri Nina Obuljen i Pavo Barišić od početka mandata bili su uteg Vladi Andreja Plenkovića, ali unatoč svim pritiscima – na Obuljen zbog HAVC-a, a na Barišića zbog optužbe za plagijat – Plenković ni u samom startu nije htio odustati od njihove nominacije za ministre. Sada su oboje ministara sustigli repovi koji su bili poznati pri sastavljanju Vlade pa se danas u Saboru glasa o povjerenju Barišiću na inicijativu SDP-a, HNS-a i HSU, Državna revizija utvrdila je pak da je u HAVC-u bilo raznih prekršaja, dok je ministrica Obuljen bila članica Upravnog vijeća HAVC-a.

Nemaju ni 70 ruku

Iako SDP i HNS danima bruse strategije čime sve napasti Barišića, koje argumente izvlačiti, čini se da neće uspjeti u svom naumu jer nemaju dovoljno ruku da ga sruše. Kada bi im se pridružili klubovi zastupnika IDS-a, HSS-a, Živog zida i Promijenimo Hrvatsku, pa čak i SDSS-a, i dalje ne bi imali ni 70 ruku, a potrebno im je najmanje 76. Očito su i sami svjesni toga pa je predsjednik SDP-a Davor Bernardić jučer poručio kako očekuje da nakon rasprave premijer Andrej Plenković smijeni Barišića ili pak da sam Barišić podnese ostavku. To se očito neće dogoditi jer je predsjednik Kluba HDZ-a Branko Bačić jučer rekao kako je Klub jednoglasan u ocjeni da će podržati ministra, ali i dodao kako očekuje podršku Mosta. A Most će, izgleda, ostati suzdržan iako su njihovi ministri na sjednici Vlade glasali protiv Barišićeve smjene. Naime, Most je u više navrata ponavljao da je pri sastavljanju Vlade odlučeno da HDZ i Most snose odgovornost za svoje ministre pa tako valjda vjeruju da HDZ odgovara za Barišića, a izjavljivali su i kako je akademska zajednica podijeljena u tumačenju je li Barišićev rad plagijat ili ne. Mostov Nikola Grmoja jučer je rekao da će Most danas donijeti odluku “koja ide u korist funkcioniranja Vlade i budućnosti Hrvatske”. Iako je Klub HDZ-a jednoglasan u podršci Barišiću, neslužbeno se može čuti da brojni HDZ-ovi zastupnici smatraju kako ga je Plenković trebao smijeniti jer predstavlja uteg Vladi. HDZ je imao i velikih problema da pronađe zastupnika koji će uime Kluba braniti tog ministra.

Plenkoviću pomaže rejting

Nakon što je to odbilo nekoliko zastupnika, nezahvalan posao pripao je prof. Miroslavu Tuđmanu. Navodno bi danas u Sabor, ako se ne poklopi sa sjednicom Vlade, trebao doći i premijer te reći koju u prilog Barišića. Jednako kao što će preživjeti Barišić, tako HDZ-ova desnica ni nakon nalaza revizije nema snage smijeniti ministricu Obuljen. Plenković se, kažu izvori iz HDZ-a, neće odreći te ministrice. Da je desno krilo HDZ-a moglo smijeniti N. Obuljen, uspjeli bi spriječiti da uopće postane ministrica. I oni članovi Predsjedništva HDZ-a koji su percipirani kao desnija struja smatraju da trenutačno stranačka oporba nema snage za ministričinu smjenu jer nije pravi tajming budući da je Plenković sada prejak. U prilog mu idu dobar rejting HDZ-a, dobri gospodarski pokazatelji itd... Ninu Obuljen mogli bi smijeniti jedino neki teško kompromitirajući dokazi iz HAVC-a.     

>> Ured predsjednice demantira Bernardića: 'Predsjednica ne traži smjenu ministra Barišića'

>> 'Mjesecima se nastoji obezvrijediti integritet ministra Pave Barišića'

Komentara 86

Avatar Bruno
Bruno
07:38 09.02.2017.

Zasto bi Plenkovic smjenjivao Barisica radi izjava nekih kojima nevjeruju vise ni mala djeca u Hrvatskoj?

Avatar -HLEBINAC-
-HLEBINAC-
07:42 09.02.2017.

4 godine su urušavali državu, pljuvali su po Lijepoj Našoj od samog nastanka, čak je nisu ni željeli, nazire li se tome kraj !?

Avatar Mamlazac
Mamlazac
07:32 09.02.2017.

Pavo Barišić nikad nije bio teret Plenkovicevoj vladi , koje podmetanje?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije