navigacija Hrvatska 3
JE LI DOISTA PRETEŽAK?

Ni Boras nije mogao riješiti test za prvašiće: 'To je potpuno krivo, slijed vremena nije krug'

Zagonetka je malo izokrenuta i većina djece neće to povezati, komentirao je rektor

Foto: Petar Glebov/PIXSELL/Facebook

I rektor Sveučilišta u Zagrebu Damir Boras osvrnuo se na test za prvašiće koji je jučer na Facebooku objavila majka jednog prvašića tvrdeći da je pretežak.

Prvo pitanje je "Sedmero njih u krug se vrte, jedan drugog prate i opet se na početak vrate", na što bi odgovor trebao biti "dani u tjednu". Međutim, kako je rekla ogorčena majka, pola djece dobilo je jedinicu.

Kako prenosi N1, ni Boras nije mogao riješiti ovu zagonetku.

– Ja uvijek imam asocijaciju da se vrte sedam Palčića. Sedam ovih ili onih, to je uvijek prva dječja asocijacija – rekao je Boras, koji smatra da je sama zagonetka pogrešna.

– To je potpuno krivo. To nije krug, slijed vremena nije krug. Samo u Kini smatraju da je to žrvanj. Zato je zagonetka malo izokrenuta i većina djece neće to povezati – rekao je Boras, dodajući da je profesorica kriva ako su djeca dobila jedinicu.

>> Učenici već 4 mjeseca ne pišu domaće zadaće: Evo kakav je rezultat!

>> Domari pišu novi kućni red – sada će biti jasna pravila ponašanja za posjetitelje škola

Anketa

Smatrate li da je ovo primjeren test za prvašiće?

Da

Ne

Ne znam

Ocijeni:

1 2 3 4 5

2 (8 ocjena)
Ispravi pogreške

Komentari

96
Registracija
 • naslipo naslipo

  17.02.2017 u 13:52h

  Nikad nismo zadovoljni. Kad treba učiti napamet, to ne valja. Kad treba logički razmišljati, niti to ne valja. Zadatak je logički i nije težak zato što su taj sat učili dane u tjednu. Da taj dan to nisu učili, onda bi se moglo reći da je to zagonetka. Ovako je to samo logički zadatak. I takvih bi zadataka trebalo biti što više mami bih preporučio više rada sa djetetom, a manje kava po centrima.
  22 88% 3
 • marijaqwer marijaqwer

  17.02.2017 u 13:36h

  Nastavnici sve čine da djecu učinu glupima. Traže učenje napamet ogromnih količina gradiva, tako da ocijene padaju kako školovanje duže traje tj. kako raste količina gradiva. Treba pod hitno zabraniti učenje gradiva napamet , a uvesti učenje sa razumjevanjem i primjenom znanja u praksi.
  21 84% 4
 • Alkana Alkana

  17.02.2017 u 13:43h

  Kakve gluposti! Djeca su učila o danima u tjednu, da ih ima sedam itd, kako se zovu i ovaj test je svaki prvašić mogao riješiti od prve, osim onih koji ne žele ili ih se ne uči da razmišljaju. Kako pokrenuti djecu na razmišljanje nego ovako? Bilo bi bolje da se ti testovi ne ocjenjuju ili još bolje da te zagonetke rješavaju zajedno na satu. Učiteljica je pogriješila samo u tome.
  19 83% 4
 • mirnaalex mirnaalex

  18.02.2017 u 16:11h

  Ovdje je vrlo interesantno da se pobrisala većina komentara koji koji podržavaju ovakve testove i koji su za to da djeca malo više razmišljaju... Čemu onda dopuštate komentare?... Možda kako bi uvjerili ljude da je većina za ono što novinama paše ili...
  1 100% 0
 • vrh vrh

  18.02.2017 u 11:32h

  Zagonetke i logika da, ocjenjivanje toga ne. Bar ne tako da djeca javno znaju ocjene. To će samo dodatno demotivirati one slabije.
  0 0% 0
 • Spectator Spectator

  18.02.2017 u 08:33h

  E, moj rektore ! Mogli bi još više zakomplicirati stvar s pitanjem jel to krug ili ne.... Učiteljica je postupila pravilno, jer djecu treba naučiti razmišljati. Druga je stvar, što ti isti prvašići bez problema surfaju smartphonima, odlaze na Internet stranice i sl., a obične stvari ne znaju. Roditelji, priberite se: djeca će vam, s ovakvim testovima biti samo pametnija, a i vi ih naučite razmišljati. Jedino se slažem, da iza takvog testa nije trebalo slijediti ocjenjivanje, nego pojašnjenje rezultata.
  2 100% 0
Pregledaj sve komentare